Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver LED 5-30 V, 0-1A, ieftin si bun.

ianacosti

Postări Recomandate

Avand in vedere ca vreau sa am tot iluminatul in casa cu LED-uri si piata e invadata de drivere pentru 

led-uri chinezesti, care sunt subdimensionate si pocnesc ca floricelele, am decis sa-mi fac eu un driver ieftin si bun.

Am vrut sa fie ieftin, usor de realizat in regim de amator, sa aiba randament mare si piesele sa fie usor de gasit si montat pe pcb.

Am dat cautare la TME ''led driver'' si am ales un chip ieftin, adica SCT2932F, F-ul reprezinta capsula SOT89-5 care e usor de lipit.

Chip-ul e vreo 1,5 ron si am mai cumparat o bobina de 10uH.

Ce a iesit vedeti mai jos. Saptamana viitoare o sa postezi si poze de pe osciloscop si spectrum analyzer cu curentul prin leduri si perturbatiile 

pe alimentare ( care sunt la 50 MHz, 2 Vvv).

Am facut un .pdf cu schema, pcb si poze, unul pentru executia pcb-ului si postez si datasheetul.

Vad ca nu ma lasa sa pun fisier mai mare de 500 kb. O sa le urc undeva si postez link-ul.

Am pus proiectul pe google drive:

https://drive.google.com/file/d/0B1VhbPVuLLLhRThabFpWTTJDeW8/view?usp=sharing

Pcb-ul e de 35x35 mm.

sct2932leddriver.pdf

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Formula de calcul e: R=0,1 [V] / I [A] , în cazul tău 0,25 ohmi.Poți pune 4 rezistențe de 1 ohm în paralel.Citește si datasheetul, cu toate ca nu prea are informații utile.Atenție la lipirea integratului, se face ușor scurt între pini și atenție la condensatori, trebuie ceramici X5R, cu electrolitici face urât.Daca vreți randament mai mare de 95% puteți pune diodă schottky ultralow Vforward PMEG 3030,dar e 2 lei la TME.Maine poate nu uit sa printez un pdf cu 10 pcb-uri la un loc.

Link spre comentariu

Ok, deci 4 rezistente pentru un driver, ai putea sa ma orientezi spre ce tip  de rezistente, ce dimensiuni....... ca sa se potriveasca cu cablajul? Ce valoare ar trebui sa aiba bobina? Un randament de 95% este suficient.

Link spre comentariu

Poți pune 1206 sau mai mari. Am făcut cablajul intenționat sa meargă montate mai multe rezistențe și de orice mărime. Poți pune si trough hole.Bobină eu am pus de 22 uH la 1 amper curentul de saturație. Printează cablajul sa vezi cum o să arate la scara 1:1. Ai văzut pdf-ul cu schema și cablajul din link?L-am pus pe google drive ca e prea mare să-l pun pe forum.

Link spre comentariu

Am aruncat o privire , am listat pdf-ul , cablajul este destul de mic, important e sa incapa cele 4 rezistente in paralel. Am dat o cautare si dupa bobina, am gasit de 22uH ca 1-1.5Ron. Mai ramane sa aleg condensatorii .... inainte sa fac comanda o sa pun si cate un link catre fiecare piesa. Doar valoarea rezistentei trebuie schimbata pentru curentul de 400mA? Celelalte piese raman identice?

Spre ex ar merge o astfel de bobina? ( http://store.comet.srl.ro/en/Catalogue/Product/22940/ )  Sau valoarea este cririca, 22uH?

Sau aceasta ( http://store.comet.srl.ro/en/Catalogue/Product/22926/ )

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Prima bobina e mica la 15 uH. a doua merge. Important e sa aiba curentul mai mare decat curentul prin Led, cam de 1,5 ori mai mare.

Ar trebui sa te uiti si in datasheetul integratului, acolo scrie ca poti sa pui si de 33, 47 sau 68 uH, dar eu am testat cu 22 uH.

Problema e ca tu alegi bobine cu terminale, cablajul e facut pentru toate piesele smd, ai grija ca e frecventa mare si trebuie realizat montajul cu grija.

Toate celelalte piese raman neschimbate, condensatoarele trebuie sa fie ceramice.

Eu as alege bobina asta pentru curentul tau:

http://www.tme.eu/ro/details/de0704-22/inductoare-de-putere-smd/ferrocore/#

Rezistentele nu trebuie sa fie de putere si nutrebuie sa fie 4 neaparat, poti pune ce valri vrei tu astfel incat sa

obtii valoarea dorita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări