Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Turometru cu probleme la citirea semnalului

cosmin_cosmin_1

Postări Recomandate

Am incercat sa contruiesc un turometru cu ATMEGA, si afisaj pe display LCD.Acasa, pe bancul de proba merge totul bine, adica semnalul ce-l aplic la intrarea montajului este bine procesat si afisat. Cand il montez la masina, dezastru, afiseaza valori total aiurea. De exemplu, in loc sa-mi afiseze 1000 rot/minut, imi afisa valori de la 3000 la 7000 rotatii/minut, fara nici o legatura intre ele, chiar daca motorul mergea in acelasi regim. Acceleratiile le simtea, crescand si valorile afisate la chiar peste 10.000 rot/min.Problema o presupun a fi eficienta slaba a ecranajului (care intr-adevar lipseste). Montajul la proba statea langa acumulatorul auto, nu era in carcasa, iar firul ce venea de la bobina de inductie era mai gros, si ecranat cu protectia lui "din fabrica".. Dar totusi, este normal ca sa se comporte chiar asa diferit fata de testele din casa?Mi-ati putea da niste indicatii de cum sa scap de aceste "zgomote"? O sa incerc sa bag cablul de semnal printr-un cablu tv, cu exteriorul intact, dupa ce ii scot mijlocul. Dar din punct de vedere al montajului electronic ce pot sa-i mai adaug? O bobina pe un tor de ferita, cum sunt in sursele pc au vreun efect benefic?Sau poate imi indicati un alt circuit de intrare. Cel pe care il folosesc acum il atasez in continuare, cu mentiunea ca pinul de intrare al ATMEGA-ului are activata optiunea PULL. Daca il lasam TS, imi afisa aiurea chiar si in casa, in absenta semnalului.Multumesc. Este a doua oara cand incerc turometrul, prima data aveam aceeasi problema si l-am lasat in pace, acum i-am pus gand rau..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmin_cosmin_1

3

• Abram Burel

2

Top autori în acest subiect

Nu e bun circuitul ala pentru ce te intereseaza pe tine.Asa ceva se foloseste pentru scheme de turometru care au un monostabil neretriggerabil. Pulsul de la monostabil "mascheaza" toate celelalte spike-uri pe care le genereaza bobina la desfacerea contactului.In cazul tau insa, PIC-ul va citi ce apuca. Pe banc nu-i problema ca banuiesc ca dai in el cu un generator de semnal dreptunghiular. Dar pe masina lucrurile nu sunt atat de ideale.O incercare simpla ar fi sa duci condul ala la masa si sa iei semnalul pentru controler de pe punctul comun rezisor-cond-zenner. Obtii astfel un filtru trece jos care ar trebui sa "rezolve" spike-urile. Nu stiu cum citesti intrarea, dar ar fi bine sa faci si un debounce soft la o durata acceptabila (sa prinzi impulsul la turatia cea mai ridicata). Oricum, prima oara incearca sa schimbi circuitul de intrare. Daca tot mai face figuri, ajusteaza valoarea condului (desi constanta de timp cu valorile din schema e rezonabila, poate ca o marire -cond mai mare- nu strica).

Link spre comentariu

softul se bazeaza pe numararea intr-o secunda a impulsurilor primite si apoi afisarea dupa efectuarea calculelor (nr cilindri, etc). Stiu ca nu e cea mai buna metoda pentru afisarea in timp real a turatiei, dar intai vreau sa-l fac sa mearga asa, apoi schimb metoda de numarare cu masurarea intervalului de timp intre 2 impulsuri succesive.Numararea se face asincron, adica prin intrerupere externa activata pe frontul descrescator al semnalului.Debounce software inseamna ca in rutina de intrerupere sa verific daca si dupa un timp scurt (obtinut cu un delay) semnalul are tot 0 logic?Aveti la indemana un circuit de intrare gata testat care sa se potriveasca la timpul asta de proiect? Sau nu neaparat testat, dar care sa mearga teoretic, ca de testat o sa le testez eu..Cu un optocuplor ar merge mai bine?Din pacate pana vineri seara am mainile legate, sunt plecat de acasa si ma intorc tocmai atunci sa pun ideile in aplicare. Pana atunci, v-as ruga daca ma mai puteti ajuta, nu ezitati.

Link spre comentariu

Debounce, da, cam asta inseamna.Despre circuitul de intrare am povestit in postul anterior. Mai spun o data altfel. Pe schema ta, in loc sa legi condensatorul la PIC, il legi la masa. Semnalul pentru PIC il iei de la celalalt capat (unde se leaga cu rezistorul si zennerul.Optocuplorul ajuta la protectia PIC-ului, dar nu rezolva problema oscilatiilor ce apar pe intrare (dinspre bobina de inductie). Tot trebuie sa scapi de ele, fie prin filtru trece jos (cu condensator ca mai sus) si/sau software.Fa circuitul de intrare pe o bucata mica de placuta de test si tatoneaza valorile pana merge cum trebuie. Cand te-ai lamurit, il transferi pe cablajul final.

Link spre comentariu

Am pus condensatorul la masa, si in rutina de intrerupere am verificat daca si peste o milisecunda semnalul este tot in 0 logic. Acum valorile afisate sunt cat de cat apropiate de realitate, trebuie sa verific corectitudinea cu un turometru de fabrica. Dupa ce va fi totul gata, o sa apara si schema si softul aici pe forum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări