Raresh Alexa Postat Noiembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 (editat) @daniel_88 Va multumesc . Editat Noiembrie 7, 2015 de Raresh Alexa Link spre comentariu
Cristian74 Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Nu e adevarat, piesele masurate pot fi fiabile si mai bune dacat cele noi si asta o stiti si dvs. Ma refer in special la condensatori... Cei vechi trebuiesc aruncati nu reutilizati si cred ca eu nu gresesc facand asa... In fine sa-l faca sa mearga cum ar fi, daca se defecteaza se descurca el... Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Noiembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 @Cristian74 ...... De ce conrtsiderati dvs ca condensatorii vechi sunt de aruncat ?? Eu i-am masurat si sunt buni . Ce daca unele componente sunt vechi ? Nu trebuie sa le arunc ....... trebuie sa le masor , iar dupa aceea ..... vad daca pot sa le arunc sau sa le pastrez pentru a le folosi la ceva . La mine in Valcea sunt decat 2 magazine care vand componente electronice ....... din pacate nu au avut condensatorii nepolarizati si alte rezistente care mi-au trebuit pentru amplificatorul cu ECL82 . Acum ce trebuia sa fac ?? Sa dau comanda la TME sau alt magazin online pentru 2 condensatoare si 2 - 3 rezistente ? Nu . Am cautat pe placi .... prin componentele mele recuperate si am gasit componentele care imi trebuiau . Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Am mai raspuns eu o data la intrebarea asta, dar probabil s-a pierdut in negura forumului. Si eu pastrez anumite componente vechi, cu urmatoarele precizari: - Condensatoarele electrolitice vechi sunt nefiabile, pe cele care au firma buna sau masoara bine le mai pastrez si eu, eventual pt. depanari de urgenta. Am multe piese pe stoc si nu orice, dar daca vine cineva cu ceva la reparat sambata seara nu te ajuta nici comanda online, nici magazinele de piese din oras. Totusi as evita sa construiesc ceva de nou cu ele. Din experienta am observat ca aparatele la care am inlocuit doar condensatoarele defecte au mers mai putin timp decat cele la care am inlocuit toate condensatoarele electrolitice, chiar si pe cele mici. - Condensatoarele nepolarizate cu ulei au prostul obicei ca atunci cand imbatranesc cedeaza brusc, fara preaviz. Masurarea lor la rece poate arata ca sunt bune, puse in montaj pot ceda in 2-3 zile. La un montaj pe cablaj mai treaca-mearga, ca le schimbi si gata, dar la un montaj facut in aer la care poate ai mai si sudat alte componente de piciorusele condensatorului defect e o placere sa il scoti de acolo...sa nu mai vorbim de timpul pierdut. - Rezistentele insa prin folosire, in special la cald, se fac mai bune. Chiar si profesional am inteles ca se imbatranesc artificial in cuptoare controlate rezistentele folosite in anumite domenii critice. Cu o precizare: nu vorbesc de rezistentele alea romanesti verde-inchis....la alea se desfac picioarele - am intalnit nu o data in montaj rezistenta care nu parea arsa, dar piciorul se mai tinea doar in stratul de lac sau email, ce-o fi...alea cafeniu-deschis, din aparatele vechi au fost mai bune. Singura problema ca trebuie masurate, de multe ori prin imbatranire le-a fugit valoarea, uneori si peste 20%, dar acum vor ramane la valoarea asta. Totusi, la cat costa rezistentele de 1% si 0,6W de azi, eu ma limitez doar la cele de putere peste 1W, din care e prea costisitor sa ne mai facem stocuri. In rest, am cumparat cate 50 de bucati din valorile uzuale (din tabelul de mai jos, seria E12, chiar daca rezistentele de 1% au clasa E96). Valorile intermediare se pot obtine la nevoie din combinatii de 2-3 rezistente din seria E12. La prima completare de stoc am mai adaugat si cateva valori din seria E24 pe care le-am considerat utile. http://www.ekswai.com/en_res.htm - Semiconductoarele de putere mica, in afara de disconfortul de a le masura si sorta, nu patesc nimic fiind recuperate. Cele de putere mare pot avea teoretic o rata de supravietuire diminuata, daca au fost folosite la limita, dar la nevoie se pot folosi si alea. - In ce priveste lampile, cele de putere mare se epuizeaza mai repede, cele de putere mai mica pot trai mult si bine. In radiourile reparate de mine am inlocuit absolut toate redresoarele pe tuburi, erau obosite, de asemenea tuburile finale erau vizibil consumate. In rest nu prea a fost cazul de inlocuire de tuburi, decat la aparatele care au mers in regim sustinut 20-30 de ani. 1 Link spre comentariu
Cristian74 Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 (editat) @Cristian74 ...... De ce conrtsiderati dvs ca condensatorii vechi sunt de aruncat ?? Eu i-am masurat si sunt buni . Ce daca unele componente sunt vechi ? Nu trebuie sa le arunc ....... trebuie sa le masor , iar dupa aceea ..... vad daca pot sa le arunc sau sa le pastrez pentru a le folosi la ceva . Rares, Ce masori tu doar Capacitatea? Masori si ESR? Gandeste-te si la calitatea dielectricului care cu timpul imbatraneste. ex: E valabil si pentru cei nepolarizati in speta cu tensiuni de lucru peste 100V. Dar asa cum am spus intr-o postare mai sus: cat despre proiectul tau, construieste-l cu ce ai la dispozitie...Daca iti rezista componentele e ok... Daca se intampla un incident il repari tu. Asa se invata orice meserie de unul singur! Am mai raspuns eu o data la intrebarea asta, dar probabil s-a pierdut in negura forumului. Si eu pastrez anumite componente vechi, cu urmatoarele precizari: - Condensatoarele electrolitice vechi sunt nefiabile, pe cele care au firma buna sau masoara bine le mai pastrez si eu, eventual pt. depanari de urgenta. Am multe piese pe stoc si nu orice, dar daca vine cineva cu ceva la reparat sambata seara nu te ajuta nici comanda online, nici magazinele de piese din oras. Totusi as evita sa construiesc ceva de nou cu ele. Din experienta am observat ca aparatele la care am inlocuit doar condensatoarele defecte au mers mai putin timp decat cele la care am inlocuit toate condensatoarele electrolitice, chiar si pe cele mici. - Condensatoarele nepolarizate cu ulei au prostul obicei ca atunci cand imbatranesc cedeaza brusc, fara preaviz. Masurarea lor la rece poate arata ca sunt bune, puse in montaj pot ceda in 2-3 zile. La un montaj pe cablaj mai treaca-mearga, ca le schimbi si gata, dar la un montaj facut in aer la care poate ai mai si sudat alte componente de piciorusele condensatorului defect e o placere sa il scoti de acolo...sa nu mai vorbim de timpul pierdut. - Rezistentele insa prin folosire, in special la cald, se fac mai bune. Chiar si profesional am inteles ca se imbatranesc artificial in cuptoare controlate rezistentele folosite in anumite domenii critice. Cu o precizare: nu vorbesc de rezistentele alea romanesti verde-inchis....la alea se desfac picioarele - am intalnit nu o data in montaj rezistenta care nu parea arsa, dar piciorul se mai tinea doar in stratul de lac sau email, ce-o fi...alea cafeniu-deschis, din aparatele vechi au fost mai bune. Singura problema ca trebuie masurate, de multe ori prin imbatranire le-a fugit valoarea, uneori si peste 20%, dar acum vor ramane la valoarea asta. Totusi, la cat costa rezistentele de 1% si 0,6W de azi, eu ma limitez doar la cele de putere peste 1W, din care e prea costisitor sa ne mai facem stocuri. In rest, am cumparat cate 50 de bucati din valorile uzuale (din tabelul de mai jos, seria E12, chiar daca rezistentele de 1% au clasa E96). Valorile intermediare se pot obtine la nevoie din combinatii de 2-3 rezistente din seria E12. La prima completare de stoc am mai adaugat si cateva valori din seria E24 pe care le-am considerat utile. http://www.ekswai.com/en_res.htm - Semiconductoarele de putere mica, in afara de disconfortul de a le masura si sorta, nu patesc nimic fiind recuperate. Cele de putere mare pot avea teoretic o rata de supravietuire diminuata, daca au fost folosite la limita, dar la nevoie se pot folosi si alea. - In ce priveste lampile, cele de putere mare se epuizeaza mai repede, cele de putere mai mica pot trai mult si bine. In radiourile reparate de mine am inlocuit absolut toate redresoarele pe tuburi, erau obosite, de asemenea tuburile finale erau vizibil consumate. In rest nu prea a fost cazul de inlocuire de tuburi, decat la aparatele care au mers in regim sustinut 20-30 de ani. Ca de obicei, asa cum am mai observat la dvs. o postare completa si plina de invataminte pentru orice electronist incepator. Editat Noiembrie 7, 2015 de Cristian74 Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Noiembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 @Cristian74 Din pacate nu am posibilitatea de a-mi cumpara un ESR-metru ..... Eu am masurat capacitatea pe multimetrul meu .... Daca se defecteaza ceva in el ...... il repar .. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 @Cristian74 Din pacate nu am posibilitatea de a-mi cumpara un ESR-metru ..... Eu am masurat capacitatea pe multimetrul meu .... Daca se defecteaza ceva in el ...... il repar .. Da, sunt de acord ca e un aparat de masura relativ scump, DAR iti poti face unul cu componente ieftine http://danyk.cz/esr_en.html . Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Eu zic sa renuntam la doua beri si sa-i luam baiatului un multitester. Am vazut la vanzare pe form, la un user. Eu am taiat doua beri de 5 lei bucata.... Care-i urmatorul? Link spre comentariu
daniel_88 Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Eu zic sa renuntam la doua beri si sa-i luam baiatului un multitester. Am vazut la vanzare pe form, la un user. Eu am taiat doua beri de 5 lei bucata.... Care-i urmatorul? Un link de la anunt as vrea si eu, poate imi iau si eu unul. Mercic Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Am vazut ca sunt doi care vand astfel de aparate. @taxdoru si @soringt. Nu cotizezi cu 10 lei? Link spre comentariu
daniel_88 Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Nu era vorba de mine, nu s-a pus problema de 10 lei, am donat si un traf de retea, eu vroiam linkul caci vreau sa achizitionez si eu unul. Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Linkul il gasesti singur. Fiecare ce doriti sa contribuiti,citati postul si adaugati la lista deschisa. Cheta pentru multitesterul lui Raresh 1.dan stanciu 15 lei Link spre comentariu
csu Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Linkul il gasesti singur. Fiecare ce doriti sa contribuiti,citati postul si adaugati la lista deschisa. Cheta pentru multitesterul lui Raresh 1.dan stanciu 15 lei 2.csu 15 lei sau dacă Raresh Alexa are răbdare 4-6 săptămâni, pot comanda ce mi-am comandat: http://www.ebay.com/itm/251563800953?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Link spre comentariu
Raresh Alexa Postat Noiembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Va multumesc ca puteti sa ma ajutati . Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Va multumesc ca puteti sa ma ajutati . Nu-i gratis... Tu postezi carnetul de note. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate