Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alegere cositor pasta Sn96,5Ag3Cu0,5 sau Sn62Pb36Ag2


raidaru

Postări Recomandate

Salutare. Am gasit sa cumpar cositor pasta pe TME si sunt 2 variante, nu stiu care din ele este mai bun pt aplicatia mea. Am de lipit niste socluri cu 32 pini, smd pe placa unui calculator de masina. Variantele sunt Sn96,5Ag3Cu0,5 sau Sn62Pb36Ag2 , voi folosi o statie cu aer cald pt lipire. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • lrai

    2

  • raidaru

    2

  • ratza

    1

  • manolo

    1

Top autori în acest subiect

Primul e fără plumb, al doilea cu. Din experienţa de pînă acum, îţi pot zice că detest aliajele fără plumb, însă eu nu folosesc aer cald, ci letcon.

Link spre comentariu

Primul are punctul de topire peste 210 grade. Mortal! Al doilea are 180 grade. Mai merge! Eu mi-am facut pentru SMD-uri un aliaj Sn50Pb25Cd25 cu punctul de topire la 145 grade si nu am probleme. Trebuie un flux lichid de foarte buna calitate.

Link spre comentariu

Sunt multe studii legate de rezistenta la vibratii a lipiturilor. Ca sa scurtam discutia, cea mai buna solutie este fludorul euctetic 63/37. Desi e un fludor excelent din punct de vedere mecanic, a temperaturii de topire si al usurintei cu care se sudeaza de substrat, nu se foloseste pur 63/37 decat in anumite cazuri deoarece dizolva cuprul usor si e agresiv cu varful letconului. Se foloseste cu mici adaosuri de alte metale (cupru sau argint) pentru a-i scadea "agresivitatea", dar in cazul asta se pierde efectul euctetic si creste usor temperatura de topire.

Link spre comentariu

flux am ag termopasty topnik ag-5 , precizez ca am nevoie de o pasta, nu sarma fiindca nu-mi permite spatiul sa ajung cu varful letconului la toti pinii, de aceea varianta cu pasta si aer cald e cea mai buna in cazul meu

Link spre comentariu

Raman la recomandarea mea, pentru o placa de calculator auto, rezistenta la vibratii este esentiala. Vezi ca Amtech produce si 62Sn/36Pb/2Ag si 63Sn/37Pb dar din pacate TME nu o are. 62Sn/36Pb/2Ag (punct de topire 179C) e bun si el dar in cazul de fata 63Sn/37Pb (punct de topire 183C) din punctul meu de vedere era mai bun. Era mai bun tocmai pentru ca folosesti o statie de aer cald si nu un cuptor si nu poti in felul asta sa controlezi profilul termic si mai ales panta de racire/solidificare. La cositorul eutectic toate componentele metalice din pasta se topesc si solidifica la aceeasi temperatura si in felul asta rezulta o lipitura omogena fara microfisuri si stress intern in structura metalica a lipiturii. 62Sn/36Pb/2Ag e aproape eutectic (unii producatori il considera eutectic). Ai grija sa fie fix 62/36/2 daca e 2.5 % Ag e cu totul altceva.

 

Nici sa nu te gandesti la lead free. Fara un control precis al profilului termic si sub actiunea vibratiilor riscul e mare. Vezi "lead free whiskers" pe google.

Asupra altor aliaje nu ma pot pronunta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări