Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator (TIMER) Universal pentru Masini de Spalat

Simpalean

Postări Recomandate

Buna ziua,

am vazut niste topic-uri in legatura cu construirea unui programator care sa poata inlocui programatoarele vechi ,electro-mecanice (si nu numai)  Din pacate erau niste proiecte incepute dar nici unul finalizat.Poate sunt dar nu le-am  vazut...

Eu am reusit sa fac unul pana la capat si se poate vedea AICI 

Ce parere aveti ?

Nicu Simpalean

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• N47D20

2

• Simpalean

2

• gabilungu66

2

• Taraxacus

1

Top autori în acest subiect

Foarte interesanta lucrarea,felicitari.Se poate folosi si la masinile de spalat la care contolul temperaturii se face cu termistor?Care este pretul final?

Link spre comentariu

Da , se poate monta si la masini care folosesc termistor pentru controlul temperaturii . Am notat pe schema ,la clemele X7-1 si X7-2. Microcontrolerul ATMEGA32 are 8 intrari analogice ,ADC0----ADC7 ( care se pot folosi impreuna cu senzorii exteriori necesari) , din care eu am folosit doar una , pentru controlul turatiei.Restul sunt nefolosite. La masina pe care ati vazut-o in film exista un senzor de temperatura cu freon ,care deschide un contact cand temperatura este Ok.Acel contact tine la masa intrarea digitala din clema X6-6 ,atata timp cat temperatura este mai mica decat cea dorita.In soft :rezistenta de incalzire este conectata daca nivelul apei este OK si clema X6-6 are nivel logic 0.

Deocamdata nu exista un pret final , pentru ca nu cred ca o sa construiesc asa ceva pentru vanzare.Nu cred ca ar merita pentru clienti cu masini de spalat vechi o asemenea investitie.Un calcul simplu ar fi cam asa:

- piesele costa 125 de lei , 

-pentru mine dureaza  o zi intreaga sa construiesc un modul (cablaj , 200 de gauri , lipit piese , scris soft, testare , impachetare , expediere prin posta, consultatii la telefon cu tehnicianul care se incumeta sa faca o astfel de modificare ,etc),lucru pe care l-as face pentru minim 125 de lei.

-tehnicianul care monteaza placa , va avea de lucru minim o jumatate de zi si nu cred ca va taxa mai putin de 100 de lei pentru asta.

Deci , cu toate la minim se ajunge la 350 de lei.

Ar merita daca o masina de spalat noua ar costa 10000 de lei , nu 1000. Asa ca , ......cred ca va ramane doar un proiect "hobby" , "DIY" , sau cum vreti sa-i spuneti.

Am construit doar doua module , unul functioneza AICI  si pe celalalt mai fac experimente( cand am timp) , la mine la atelierul de reparatii TV.

Nicu Simpalean

Iernut , Jud. Mures

Link spre comentariu

Felicitari !

Eu sunt adeptul unor astfel de lucrari. Am o mas Whirlpool din 1994. I-am sch pompa de evacuare care s-a distrus din cauza detergentului. de aceea e bine de folosit pernute lichide. Am legat-o direct la apa calda si nu am avut depuneri de calcar nici dupa 10 ani (rezistenta nu am folosit-o decat ff rar). Cuvele sunt bune, rulmentii la fel partea proasta este ca mai da rateuri programatorul care este electro-mecanic.Admisia este pe 3 electrovalve.

Probabil intr-un viitor apropiat am sa fac si eu acest modul. Inca odata, felicitari !

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...

Frumoasa realizare felicitari...daca doriti sa comercializati acest modul as fi si eu interesat.Am vazut cateva filmulete cu proiectul dvs chiar functioneaza excelent.

Link spre comentariu

Colegul Simpălean a explicat destul de clar că producerea în serie mică a acestui programator costă mult raportat la prețul unei mașini de spălat.Cum a arătat colegul leoncris în link-ul anterior, prețurile modulelor similare făcute în China sunt imbatabile, chiar dacă livrarea produsului poate să dureze și o lună....

Desigur, cine este de acord să investească într-un modul realizat în regim DIY circa 250 Lei, plus transportul și eventual manopera montării și modificărilor necesare, e liber s-o facă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări