Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

recunoaste cineva filtru?

georgeDRACU

Postări Recomandate

am incercat pe 2 simulatoare (winisd,erse cros calculator)re la diferite valori de crosover(2500-4000) si nu imi da nici unu valori la bobine de 1,5 mh cum zici tu,maxim 0,8mh winisd da valori diferite la bobine si c1,c2,iar pe erse da valori egale pt bobine si c1,c2...care sa fie mai bun din ele??ambele 12 db octava

Link spre comentariu

Filtrele "de cumparat" sunt generice, nu se potrivesc decat la foarte putine combinatii de difuri.

Iar cele ieftine - care te intereseaza pe tine, sunt TOATE niste pacaleli. Imi pare rau, dar acesta este adevarul.

Valoarea de 1,5-1,6mH este un minim,  posibil sa sune mai bine cu 1,8 sau chiar 2mH.

Nu te mai chinui cu claculatoarele free pt ca nu stii cum sa calculezi un filtru.

Editat de shambala
Link spre comentariu

da man am inteles nu sunt bune caLculatoarele online sau alte programe,si nici filtrele de cumparat,da-mi tu solutie atunci ce sa fac cum sa fac,LUMINEAZA-MA SI PE MN,SAU DA-MI VALOAREA COMPONENTELOR NECESARE SI CUMPAR DE UNDE POT BOBINE SI MKP SI REZISTENTE,DOAR SA IMI SPUI CA AIA NU E BUNA AIA NU ,NU MA AJUTI CU NIMIC!!forumul asta e pt ca cei inteligenti si profesionisti sa ii ajute pe cei incepatori ca mn,am citit pe net cum se fac filtrele,nu caut super liniaritate sa fie cat de cat ok,unii dintre noi sunt foarte rautaciosi si nu sa ajute pe altii,boxele vor sta numai in sufragerie nu le mut de colo colo,nu ma intereseaza liniaritatea in camera anecoica ,ma intereseaza cum se aud la mn in sufragerie,daca producatoru zice taie dif x la frecventa x asa fac,sau urmaresc graficul de frecventa de la fiecare dif si le tai unde cred eu ca e ok,daca ma descurcam cu fizica si stiam sa calculez singur filtrele nu mai aveam ce cauta aici si nu ma mai rugam de voi.........dac tot primesc numai critici ca aia nu e buna aia nu merge si tot asa fara solutii concret mai bn sterg contu si nu mai intru aici,pt ca imi pierd timpu degeaba sperand ca ma va ajuta cineva cu un sfat concret........

Editat de georgeDRACU
Link spre comentariu

shambala tu dc mai ai cont aici?daca tot nu dai un sfat bun si critici pe toata lumea,doar asa sa te aflii in treaba? sau nu vrei sa dai sfat ca sa apelez la tn contracost sa imi faci  filtre??? sa inteleg ca tii contul doar pt reclama...nu contest cunostintele tale sub nici o forma,alti useri de ex vivian a avut rabdare si intelegere si mi-a facut si mie o schema  si mi-a dat sfaturi destul de utile,referitor la filtre facute de la 0,omul a zis nush daca va iesi pe placul meu dar,pe urma il mai ajustez dupa urechea mea,macar a avut bun simt spre deosebire de altii,ceva cunostinte aveam si eu legat de filtre dar vivian mi-a explicat mai pe indelete,ce si cum nu doar sa zica nu fa asa sau asa...am inteles bobinele de pe filtrul romanesc nu sunt bune au rdc prea mare ,bun ,le arunc,iau altele noi  si mkp noi, vroiam sa vad si eu mai multe pareri la un filtru pt aceste difuzore sal ahx si inalta monacor,am pus si grafice de frecventa si date clare,de aceea asteptam mai multe raspunsuri,poate a mai facut cineva vreun proiect asemanator..dar multi sar cu gura in loc sa dea o mana de ajutor...am zis si ca platesc pt filtru gata dar nu s-a oferit nimeni...

Link spre comentariu

@george;

Trebuie sa intelegi intreg demersul.

Etape:

1. Se aleg difuzoarele astfel incat, cel putin din cifre, sa se completeze pe intreg spectrul ca raspuns in frecventa, sa aiba un SPL cat mai apropiat, s.a.m.d.

2. Se simuleaza incinta, fct. de caracteristicile/parametrii difuzorului de bass, si separat pentru inchiderea de medii.

3. Se construieste incinta la gata, cu difuzoarele montate.

4. SE MASOARA IMPEDANTELE TUTUROR DIFUZOARELOR MONTATE IN INCINTA FINALIZATA, IN PUNCTELE DE TAIERE... Ce dracului e atat de greu de inteles punctul asta???

5. Cunoscand impedantele masurate in punctele de taiere, cu difuzoarele montate in incintele FINALIZATE, se trece la proiectarea propriu-zisa a filtrelor.

6. Se masoara raspunsul incintei, folosind instrumente (microfon masura, amplificator masura, PC, camera speciala sau aer liber).

7. In punctele in care raspunsul prezinta abateri de liniaritate, se fac interventii la filtre. Notch, atenuatoare, spanacuri...

NU SE POATE ALTFEL, pentru un rezultat acustic de apreciat.

Link spre comentariu

da frate m-ai convins,asa da raspuns,multumesc incintele sunt gata,filtre am pe ele bluetech,descrise in alte topinguri si cu poze, difuzorele le am de 1 an,mai putin inalta care e luata acum 1 luna,momentan ascult asa,se aud ok,nu cred ca pot face asemena filtre cum trebuie, o sa incerc 1 de proba sa vad ce iese,desi nu am aparatura mai sus mentionata ,mai caut pe net daca gasesc program de masurat spl cu microfon de pc poate iese,poate nu asta e

Editat de georgeDRACU
Link spre comentariu

Sunt lucruri stiute, discutate de sute de ori in forum...

Mai pe scurt, fie ai o ureche de aur (sunt 3 in tot forumul), fie studiezi, investesti in scule, castigi atitudinea potrivita, si mai apoi ne apucam de treaba.

Daca nu, bobine, conzi, calcule simple, ura si la gara...

Link spre comentariu

Pt ati face o ideie cit de cit, cumpara un microfon sau macar o capsula de microfon (WM61A - parca se gasea pe ebay) si o placa audio de caliatte (daca nu ai), un amplificator rezonabil (nu trebuie perfect pt ca nu te intereseaza decit in zona de separare a filtrelor in principiu), si fa niste masuratori (eu folosesc REW V5.0) cu difizoarele in incinte, mai intii fara filtre si apoi si cu filtre, pe fiecare difuzor in parte inclusiv impedanta si posteaza aici rezultatele. P

entru setupul asta de start nu-ti trebuie cine-stie ce investitie.

Capsulele alea Panasonic le gasesti la numai citiva euro iar placa de sunet si statie cred ca ai deja.

Daca faci ce ti-am scris mai sus, sigur vei primi o gramada de sfaturi si se vor gasi destule persoane dispuse sa te ajute.

Nimeni nu are asa mult timp liber si nici nu-i asa de fraier sa-ti faca filtrele asa cum face un orb un desen. Tu nu vei fi multumit iar el isi va pierde din prestigiu.

Pune mina si fa ce ti-am scris mai sus si nu mai tipa pe aici pe forum ca nu impresionezi pe nimeni, din contra, o sa inceapa sa te ignore.

Link spre comentariu

amplificator (receiver)pioneer vsx423,placa sunet creative sound blaster audigy 2 24 bit,106 db,o sa caut microfon  ,apoi revin cu rezultate,nu am zis sa fie perfecte,dar cat de cat orientative rezultatele masurarii.nu tip pe aici vroiam doar un sfat bun ca al tau atata tot.nu balacaresc pe nimeni pt rezultate finale...e doar test oricum faceam doar 1,eventual modificari pana iese ce treb.. cu l padul nu era problema cu aLA MA DESCURC era vb de bobine si condensatori,discutia  sa aprins in jurul bobinei de bass,daca tot imi spuneti ca e mai buna de peste 1,5mh asteptam un rasp si cu restul componentelor.multumesc

Link spre comentariu

intrebare.. merge si cu microfonul receverului,acesta a venit la pachet cu receiverul pt autocalibrare sunet mcca ?sa  masor spl frecventei de separare,nu ma injurati intreb si eu

Link spre comentariu

Nu-l cunosc.

Cind ai sa intelegi ca un filtru cit de cit bun pt o boxa nu se obtine utilizind filtre generice sau filtre utilizate in alte boxe?

Un filtru generic este bun numai ca sa nu-ti arzi din prima tweeterul, in rest e ca si cum nu l-ai folosi.

Un filtru se face in functie de DIFUZOARELE UTILIZATE in cutiile UTILIZATE.

Restul sint numai cirpeli si le poti face fara sa mai deranjezi membrii forumului ca tot una-i.

Poti sa incerci cu microfonul care zice-ai ca-l ai dar ar trebui sa ai si o fisa tehnica care sa cuprinda caracteristica lui.

Fara fisa cu caracteristica mergi la ghici pt ca este posibil ca utilizat la aparatul original sa mearga bine pentru ca are caracteristica compensata si liniarizata in aparat, iar cind il utilizezi separat, fara compensarea caracteristicii, sa obtii numai bazdaganii care sa te induca in eroare.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări