Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul amplificator pe tuburi !

Raresh Alexa

Postări Recomandate

Buna seara !

M-am apucat sa construiesc un amplificator push pull cu 6P3S .

Aceasta este schema : http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2015/post-175212-0-70984800-1427882886.png

Vreau sa ii multumesc domnului Florin Baciu (fcon) deoarece m-a ajutat gratis cu :

4 tuburi electronice 6P3S

2 tuburi electronice 6N6P

4 socluri novale

comutator pentru retea

soclu pentru siguranta

si cativa condensatori nepolarizati 0,1uF/400V

http://postimg.org/image/7jgrieult/

Tuburile electronice 6N1P le aveam deja  . Le-am gasit la un domn mai in varsta care a reparat televizoare / radioreceptoare cu tuburi electronice . :)

http://postimg.org/image/4a2cby6i9/

Soclurile octale le am de la domnul Viobio . Va multumesc .

http://postimg.org/image/y5t87dysx/

Momentan m-am apucat sa strang componentele pentru acest amplificator .

http://postimg.org/image/mqwr2rmgh/

Acest amplificator vreau sa il construiesc pe pseudobarete ( acest sfat l-am primit de la domnul Viobio ), momentan am cumparat 2 cablaje :

http://postimg.org/image/nenjbtglp/

unul simplu si unul dublu placat , o sa desenez cu oja ...... iar dupa aceea o sa corodez cuprul de pe cablaj cu clorura ferica .

Am gasit si 2 transformatoare cu sectiunea de 10 cm patrati E+I TMA 63VA.... dar trebuie sa le fac carcasele doarece sunt deteriorate .

Momentan astept parerea dvs .

Va multumesc .

Link spre comentariu

.......... o sa desenez cu oja ...... iar dupa aceea o sa corodez cuprul de pe cablaj cu clorura ferica ....

Lasa oja ca e aiurea, o sa iei bataie de la maica-ta ca-i strici oja  :rade:

Foloseste mai bine niste sacaz dizolvat in alcool, dupa ce cureti cablajul cu smirghel fin, fin, desenezi traseele cu sacazul dizolvat in alcool, vei constata la lipire ca nu mai ai nevoie de alt decapant, lipiturile vor iesi din prima.

P.S. De ce nu faci un SE cu 6P3S? N-ai nevoie de 25W nicicum, doar daca vrei sa dai discoteca...

Intr-o camera normala de locuit, chiar si 10W sunt insuportabili :91 , mai ales pt sunetul dinamic de lampa.

Nu te lua dupa Dl. Dumitrache care are discoteca-n sange... :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

Eu am o scula speciala pentru asta: un ac de seringa subtire taiat la jumatate, legat de un creion..pun cu pipeta cate o picatura de sacaz diluat in ac, pe interiorul acului am un fir subtire de sarma care iese cam 0,5 mm din ac, cu el desenez cablajele dupa ce imprim desenul cu indigo de pe hartia desenata cu cablajul. Am precizie destul de buna, sunt si distante de 0,5-0.3 mm intre trasee...

Dar, na, acum fiecare cu metoda cu care s-a obisnuit.

Link spre comentariu

Pentru precizie sunt de acord cu dumneavoastra, dar pentru baretele pe care trebuie Alex sa le faca, este suficient lacul de unghii, ii trebuiesc trasee late pe bareta aia ca sa lipeasca multe terminale, iar eu folosesc metoda la cablaje simple, unde se complica treaba trec pe tonner.

Link spre comentariu

Cu ideea folosita de @untold desenam cablaje si eu ... pe langa alcool, sacaz mai ar fi nevoie de cateva picaturi de pasta de pix, pentru colorare. Merge din prima. Daca ai nevoie de suprafete mari, nu trebuie decat sa pui o sarma mai subtire. diferenta intre diametrul acului si sarma iti vor da debitul de "vopsea"... metoda e sigura si eficienta.

Doar sa astepti pana se dizolva sacazul bine. Fa-o astazi solutia si foloseste-o de maine...a! si incearca cu alcool izopropilic dizolva mai bine sacazul.(4-5 lei/500ml la mag. de electronice) nu ai nevoie decat de vreo 3-4 cm3 de sacaz si cam 50ml de alcool. e cat o sticla de oja.

Acul de siringa prinde-l de un creion. Diseara iti trimit poza cu "rotringul" meu daca vrei.

Editat de Dan Minciu
Link spre comentariu

Simplu si eficient, metoda folosita de mine: desenez unele cablaje direct pe placuta cu marker permanent rezistent la apa.Acum folosesc transfer toner , iar eventualele corecturi le fac cu acelasi marker. Inainte vreme tot ca voi faceam si eu cablajele. Hai ca suntem off. Scuze.

Link spre comentariu

Eu am o scula speciala pentru asta: un ac de seringa subtire taiat la jumatate, legat de un creion..pun cu pipeta cate o picatura de sacaz diluat in ac, pe interiorul acului am un fir subtire de sarma care iese cam 0,5 mm din ac, cu el desenez cablajele dupa ce imprim desenul cu indigo de pe hartia desenata cu cablajul. Am precizie destul de buna, sunt si distante de 0,5-0.3 mm intre trasee...

Dar, na, acum fiecare cu metoda cu care s-a obisnuit.

Excelent! :aplauze

Eu asa realizez (de foarte multi ani !)PCB-urile pentru diverse "jucarii" cu astfel de scula,am mai multe cu marimi de ace cu diferite diametre,se gasesc ace de seringa de diverse dimensiuni pe la cabinetele de Medicina Veterinara.

Nu trebuie sa va chinuiti cu fel de fel de solutii,vopseaua pentru metale (neagra) diluata suficient si folosind astfel de dispozitive pentru desen se pot realiza PCB-uri oricat de complicate,bineinteles ca nu-si au rostul in aplicatii cu uControlere sau montaje din tehnica digitala,pentru astea exista solutii mai moderne.

Avantaje :

- nu curge,

- nu murdareste placa pentru desen,

- se pot trasa circuite cu rigla de plastic sau cu un florar pentru cerculete,sau diverse forme geometrice,

- se pot marca grafic diverse puncte importante pe PCB,

- cateva umpleri (3-4) ale "rezervorului" din acul de seringa vor ajunge pentru o suprafata de cel putin 100cm^2.

Umplerea "rezervorului" se face cu ajutorul unui pai de la o matura(!!!)

Acul de seringa se va taia la o distanta de 10mm...15mm de la "rezervor" si se va rectifica plan cu o pila sau hartie abraziva fina,odata scula fabricata va va ramane pentru toata viata,pe perioada cand nu utilizati aceasta scula introduceti in acul de seringa o sarma eventual de otel (coarda de chitara!) pentru conservarea interiorului acului si a nu ramane infundat cu vopsea.

Foarte important este sa degresam bine cu alcool placa de cupru inaintea operatiei de desen.

post-175212-0-12250800-1449130850_thumb.png

post-175212-0-25815900-1449130860_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Se poate folosi Rotring cu tus negru in care se pune colofoniu diluat in alcool industrial.

Avantajul este ca puteti aseza placuta pe o mini planseta cu rigle rabatabile.Precizia traseului ajunge si la 0,1mm.

Trusa Rotring are posibilitatea trasari de linii de la 0,1 - 1mm

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sfaturile utile pe care mi le-ati dat . Dar eu raman la varianta mea simpla cu oja .......

Dupa ce termin de facut pe cablaje pseudobaretele o sa vi le prezint . :)

Editat de Raresh Alexa
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări