adigh Postat August 3, 2015 Partajează Postat August 3, 2015 (editat) Un tracer are nevoie si el de o calibrare si verificare. Se poate verifica emisia reala a unui tub si deci verifica tracerul la modul cel mai simplu cu un voltmetru si un miliampermetru. Nu trebuie crezut orbeste un aparat de masura sau un tracer, ca tot aia e. Cind un aparat de masura indica o valoare greu de crezut atunci verifici cu alt aparat. E greu de crezut ca 3 aparate de masura sau 3 metode de verificare diferite dau aceeasi eroare si in acelasi sens. Dupa verificari ce nu pot fi puse la indoiala va trebui acceptata valoarea indicata pentru ca nici catalogul nu trebuie crezut orbeste. Credem doar ceea ce vedem si verificam noi. verificare: 1-cu tracerul 2-cu catometrul 3-cu voltmetrul si miliampermetrul Daca toate dau aceeasi valoare atunci aia e valoarea reala a tubului. Editat August 3, 2015 de adigh Link spre comentariu
THOMAS Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 (editat) ***************************************************************************************************************************************************************** Dl. Lazaroiu, sincer sa fiu nu prea stiu multe amanunte tehnice despre realizarile d-lui Panaitescu ci doar ce e pe forum si pe site_ul dumnealui. Despre dl. Popa Marius nu cred ca mai e nevoie sa spun nimic, e singurul de pe aici care a postat despre A2 si stiu cate experimente a facut. Am zis ca in Germania nu prea e agreata clasa asta de functionare datorita dificultatii driverului. Recent am discutat cu Rainer Baule, tipul cu OT_urile si mi-a zis ca nici dansul nu stie pe nimeni sa fi lucrat un pic mai mult in A2. Si vb aia, nu e de ieri in breasla asta e totusi la o varsta respectabila,75 ani si cred ca ii stie cam pe toti care se joaca cu lampile. Printre altele mi-a povestit cum facea Telefunken trafurile, pe vremuri avand tangente cu ei. App de tuburile rusesti, acum vreo saptamana am vorbit cateva ore cu un tip de pe langa Bremen si mi-a zis ca el foloseste doar tuburi rusesti fabricate pana in '89 restul fiind gunoaie. Era vb despre 6S33S si instabilitatea curentului de bias. Incep sa-i dau dreptate, asta seara am masurat vreo 5 buc 6N3P-EV fabricatie 9202 si n-am gasit doua la fel. Noroc ca nu am chiar atat de multe lampi rusesti pt ca sincer sunt dezamagit de calitatea lor.Am cateva sute NOS TFK, Valvo,Siemens, Egro, sper sa nu fie la fel si sa le arunc pe toate. Aveti dreptate cu foile de catalog si tuburile de acum cateva zeci de ani cand se realizau cu simt de raspundere, astea noi par de unica folosinta. Cred ca si de aceea creste mereu pretul la NOS_uri. *************************************************************************************************************************************************************************** Da,dl.D.Panaitescu este un tip mai modest,niciodata nu prea se lauda cu realizarile d-lui,iar in ceea ce priveste varsta d-lui...este cam "leat" cu colegul neamt de care faceti vorbire,Rainer Baule...,in fine,gata cu povestile despre dl.D.Panaitescu,eu am vrut doar sa subliniez ca mai exista in Europa si chiar in Romania pasionati si constructori de amplificatoare SE in A2,atat. In privinta tuburilor rusesti nu pot decat sa va dau dreptate,dar daca aveti norocul sa gasiti tuburi NOS ce erau folosite in echipamentele militare o sa ramaneti impresionat de acuratetea si continuitatea parametrilor,comparabile cu asa zisul "pasaport" ce insotea fiecare lampa in parte... ...sa-mi fie iertata aroganta tehnica,dar mie nu-mi plac din seria tuturor tuburilor rusesti decat traditionala 6P3S (fara E) ce are culot Matrosca urmata de frumosul/bijuteria GU19,in rest sa le utilizeze cine doreste... Cred ca daca am fi fost mai aproape v-as fi batut la cap zilnic sa probez pe aparatul dv. multe tuburi ce le am in "inventar",mai ales cele despre care nu stiu nici macar ce sunt(!!!!) P.S clasa A2 nu este agreata in randul constructorilor datorita (poate!) a dificultati realizari driverului si in randul audiofililor datorita sunetului care "aduce" foarte mult catre sunetul unui amplificator cu SS,sau un PPP,pana la urma un amplficator este construit pentru utilizatori iar cu cat utilizatori sunt mai de clasa cu atat amplificatorul va fi mai scump. Am ascultat cam toate amplificatoarele in A2 construite de dl.Panaitescu si impresia despre sunet este cea declarata mai sus : putere cat cuprinde,insa fineturi mai putine comparativ cu un SE cu E130L de numai 11W sau un SE cu 300B de 8W cu OT-uri home-made,care are parca TOT ce trebuie pentru un sunet de calitate...dar gusturile nu se discuta,asa-i ? Editat August 4, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sebi_c Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 (editat) Der_doctor, ma asteptam sa-mi spui ca urmeaza sa desenezi ceva caracteristici, nu sa ma trimiti la ce a facut altcineva! Pe mine, aprecierea asta procentuala nu ma incalzeste cu nimic. E cea mai grosiera apreciere! Imi aduce aminte de catometrul de la armata, cand setam valori din catalog si citeam un curent (zona verde, rosie, etc). Pe lampi aparea o eticheta cu o valoare, de ex 80%, etc. Am simulat si eu un catometru si am inceput sa scriu curentul pe ele, dar cand le-am pus in soclu, am observat ca biasul nu prea mergea cum trebuie; nu mai vorbesc de comportare. Asa ca, chiar necalibrat, uTracerul asta mi-a aratat cum sta treaba muuult mai bine. Nu stiu cum face testerul tau procentajul, poate e ceva mai evoluat (mediere pe multe valori, etc.), dar de cele mai multe ori pe mine ma intereseaza unele domenii de utilizare (intervale restrictionate), functie de aplicatie. In facultate, unul din principiile de baza era sa concepi ceva cunoscand ca toate componentele active au dispersie. Daca o rezistenta sau un capacitor poate fi considerat precis, o componenta activa, fie ea, lampa sau tranzistor nu poate avea o functie de transfer precisa, asa ca trebuie gasite modalitati de a lucra cu ele asa cum sunt. De atunci nu mai umblu dupa 100% exactitate pentru ca ea nu exista! A2 la amplificatoarele de AF nu ma prea intereseaza, numai daca lampa este facuta sa mearga pur in aceasta clasa, asa cum de ex. este 6N7S. PS: GG, foarte frumoase caracteristici! Pe astea te poti baza! Editat August 4, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
Vizitator Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 Dl.Sebi, pdf_ul ala e protocolul de masura al unei lampi reale masurata aseara de mine. In dreapta sus e data si ora cand a fost facuta masuratoarea si datele din tabele sunt valorile reale masurate pt anumite valori Ua respectiv Ug. RoeTest te lasa sa masori exact ce vrei, softul e super din punctul asta de vedere.Eu cred ca o caracteristica anodica sau de grila desfasurata pe un A4 e suficienta ca rezolutie in comparatie cu alte testere care comprima totul in 10x10 cm. Fiecare trasa dintre cele trei e trasata individual, nu este o apreciere procentuala. N-am inteles treaba cu trimiterea la munca altcuiva. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 Am pus doua filme cu testarea lui 6N3P-EV aici: Link spre comentariu
THOMAS Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 (editat) Felicitari der_doktor, este o realizare deosebita si mai mult ca sigur ca datele masuratorilor introduse in programele de simulare vor mari semnificativ precizia de elaborare a schemelor, ai fost foarte inspirat cind ai ales sa construiesti acest tester foarte complicat si scump dar de acum stacheta este ridicata foarte sus... Am o rugaminte daca se poate,puteti genera un model Spice conform celor marcate cu rosu mai sus,pentru tubul 6N1P-EV sau 6N3P-EV pentru ca tot le aveti pe acestea ca exemplu ??? ...sunt foarte sigur ca si softul acestui aparat se bazeaza tot pe ecuatiile de transfer a tuburilor electronice,uTracerul realizat in comun pe acest forum "stie" sa genereze modele Spice necesare unei simulari apropiate de realitate,nu vad de ce "Roe-Test professional...",nu ar fi capabil de asa ceva. Va multumesc! In pozele de mai jos sunt trei modele generate cu LTSpice,JAVA si uTRACER,bineinteles dupa graficele oferite de fabricanti si unul practic cu tubul in uTRACER,ce parere aveti,unde sunt erorile care ne scot din realitate si ne va impiedica sa proiectam anumite scheme ??? Recunosc ca sunt anumite tuburi pentru care precizia realizari unui model nu va fi atat de buna daca nu-i vom acorda atentie sau ne lipsesc anumite date,dar pentru acest motiv am acceptat uTracerul pe care-l vad un instrument extrem de util. Editat August 4, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 Dl.Lazaroiu, deocamdata nu ma intereseaza generarea de modele pt LT deoarece am alte proiecte care sunt in st-by. Cat am apucat sa ma joc cu RoeTest am gasit niste tabele cu valorile masurate functie de variabile ceva de genul asta Un raspuns exact pot sa va dau dupa ce discut cu Helmut Weigl, ma gandesc ca e cel mai in masura sa dea un raspuns corect. Ca sa va spun sincer am optat pt modelul asta de tester datorita acuratetii masuratorilor si rezolutiei mari a graficelor. Daca gaseam altul mai bun sa fiti sigur ca il luam indiferent de pret sau complexitate. Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 Modelele LT Spice obtinute cu un tracer sunt foarte importante pentru ca ne scuteste de a realiza practic anumite configuratii. una este sa dai 2-3 click-uri de mouse si pui din tastatura niste valori si alta este sa dezlipesti si sa lipesti pentru a obtine practic acelasi lucru. Simularea cand ai modelul real al tubului este .... PARFUM! Link spre comentariu
THOMAS Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 (editat) Dl.Lazaroiu, deocamdata nu ma intereseaza generarea de modele pt LT deoarece am alte proiecte care sunt in st-by. Cat am apucat sa ma joc cu RoeTest am gasit niste tabele cu valorile masurate functie de variabile ceva de genul asta ***********************************************************************************************************Un raspuns exact pot sa va dau dupa ce discut cu Helmut Weigl, ma gandesc ca e cel mai in masura sa dea un raspuns corect. Ca sa va spun sincer am optat pt modelul asta de tester datorita acuratetii masuratorilor si rezolutiei mari a graficelor. Daca gaseam altul mai bun sa fiti sigur ca il luam indiferent de pret sau complexitate. OK! am inteles,insa cu toate acele date ce le aveti,puteti aplica algoritmul Dark Riemann[...] sau Bernoulli[...] ,un algoritm simplu si gata un model Spice,bineintele in Matlab nu cu creionul si hartia,dar...ma rog,daca nu sunteti interesat asta este,va multumesc oricum. Se pare ca in ceea ce ma intereseaza uTracerul lui Ronald este net superior,acesta generand automat modelul Spice ff precis,de fapt este si mai modern ca sa nu spun mai pe val. http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag9.html Editat August 4, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Patefon Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 Asa cum vad eu cred ca nu e o problema in a extrage datele citite. Apoi frumos aranjate in fisiere txt se pot face modele. Mie mi-a iesit (cu multe click-uri, ce e drept) si dupa grafice din datasheet "digitizate" cu un programel Enguange. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 4, 2015 Partajează Postat August 4, 2015 (editat) Asa cum vad eu cred ca nu e o problema in a extrage datele citite. Apoi frumos aranjate in fisiere txt se pot face modele. Mie mi-a iesit (cu multe click-uri, ce e drept) si dupa grafice din datasheet "digitizate" cu un programel Enguange. Foarte corect sau si mai simplu asa dupa cum spune si colegul Kosmin, sa ploteze datele de masura la rezolutie mare pentru ca permite asta si cu Java_paint_Kit sa traga de caracteristici pana se apropie de curbele masurate si asta cu mai putine click-uri,asa-i ? ...solutii ar fi multe,dar nu prezinta interes,sau prea putin pentru foarte putini dintre noi Editat August 4, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat August 6, 2015 Partajează Postat August 6, 2015 Asa arata caracteristica de grila pt 100TH fara curenti de grila. 100TH_#0_06.08.2015.pdf Mentionez ca alimentarea filamentului este externa, in alternativ 5V/6,5A fara priza mediana si am improvizat una virtuala cu doua rezistente de 10 Ohmi /10w. O sa bobinez un traf cu priza mediana zilele astea si o sa refac masuratorile atat in alternativ cat si in curent continuu. Legaturile dintre anoda/ grila si tester le-am facut cu cordoane de cca 40cm si am observat ca functioneaza foarte bine protectia la oscilatii parazite a testerului. In mod normal trebuia sa fac un adaptor de masura si legaturile dintre electrozi si tester trebuiau sa fie sub 20cm, adica cat lampa, dar na ...mai invatam pe parcurs despre Eimac_uri. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2015 Partajează Postat August 29, 2015 Zilele astea am testat cateva lampi, printre care si niste ''ochi magici''. Practic dureaza masuratorile cat sa ajunga filamentul la temperatura de lucru. Pe langa masurarea curentului anodic se poate vedea real '' cu ochiul liber'' starea luminoforului. Toate astea dureaza in jur de 15sec la un PM84. Am reusit in final sa descopar cum se masoara tuburile care necesita/ suporta curenti de grila. Toate astea erau deja implementate in software numai ca nu erau exemple concrete in bazele de date. Se inlocuieste tensiunea de grila UG1 cu UG2 software si in final procesorul testerului comuta prin matricea de relee tensiunile selectate. Se pot face teste atat in modul automat cat si in modul manual cand nu se cunosc parametrii lampii, aici ma refer la date de catalog pt tensiuni pozitive de grila si implicit curenti si tensiuni anodice care nesupravegheate duc la inrosirea placii si eventual topirea grilei. E foarte interesant in modul de lucru manual faptul ca poti regla separat tensiunile anodice, de grila si accelerare si in acelasi timp poti supraveghea curentii Ia si IG2 fara sa existe riscul sa distrugi lampa. Si eu care ma gandeam ca poate ar trebui modificat softul si adaugata o alta placa pt UG1 pozitiv...se pare ca Herr Weigl s-a gandit la toate posibilitatile chiar si la cei care vor sa testeze lampi in AB2 si A2. Link spre comentariu
Kosmin Postat August 29, 2015 Partajează Postat August 29, 2015 Am si eu o intrebare, daca foloseste sursa de G2 pentru alimentarea lui G1 atunci se pot testa doar triode pentru ridicarea caracteristicilor de transfer? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2015 Partajează Postat August 29, 2015 Testerul are real 4 placi ca surse variabile generatoare de tensiune, Ua, Ug1, Ug2 si Ug3. Pt testarea triodelor avand grila pozitiva fata de katod se foloseste Ug2 ca sursa de tensiune pozitiva pt comanda grilei si Ua ca tensiune anodica. Se pot trasa Ia/Ug1(pozitiv) pt Ua constant si Ua/Ia pt Ug1 (pozitiv) constant. La tuburile multigrid se complica un pic treaba, intamplator chiar aseara m-am jucat cu niste EL34 si 6P3S. Aici ar trebui folosita ca sursa de tensiune pozitiva pt grila de comanda o sursa externa, ceva de genul 0-30V , monitorizata extern ca tensiune si curent. Softul e foarte maleabil si te lasa sa alimentezi extern orice electrod, trebuie doar sa introduci datele in campurile asociate aplicatiei. Practic, pt pentode de ex,se poate folosi Ug1 pozitiva extern, Ua si Ug2 generate intern . Caracteristici posibile ar fi: -Ia/Ug1 pt Ua=xV si Ug2=yV -Ua/Ia pt Ug1=zV si Ug2=qV -Ug2/Ia pt Ug1=zV si Ua=xV In fine, oricum nu sunt asa multe tuburi care sa suporte curenti de grila, majoritatea fiind cele de RF la care spatiul dintre electrozi e mai mare decat la tuburile pt NF. Ceea ce e interesant e ca te lasa sa masori sau sa ridici caracteristici de grila, anodice sau accelerare pt orice tensiuni sau curenti vrei. Se pot seta valori maxime admisibile ale curentului anodic sau de accelerare care odata atinse intrerup procesul de masura, chestie pe care o gasesc destul de buna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum