Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control eficient led-uri RGB

Vizitator benny34

Postări Recomandate

Vizitator benny34

Salut,

Construiesc un display volumetric cu 16 elice iar ca led-uri am rgb-uri (smd) cu anod comun. Pentru control folosesc cate un driver de led-uri (sct2024) pentru fiecare culoare. Tensiunile recomandate de alimentare ale led-urilor sunt de 2V, 3.2V si 3.2V in functie de culoare. Problema mea este ca avand anod-ul comun eu le alimentez pe toate la aceeasi tensiune (5V) si incerc sa fac reducerea la 2V respectiv 3.2V cu ajutorul unei rezistente pusa pe catod-ul respectiv. Asta inseamna insa sa am 16*3 rezistente doar pentru led-uri ceea ce mi se pare prea mult si incerc sa ajung la o solutie mai buna. Probabil mai usor mi-ar fi fost sa am led-uri cu catod comun insa de acum asta e cam tarziu ca am deja ~300 led-uri. Aveti cumva vreun sfat pentru asta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaicozac

3

• sofian

1

• Dxxx

1

Top autori în acest subiect

Inteleg ca tu pui rezistente de limitare in catod, si vin pe fiecare canal 3 bucati pentru culorile primare.

Varianta posibila este sa faci un limitator = generator curent constant (GCC), care sa functioneze pe anodul comun, deci ai avea 16 limitatoare, iar curentul ar fi riguraos egal pe orice culoare, indepedent.

Nu stiu driverul respectiv sau daca/cum se poate implementa. Posibil chiar sa reunti la orice stabilizare de 5V ca sa simplifici, deoarece un GCC corect functioneaza oarecum independet de tensiuea alimentare, pentru valori uzuale.

Link spre comentariu
  La 02.04.2015 la 20:30, benny34 a spus:

Dacă aveai catod comun nu mai aveai nevoie de limitări de curent? Era aceeaşi situaţie.

Ideea cu generator de curent comun e valabilă doar dacă nu se aprinde decât o culoare odată.

Link spre comentariu
Vizitator benny34

Da, era cam aceeasi situatie. Ma gandeam ca mi-ar fi mai ok daca as avea linia de alimentare a led-urilor de 3.2V (2 din culori trebuie alimentate la 3.2V) si as pune pentru culoarea care necesita 2.4V o rezistenta pe catod. Asta mi-ar reduce numarul de rezistente de la 48 la 16, ceea ce e mai acceptabil.

Link spre comentariu

integratul acesta SCT2024 zice ca este :

The SCT2024 serial interfaced LED driver sinks 16 LED clusters with constant current to keep the uniform intensity of LED displays
deci nu trebuie doar un rezistor la integrat ca sa setezi curentul in led-uri
Link spre comentariu

După părerea mea e simplu, nu ai nevoie neapărat de rezistenţe, poate limita integratul curentul prin leduri. La 20mA şi 3V cădere medie pe driver ai 60mW disipaţi per canal, deci cca. 1W per capsulă, dacă sunt aprinse toate ledurile. Eventual poţi înseria cu fiecare anod comun o diodă 1N4148, astfel tensiunea de alimentare scade cu 0,6V iar puterea disipată în integrat scade la cca. 0,8W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări