Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor indicator trepte graduator Electroputere

Mikrosha

Postări Recomandate

Salutare. Are cineva documentație sau idee legat de cum se comandă aparatul din imagini? 

De ce are 6 fire? De ce are excitație? Cum funcționează? O fi un motor sincron și dă pulsuri pentru graduator?Fiind oprit aproape de capăt, nu are cum să fie microampermetru clasic.

Nu e la mine, că dacă era îl disecam și-i dădeam de cap. :)

Mai multe informații, locomotiva electrică are un transformator care se alimentează din 27KV și care dă tensiuni de la 48V prima treaptă pînă la 1.5KV ultima. Există contactori care multiplexează prizele transformatorului la motoare. Mecanicul are in față un volan, cu vreo 8 poziții, dintre care două ar fi menținere și avans. Menținere înseamnă să mențină treapta, adică priza de pe transformator, iar avans înseamnă să avanseze la treapta următoare. Avansul se face cu o treaptă la 0,4s. Indicatorul din imagine indică treapta.

Mă interesează să pot folosi acest indicator pentru un simulator de pupitru de locomotivă. 

Mă mai poate ajuta cineva cu ceva informații? NU vreau să știu decît principiul, că o schemă de control pot să gîndesc și eu.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Aparatul are un motor MARE (cît toată lungimea lui) sincron trifazat. Comanda ar fi fost foarte complicată, mai ales pentru ce vreau eu să fac, şi anume ceva alimentat din USB. Aşa că am înlocuit tot ce-avea în el cu un servomotor.

Nu am găsit un servomotor care să-mi placă aşa că am inventat unul. Practic e un motor cu reductor, un potenţiometru, şi o buclă de reacţie negativă care se închide între cele două. Adică dacă setez VSET la 2V, atunci servomotorul se va roti pînă tensiunea citită pe potenţiometru este de 2V. Astfel practic reglez unghiul de rotaţie din tensiunea de comandă.  

Am folosit un operaţional rail to rail MCP6004.

Schema:

Posted Image

Nişte poze şi un filmuleţ cu realizarea, momentan fără cablaj, doar în faza de proiectare/ajustare:

Posted Image

Posted Image

View My Video

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări