bogdanc2011 Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Am găsit prin ogradă nişte boxe vechi, de pickup, de pe vremea lui bunicu'. Aşa că am recuperat difuzoarele din ele şi am zis să le pun la treabă. Şi mi-am adus aminte de un proiect de incinte făcute din ţevi PVC pentru canalizare. Aveam deja nişte coturi, le-am probat. Se auzea exact cum mă aşteptam... ca într-o ţeavă de plastic. M-am dus şi am mai cumpărat câte ceva şi am ajuns la un tub de vreo 90cm înălţime, 110mm diametru, cu un "port" în spate (cot cu reducţie, de 40 sau 50). Tot tubul este sigilat doar cu membranele de cauciuc pe care le are (mai puţin portul, evident). Jos are un capac. Am băgat şi nişte vatelină recuperată dintr-o boxă, în spatele difuzorului şi în dreptul portului. Sunetul este cel puţin interesant (mie unul nu-mi vine să cred că se aud aşa bine). Cu o singură boxă acopăr lejer o cameră de 4x4m (deocamdată am făcut doar una, de probă, dar mâine e în plan şi a doua). Interesant este că am reuşit să duc difuzorul la distorsiune cu el în aer liber, aici volumul este prea mare ca să reuşesc asta. Bassul este cu mult mai bine definit. De fapt nici nu reuşesc să înţeleg de unde vine, pentru că membrana este foarte rigidă iar inelul este dintr-un cauciuc care la fel mi s-a părut rigid. Acoperă foarte frumos plaja de frecvenţe, chiar şi înaltele se aud bine, imaginea stereo este foarte bine definită (cel puţin în aer liber), instrumentele se aud foarte clar. Chiar şi în piesele mele am auzit lucruri care nu ştiam că se aud aşa. E posibil să fiu şi eu cam entuziasmat, deşi nu mă aşteptam să iasă ceva. Impresionant pentru nişte difuzoare aşa vechi. Am uitat să menţionez, conul are 3 inci şi jumătate diametru. Boxele sunt de 4 ohmi şi probabil că sunt româneşti. O să mai iau nişte vatelină ca să acopăr toată porţiunea de jos până deasupra portului. Sau dacă aveţi sugestii, le aştept. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Sunt cele romanesti de 8VA probabil. Cele de 6VA parca aveau suspensia din material textil simplu. Am si eu o pereche buna si una defecta cu care voi incerca niste incinte cu membrana pasiva. Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Martie 31, 2015 Autor Partajează Postat Martie 31, 2015 Are cineva idee cu ce fel de vopsea se poate da pe plasticul ăsta? Una care să nu se exfolieze... Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Poti da cu orice vopsea vrei tu daca folosesti in prealabil primer pentru plastic. Link spre comentariu
vivian Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Salut. Daca tot esti la momentul pentru teste poti incerca si varianta Karlson. Probabil ca o sa ai o surpriza mult mai placuta. Iti atasez cateva poze cu o varianta incercata de mine dar pentru un difuzor de medie (nu am avut un BL) Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 1, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Salut. Daca tot esti la momentul pentru teste poti incerca si varianta Karlson. Probabil ca o sa ai o surpriza mult mai placuta. Iti atasez cateva poze cu o varianta incercata de mine dar pentru un difuzor de medie (nu am avut un BL) Am citit despre Karlson, sună interesant. Cum ai reuşit să tai aşa frumos ţeava? Eu am reuşit să le vopsesc. Aş fi pus şi o pânză neagră peste difuzoare dar atenuează din înalte şi parcă ia viaţa din sunet. Imaginea stereo e incredibilă. La nici o altă pereche de boxe n-am mai întâlnit aşa ceva, nici la sisteme 5.1. Încă încerc să desluşesc de ce. Link spre comentariu
vivian Postat Aprilie 2, 2015 Partajează Postat Aprilie 2, 2015 Salut. Au fost taiate cu pendularul dar cu o panza de taiat metal cu dinti foarte mici, evident cu cea mai mica viteza. Am un regret ca nu am reusit sa termin acest proiect din lipsa de timp si a difuzoarelor de bass. Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 2, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2015 Imi pare recomanda cineva un proiect de amplificator pentru difuzoarele astea? As vrea sa le folosesc separat ca sistem pentru un televizor Link spre comentariu
George Postat Aprilie 5, 2015 Partajează Postat Aprilie 5, 2015 Interesant si articolul acesta scris de Kent English and Nelson Pass: http://www.firstwatt.com/pdf/art_elpipeo.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2015 Partajează Postat Aprilie 5, 2015 Mi-ai adus aminte de vremea cand faceam astfel de experimente...eu am facut boxele in borcane mari din sticla(10L),din alea pentru muraturi.Am foarte entuziasmat de sunteul obtinut mai ales de bas. Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 5, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2015 Altii chiar le-au luat in serios: http://linkwitzlab.com/Pluto/Pluto-2.1.htm Eu ma uitam la niste midwoofere (sau chiar fullrange) care sa se potriveasca in tevi de 125. Asta inseamna 5 inch. Mai greu de gasit, majoritatea au 5.25 sau 6 inch. Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 5, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2015 Ok, azi chiar am studiat treaba cu Lxmini si e relativ simpla. Wooferul e montat in teava verticala orientat in sus, sigilata la ambele capete si umpluta binisor cu vatelina. Apoi se foloseste un fullrange montat normal, cu fata spre ascultator, si se face un crossover in midrange (am inteles ca pe la 300Hz). Am vazut ca altii au folosit si tweetere si deci crossoverul facut mai sus. Evident, totul biamplificat si cu crossovere active (autorul a folosit minidsp). As putea sa folosesc difuzoarele pe care le am ca fullrange si sa mai iau 2 woofere, si sa modific proiectul ca sa iasa cam ca lxmini. Imi mai trebuie apoi crossoverele si amplificarea. M-am uitat si dupa niste woofere mai ieftine: http://monacor.co.uk/products/speakerbuilding-hifi4-5/vnr/101850/ https://www.madisoundspeakerstore.com/approx-6-7-woofers-sb-acoustics/sb-acoustics-sb16pfc25-8-6-paper-cone-woofer/ https://www.madisoundspeakerstore.com/approx-5-woofers/silver-flute-w14rc25-08-ohm-5-1/2-wool-cone/ Link spre comentariu
Vizitator pisiculverde Postat Aprilie 6, 2015 Partajează Postat Aprilie 6, 2015 Felicitari pentru realizare! Arata foarte bine dupa vopsire. Daca nu afecteaza sunetul ai putea sa vopsesti si marginile difuzoarelor.Ai incercat sa le asculti si fara portul de bass-reflex? Dar cu el orientat in fata? O filmare pe youtube cu ele in actiune se poate?5 inch inseamna 12.7 cm. Am vazut in ofertele magazinelor online de pe la noi difuzoare Monacor si Visaton de 13 cm, dar e bine sa masori de doua ori inainte de a cumpara. Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 6, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2015 (editat) Am zis că fac şi o filmare. Poate zilele astea. Trebuie să le poziţionez în altă cameră sau afară, pentru că în camera în care sunt acum se aud groaznic. Cu portul astupat bass-ul dispare. Practic tot ce e frecvenţă joasă se amplifică prin tub şi iese prin port. Cu portul în spate şi boxele în faţa unui perete, bass-ul se loveşte de perete şi umple frumos camera (de fapt aşa ar trebui, eu am bass oriunde numai în poziţia de ascultare nu, dar asta e din cauza camerei de 4/4 şi este un fenomen valabil şi pentru alte boxe). Cu portul în faţă bass-ul nu este atât de definit ca atunci când se loveşte de peretele din spate. Cel puţin mie nu-mi place cum sună cu portul în faţă, parcă e ceva nenatural... Referitor la dimensiune, se poate adapta o placă, ca un baffle, cum are lxmini. Dar nu reuşesc să decid ce woofer să iau. SPH 135 nu e tocmai ieftin pentru cât de mediocru am auzit că e, SPM 165 e ieftin şi are şi un review pozitiv, dar e mare (6.5inch si 60W), ar mai rămâne Silver Flute W14RC25-08 dar după ce am citit despre el ca e bun, nu l-aş mai băga în ţevi. Ar mai fi Monacor SP60, are 4 inch (105mm) şi minunatul preţ de 47 de lei! Editat Aprilie 6, 2015 de bogdanc2011 Link spre comentariu
Vizitator pisiculverde Postat Aprilie 7, 2015 Partajează Postat Aprilie 7, 2015 Multumesc pentru lamuriri. Poti face o filmare si cu boxele in acest stadiu, adica inainte de a le transforma in boxe cu mai multe difuzoare.Wooferul acela mic pare sa aiba un pret accesibil. Trebuie sa fii atent la proiectarea filtrelor (frecventa de taiere, putere distribuita pe cele doua difuzoare woofer/inalte, impedante) - exista si filtre gata facute dar e putin probabil sa se potriveasca exact la combinatia de difuzoare pe care o ai.Pretul la 'tevi' creste destul de mult in functie de diametru, probabil ca au si grosimea peretelui din ce in ce mai mare si intra mult mai mult material. Tevile de 8 inchi si peste aceasta dimesiune sunt destul de scumpe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum