Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intarziere alimentare dispozitiv pe 5V de la USB


Vizitator andreidi

Postări Recomandate

Vizitator andreidi

Detin o placa de sunet Audigy 2 NX. Daca placa este conectata la laptop, acesta nu booteaza decat daca il deschid din nou cu placa scoasa. Nereusind sa fac nimic din BIOS, am ajuns la concluzia ca am nevoie de o intarziere pe alimentarea 5V de la USB, care sa-mi deschida placa cam cand incepe incarcarea Windows-ului (fiind necesara o intarziere de cca. 10 secunde).

 

Placa se alimenta inainte si din USB si cu un alimentator de 220V tot pe 5V, insa eu am renuntat la alimentator si am cositorit un fir de legatura intre alimentarea de 5V de pe USB si portiunea alimentata anterior extern. Placa functioneaza fara probleme, in conditiile in care e conectata la un hub USB 2.0, alaturi de alte 3 dispozitive. O solutie temporara a fost montarea, in spatiul ramas dupa dezlipirea de pe placa a mufei de alimentare externa, a unui intrerupator, pe care il actionez eu manual dupa ce porneste incarcarea Windows-ului.

 

Referitor la subiect, pateam la fel si cand aveam placa alimentata cu alimentatorul, deci nu asta ar fi cauza problemei mele.

 

Ar mai fi de mentionat ca spatiu disponibil in carcasa placii este destul de redus, asa incat imi doresc un montaj cat mai simplu (si ieftin, desigur).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    6

  • turcu_dan

    2

  • em2006

    1

  • Bandi Szasz

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Posted Image

 

Simplu si eficient, delay-ul se regleaza din R1 ( cu cat este mai mare cu atat este si delay-ul mai mare: 220k: +/- 2s ,  820k: +/-8s ). Eu il folosesc la niste leduri RGB. 

Editat de bandi12
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreidi

@em2006: Pentru timer digital nu am loc in carcasa placii si nu vreau sa atasez nimic in exterior.

 

@bandi21: OK, multumesc, dar vad ca schema e pe 10V. Eu am nevoie pe 5V... Ce ar trebui sa modific in schema, in cazul utilizarii 5V? Nu am prea multa experienta in electronica. Pe de alta parte, cum leg acest temporizator la placa de sunet? Vad pe schema doar alimentare de la tensiune (10V) si masa... Sau acel triunghi din partea de jos a schemei reprezinta voltajul de iesire? Mentionez, de asemenea, ca placa de sunet consuma cca. 500mA.

Editat de andreidi
Link spre comentariu

Nu, triunghiul ala e simbolul pentru "masa". Daca bagi 10V, tot 10V scoti. Daca alimentezi cu 5V, tot 5V vei avea pe sarcina.

Sarcina (placa ta) se conecteaza intre +5V si tranzistor (in loc de rezistenta si cele doua led-uri).

 

Poti incerca si cu mos-fet cu canal p, ca sa intrerupi plusul sursei de 5V, pastrand legatura la masa a placii (asa cum inteleg ca ai facut cand ai pus intrerupator pe +5V).

Din valoarea rezistentei se regleaza durata temporizarii. Atentie la legaturile tranzistorului, sa fie conform foii de catalog.

post-184838-0-66748500-1429340003_thumb.png

Link spre comentariu

@turcu_dan pentru deconectare ai putea incerca ceva ca in schemele de mai jos.

In prima schema sarcina este alimentata atat timp cat K este inchis (condensatorul incarcat la 5V).Dupa deschiderea lui K, condensatorul incepe sa se descarce prin 330k. Dupa aprox. 10 s tensiunea sa scade sub pragul de mentinere in conductie a tranzistorului (cam 3,5V) si alimentarea sarcinii inceteaza.In schema a doua sarcina este alimentata simultan cu un alt consumator X, care la randul sau este alimentat prin comutatorul K. Dupa deconectarea lui X prin deschiderea lui K, condensatorul mentine pe poarta tranzistorului o tensiune suficienta pentru conductie, timp de aprox. 10 s.Valorile rezistentelor cu asterisc trebuie ajustate in functie de sarcina, calitatea condensatorului, tensiunea de alimentare si exemplarul de tranzistor.Atentie, datorita simplitatii extreme, la toate schemele prezentate cuplarea/decuplarea sarcinii se face treptat (nu brusc), ceea ce poate fi deranjant uneori pentru sarcina, sau poate duce la incalzirea tranzistorelor daca sunt curenti importanti si comutari dese. Daca acestea deranjeaza, se poate apela la o schema cu NE555 nu mult mai complicata si un releu. 

post-184838-0-74691400-1429459855_thumb.png

Link spre comentariu

Conectarea și mai ales deconectarea unui releu este bine să fie făcută cât mai ferm, altfel apar probleme când se lucrează cu tensiuni mari sau curenți mari.Contactele se pot suda din cauza arcului electric la o deconectare ,,lentă,, prin scăderea treptată a tensiunii la bornele bobinei. 

Link spre comentariu

  In cazul in care sarcina este un releu , nu cred ca va fi o problema, nu?

Nu as folosi releul in schema aia redusa la ultima "expresie"; ea se justifica mai mult prin spatiul disponibil foarte redus.

Cu un 555 se face treaba mai precis, fara dependenta de tensiunea de alimentare si de temperatura, tot cu piese putine.

post-184838-0-06312300-1429518844_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu
Vizitator andreidi

Multumesc tuturor pentru scheme si explicatii. Ar fi 2 variante cu 2 posibile probleme:

 

1) Daca folosesc varianta pe tranzistor, din ce am inteles, tensiunea o sa-mi urce treptat de la o anumita valoare pana la 5V. Nu stiu in ce masura placa de sunet va accepta asta sau daca nu va porni la o tensiune mai mica de 5V, astfel incat intarzierea sa scada.

 

2) Daca folosesc varianta pe 555, acesta nu suporta mai mult de 200mA pe iesire, iar placa ia 500mA (cat poate oferi un port USB). Daca pun un tranzistor pe iesire pentru marirea curentului furnizat, am inteles ca e posibil sa am o scadere a tensiunii cu mult sub 5V si placa sa nu porneasca.

Link spre comentariu
Vizitator andreidi

Am inteles. Deci, daca pot si am loc in carcasa, mai bine fac montajul cu 555 decat cel doar cu MOS-FET cu canal p pentru a primi direct cei 5V dupa cele 10 secunde si nu treptat?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări