Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie cuva ultrasunete.

slave2anubis

Postări Recomandate

Buna, stiu ca nu se incadreaza foarte bine la aceasta categorie, dar este suficient de aproape.

Am o cuva cu ultrasunete cumparata din China, nu este model foarte scump undeva in jur de 70$. Problema care o am cu ea, este ca dupa ce o folosesc de cateva luni, de ieri nu mai vrea sa functioneaze corespunzator. 

Oricum o folosesc destul deputin, dar de ieri, pe partea de ultrasunete (are si incalzire) nu mai produce la fel de multa amplitudine la vibrati. Frecventa mi se pare la fel (sunetul) dar parca la jumate din putere. Am desfacut carcasa metalica dar nu am putut vedea nimica evident, plus ca din cate am vazut lucreaza la tensiuni destul de mari. Nu sunt prea confortabil sa lucrez la asemenea tensiuni.

Problema reala este ca nu imi pot da seama care este defectul, ori partea electronica nu mai produce amplitudinea necesara, ori componenta piezoelectrica este defecta.

Cine are cunostinte cu asmenea aparate va rog sa ajutati si pe mine.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• slave2anubis

2

• validae

2

• blazeu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ceva nume sau modelul se poate ? Din pozele văzute nu se poate afla mare lucru.Primul vizat în astfel de cazuri ar fi traductorul piezo.Dacă cristalul a cedat din cauza vibrațiilor puternice, nu mai poate funcționa la parametrii necesari, frecvența de rezonanță se poate schimba radical printr-o singură fisură în cristal.

Link spre comentariu

Elementul piezo e cel mai solicitat; din experienta proprie: verificati si filtrajul (electroliticul) de la alimentare.

Eu am patit-o cu un "nebulizator" care oscila, dar la putere mica, condensatorul cu pricina, intrerupt.

Frumos, fara umflare, electrod corodat, sau alte simptome de "boala" (noroc de osciloscop, ca am vazut 

"modulatia" de 100 Hz suprapusa pe ultrasunetul de pe piezo).

Bafta!

PS M-am uitat la poze; se pare ca aveti o schema "semipunte" cu reactia pe toruletul ala mic.

Aveti 2 electrolitici de verificat.

Daca s-a fisurat traductorul, nu stiu cum il veti inlocui; poate aveti totusi "noroc" de electrolitic

defect (astia se dovedesc cele mai slabe elemente, mai ales la frecvente mari si puteri nu

tocmai mici)

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Buna, din pacate cei electrolitici sunt pe ramura care alimenteaza microcontroler-ul, pe partea de generare a frecventei nu sunt condensatori electrolotici. Oscilatia este facuta de un oscilator LC iar condenstatori care participa la acesta sunt cei 2 albastri.

Oare as putea masura elementul piezo electric cu un multimetru?

Link spre comentariu

Nu se poate măsura cu multimetrul un cristal piezo.Dar se poate verifica vizual, cu o lupă eventual.Nu trebuie să aibă cristalul crăpat, dezlipit e substrat, firele de conexiune cu cristalul pot fi desprinse..În principiu cristalul e ca un disc subțire cu ambele fețe metalizate..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări