Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Contor Geiger pentru smartphone


Swat Cat

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Swat Cat

    2

  • fratello

    1

  • radhoo

    1

  • Ticu

    1

Top autori în acest subiect

  • 1 lună mai târziu...

Directia asta, cel putin pentru DIY, a inceput cu acum celebra nota de la Maxim: 

http://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/2236

 

Mai multe constructii experimentale au aparut in jurul photodiodei PIN BPW34 . Google "BPW34 radiation detector" . Acestea vizeaza cu precadere radiatie gamma, dar unii constructori mai ambitiosi au reusit sa indeparteze stratul de epoxy, lasand siliciul descoperit, obtinand astfel sensibilitate si la radiatie alpha sau beta.

http://www.dgkelectronics.com/a-radiation-detector-with-a-solid-state-pin-diode-sensor/

http://www.vk2zay.net/article/265

http://www.elektronik-labor.de/Projekte/Alpha.html

http://opengeiger.de/PinDiodenZaehler_en.pdf

http://www.sciencemadness.org/talk/files.php?pid=313842&aid=28434

http://www.element14.com/community/servlet/JiveServlet/previewBody/41953-102-1-229709/Elektor%20Radiation%20Meter.pdf

 

ultimele 2, construite de kalinka, au fost copiate 100% de Matt in proiectul lui de pe kickstarter, care a fost si finantat, rezultand detectorul APOC mini:

https://www.kickstarter.com/projects/excelphysics/apoc-mini-radiation-detector/description

 

Au aparut si cateva detectoare comerciale, ca si cel indicat de fratello, facut de koreeni, sau Airconter facut de japonezi:

http://www.ebay.com/itm/251950660614

 

Le-am testat intr-o comparatie cu cateva alte dosimetre care le-am avut, cu doi izotopi. Am pus filme aici: http://www.pocketmagic.net/comparison-of-dosimeters/

 

Concluzia generala e ca sensibilitatea acestor detectori e foarte mica, in primul rand datorita volumului de detectie (o suprafata mica, de o grosime infima). Faptul ca majoritatea acestor photodiode sunt incapsulate, le face sa excluda radiatia alfa si beta. Grosimea mica a stratului de siliciu le face foarte transparente la energia gamma de radiatie mare, care trece fara sa fie absorbita si astfel nu produce detectie. O solutie ar fi cuplarea lor cu scintilatori. 

 

Pentru marirea sensibilitatii, necesara pentru masuratori de doze mici sau de scurta durata, o solutie ar fi montarea in paralel a mai multor photodiode. Matt cu Apoc Mini a pus 7 BPW34 in paralel. Problema e ca au capacitate deloc neglijabila, si puse in paralel vor nenoroci de tot amplitudinea pulsului si asa foarte mica (e aproape de nivelul de zgomot).

 

Solutii? Senzori mai mari. Sunt detectoare cu siliciu specializate, dar scumpe. O photodiode pin cu o suprafata de 100mm^2 ajunge lejer la $100 . O firma specializata din franta, mi-a oferit un pret de +500EUR pentru .. o fotodioda, dar fiind fabricanti, puteau sa le produca fara stratul de epoxy din start. Preturile sunt prohibitive din start! Plus ca radiatia distruge stratul de siliciu de la energii peste 150keV si in timp acesti senzori trebuiesc inlocuiti.

 

Pentru regim DIY, senzorii CCD sunt alternative excelente. Iata un film cu ce "vede" o camera digitala expusa la radiatie ionizanta:

http://www.pocketmagic.net/ccd-radiation-detectors/

 

Personal, pentru uz general, prefer un dosimetru ca si Gamma Scout sau Terra-P, sau un detector cu sonda de scintilatie care permite si identificarea izotopilor prin analizarea spectrului radiatiei:

http://www.pocketmagic.net/scintillation-probe-with-photomultiplier-and-nai-crystal/

http://www.pocketmagic.net/ut50-nai-scintillation-probe/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări