Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator de tensiune 0-12v 2A - Recomandare schema

Postări Recomandate

Va salut, am nevoie de o schema/pcb pentru un variator de tensiune 0-12v maxim 2A si am rugamintea daca ma pot ajuta colegii de forum pe directia asta.

Ce am eu in gand e o schema cu lm317T dar sunt deschis si la alte variante. Multumesc anticipat colegilor care ma vor ajuta cu o sugestie.

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

LM317 nu iti asigura decat maxim 1.5A , deci cea mai buna alegere ar fi LM350 pentru 3A (3.7lei), sau si mai bun ar fi un LM338 pentru 5A (8lei), pe care le poti procura de la ADElectrocom, de unde mi-am luat si eu.

Schema este aceeasi pentru toate cele trei tipuri.

post-238516-0-69897500-1428034875_thumb.pngpost-238516-0-09620900-1428034662_thumb.jpgpost-238516-0-81960900-1428034669_thumb.jpgpost-238516-0-67886200-1428034763_thumb.jpg

Datorita simplitatii schemei, PCB-ul il poti proiecta singur in funtcie de necesitaile tale (carcasa, radiator, etc).

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Am mai zis, curentul maxim posibil de la LM317 este undeva spre 2,2A, dar exista niste conditii pentru asta, le gasiti in pdf. 350 si 338 fac parte din aceeasi categorie de regulatoare ca si 317, deci evident ca schema este aceeasi, doar ca au un curent mai mare. Insa s-a cerut iesire de la 0V, ceea ce o sa necesite o tensiune suplimentara negativa, deoarece altfel iesirea minima nu poate fi decat 1,25.

Editat de marian
Editat ulterior.
Link spre comentariu

Va multumesc frumos pentru recomandari. Nu este o problema atat de mare ca start-ul sa fie de la tensiune pozitiva 1,25V si nici faptul ca maximul e 1,5A e ok.

La 2,2A sau 3A ar fi o problema si ar arde mai departe in circuit, deci limitarea la 1,5A e chiar utila.

Am gasit la colegul de forum exact ce aveam nevoie, la domnul Nicu Florica : http://nicuflorica.blogspot.ro/2013/03/stabilizator-reglabil-de-tensiune-1212v.html dar am sa merg pe varianta un pic mai completa cu protectie termica si la scurtcircuit http://www.niqro.3x.ro/LM317_2/minipowersupply.htm.

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu

O versiune mai ok pentru ce am eu nevoie, ar contine o fuzibila de 2A pe intrare, as merge pe 4 diode in loc de 2, as pastra condensatorii la 25v, ledul, as alimenta normal nu simetric, as folosi potentiometru nu semireglabil si in mare cam astea ar fi modificarile la care ma gandesc.Daca as fi avut nevoie de plecare de la 0 sau tensiuni negative, as fi putut sa incrucisez lm317 cu un lm337 si sa am si negative dar nu e cazul de complicatii.

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Presupun ca vorbim despre schema asta:

Posted Image

Ti-am recomandat sa verifici pdf-ul LM317 pentru ca acolo se recomanda 2 diode, una intre pinul adj si Vout pentru cazul in care se foloseste condensator intre adj si masa, si cealalta antiparalel pe regulator, adica intre Vout si Vin, ambele sunt pentru protectia regulatorului, lipsa lor presupune niste riscuri la care te supui, riscuri de distrugere a LM-ului. Cauta totusi pdf-ul si lamureste-te. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări