Untold Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 Va multumesc pentru sfayuri . O sa le fac cu oja , baretele .... http://www.220.ro/reclame/Super-Reclama-Batman/cxwZJcIniX/ Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Decembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2015 http://www.220.ro/reclame/Super-Reclama-Batman/cxwZJcIniX/ Amuzanta reclama . Batman , batman..... Link spre comentariu
gheo23 Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) [Acul de seringa se va taia la o distanta de 10mm...15mm de la "rezervor" si se va rectifica plan cu o pila sau hartie abraziva fina,odata scula fabricata va va ramane pentru toata viata,pe perioada cand nu utilizati aceasta scula introduceti in acul de seringa o sarma eventual de otel (coarda de chitara!) pentru conservarea interiorului acului si a nu ramane infundat cu vopsea.] Ma gandesc d-le Lazaroiu cate cablaje a desenat "scula" ! Mi-aduc aminte de un articol din Tehnium din anii '70 . A-ti luat si un premiu atunci , cred ca erati student.Scuze pentru off-topic dar sunt amintiri de nesters ! Editat Decembrie 3, 2015 de gheo23 Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 3, 2015 Partajează Postat Decembrie 3, 2015 (editat) [Acul de seringa se va taia la o distanta de 10mm...15mm de la "rezervor" si se va rectifica plan cu o pila sau hartie abraziva fina,odata scula fabricata va va ramane pentru toata viata,pe perioada cand nu utilizati aceasta scula introduceti in acul de seringa o sarma eventual de otel (coarda de chitara!) pentru conservarea interiorului acului si a nu ramane infundat cu vopsea.] Ma gandesc d-le Lazaroiu cate cablaje a desenat "scula" ! Mi-aduc aminte de un articol din Tehnium din anii '70 . A-ti luat si un premiu atunci , cred ca erati student.Scuze pentru off-topic dar sunt amintiri de nesters ! ...1975 student anul intai la Electronica si Telecomunicatii,atunci am cunoscut un mare constructor de amplificatoare pe tuburi,este vorba de dl.Arion Alexandru (Sandu Arion),locuiam la caminul din 303 Cotroceni si tot acolo se antrena formatia Phoenix si Mondial,d-lui le facea amplificatoarele am ramas marcat pe viata de amplificatoarele cu tuburi cu toate ca si eu construisem foarte multe amplificatoare pana sa ajung la Bucuresti,dar toti electronisti bucuresteni aveau acces mult mai deschis la componente dar si la documentatie...,intr-adevar,vremuri de neuitat si amintiri de nesters! Multumesc! Cat priveste "scula" pentru desen,bine ati intuit gandindu-va la numarul de cablaje ...,incerc sa impartasesc cate ceva din cunostintele mele practice generatiei tinerei,ca de cele teoretice fug ca "dracu de tamaie" ! Editat Decembrie 3, 2015 de LMOlimpiu 2 Link spre comentariu
George Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Mai demult, pentru obtinerea traseelor de cablaj imprimat ceva mai late, foloseam cu succes metoda din poza de mai jos (metoda foarte simpla de altfel). Link spre comentariu
vera Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Ce vremuri (cand eram tineri si frumosi)........Am utilizat si eu metoda cu smoala diluata in acetona, cu ac de seringa. Ulterior, am trecut la tus carmin si tragator (din trusa de compase), dupa care am utilizat penite redis. Apogeul, achizitionarea unui rotring, cu mai multe capete. Cu acesta, imi ieseau niste cablaje faine. Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 (editat) Am folosit si eu o seringa din aceea, cu deosebit succes! ☺ Pe inalte culmi de rafinament nu ajungi insa cu ea decit dupa ce ai topit o boaba de cositor care sa ia forma fundului de seringa si prin care sa treaca firul metalic... La capatul de scriere sa lasa firul central mai lung cu 1mm, astfel incit atunci cind il apesi pe cablaj "dopul" de cositor se ridica si permite o dozare destul de precisa a vopselei... eu foloseam mai ales smoala diluata, ca o gaseai pe toate gardurile... la propriu ☺ Smoala cu benzina Sarmulitza cu bobita de cositor ca la rothring am folosit si eu!Apare un efect de supapa/pompare Editat Decembrie 4, 2015 de mila Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 (editat) Mai demult, pentru obtinerea traseelor de cablaj imprimat ceva mai late, foloseam cu succes metoda din poza de mai jos (metoda foarte simpla de altfel). Asa este si eu am utilizat aceasta metoda si acum citind ce ati scris chiar mi-a venit o idee aplicabila pentru mai tanarul nostru coleg @Raresh Alexa in privinta realizari baretelor virtuale pe placi placate cu Cu si anume: taie placa placata la dimensiunile dorite si pe suprafata de Cu dupa o buna degresare si uscare aplica banda adeziva din plasic eventual din cele mai late ,30mm...35mm, deseneaza cu un marker subtire pe aceasta banda insule dreptunghiulare sau patrate frumos simetrizate si asezate,decupeaza cu un cuter banda adeziva din spatiile dintre insule,indeparteaza partie decupate ramanand doar desenele de insule si apoi corodeaza placa in FeCl3 (clorura ferica),sau acid azotic HNO3 in proportie de 30% acid si 70% apa,atentie cand faceti combinatia turnati acidul in apa in niciun caz invers !!!. In cazul utilizari acidului azotic operatia de corodare va fi foarte rapida,ceva de ordinul a 3'...5',mai ales la prima corodare cand solutia nu este saturata cu Cu. Cand se corodeaza, indiferent ce solutii/substante vom utiliza se recomanda ca aceasta operatie sa fie facuta in aer liber sau intr-o incapere foarte bine ventilata si evitarea pe cat posibil a inhalari de vapori rezultati din procesul chimic de corodare. @vera : si acum suntem tineri si frumosi (depinde ce referinta alegem!),stiti bine ca frumusetea sta in ochi privitorului,nu-i asa ?...si ce frumos spunea maestrul T.Arghezi :" pacat ca D-zeu a dat tineretea pe mana copiilor ....!!" Editat Decembrie 4, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 ... dupa aceea cu o cirpa inmuiata in benzina pe care o treceam peste niste praf de saciz... dupa aia nu ratam nici-o lipitura, nici nu trebuia sa folosesc saciz... Daca tot suntem la capitolul "tinereturi", eu foloseam acid clorhidric (de la maica-mea de la laborator), iar sacazul, cumparat de la Muzica, il faramam intr-o sticluta cu alcool dublu rafinat si pensulam apoi placuta de circuit imprimat proaspat smirgheluita. Tot asa, nicio lipitura nu era ratata, iar stratul de sacaz dadea un aspect fain, lucios. Iata cum au aparut, din amintiri, metode, proceduri si chimicale folosite pentru trasare/corodare de diversi colegi. Bineinteles ca Rares va folosi tot oja si clorura ferica; noi ne-am destrabalat putin cu amintiri din copilarie... Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 Aşa procedez şi eu cu pensula şi sacîzul dizolvat în acetonă, dau pe cablaj după ce-l curăţ de resturile de cariocă şi îl şmirgheluiesc. Apoi cositoresc traseele. Singurul dezavantaj e că rămîn ceva urme la margini, de unde tot apuc cu degetele. Ptr asta, mai dau un strat de sacîz la sfîrşit. Link spre comentariu
carageae Postat Decembrie 4, 2015 Partajează Postat Decembrie 4, 2015 (editat) Zal, unde mai gasesti acetona, ca aia din comert e diluata ca naiba, si singurul dizolvant de plastic ca lumea, diluantul nitro, pute ca naiba... Am folosit si eu metoda scotchului, in special la circuite integrate, unde trebuia sa iasa traseele paralele...am facut inclusiv un ceas cu MMC353A in halul asta...dar mi-a luat vreo 4-5 ore "desenarea"... Merge si metoda cu sacaz dizolvat in alcool...eu mai pun si 2-3 picaturi de albastru de metilen pt. a fi mai vizibile traseele... Oja foloseam si eu pentru cablajele late - redresoare, montaje de putere...eu preluasem de la mama o sticla la care nu-i placea culoarea, scurtasem si subtiasem pensula din dotare si cu aia trasam....cablaje de 3-4 mm ieseau foarte bine, in limita talentului meu aproape inexistent la desenul cu mana...dar montajele functionau si asta conteaza... Recent mi-am achizitionat niste folii PNP blue, de cand scriu 95% pe calculator, mi-e mai comod sa fac un desen asa decat cu mana...plus ca ramane in memorie si il poti retipari oricand... Am incercat si varianta cu transfer de toner de pe tot felul de folii...sincer mie nu prea mi-a reusit, 2 din 3 cablaje s-au cojit...iar marker care sa reziste bine, in afara de alea cu vopsea, eu n-am gasit...chiar ii rog pe cei care au reusit cu marker sa ne spuna si noua exact ce marca au folosit...chiar zilele astea am cumparat unul cu vopsea de la PILOT, cea mai buna firma de scule de scris pe care o cunosc...sa vedem ce stie sa faca si ala... Poate ar merita izolata si mutata discutia asta, e off-topic, dar interesanta... Editat Decembrie 4, 2015 de carageae Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 Acetonă, alcool metilic, prenadez, apă tare şi alte minuni se găsesc în tîrg în recipiente de pînă la 1L. Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Decembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2015 M-am gandit sa pun led-uri verzi sub tuburile electronice novale . Dvs ce parere aveti ? Influnteaza cu ceva functionarea amplificatorului ? Eu am vazut pe internet amplificatorul McIntosh 275 care avea leduri sub tuburile 12AT7 ... Mi-a placut foarte mult cum arata Link spre comentariu
Lonerider Postat Decembrie 5, 2015 Partajează Postat Decembrie 5, 2015 http://cs.curs.pub.ro/wiki/pm/tutorial/corodat Un ghid bun, pentru realizare de cablaje. Un fisier cu pseudobarete te pot ajuta, dar in pm. Link spre comentariu
viorelpicu Postat Decembrie 19, 2015 Partajează Postat Decembrie 19, 2015 Domnul "prim ministru " ne arătați și noua ceva construit de dv?Nu mai tachinati băietul. bravo pentru interventie Link spre comentariu
Postări Recomandate