Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ridicator de tensiune

Postări Recomandate

Salutare !

Detin un transformator asemanator cu cel din poza (poza luata de pe net, dimensiunile puse de mine).

Sarma primar: 0,7

Sarma secundar: 1,5

Tensiune : 6,8 V

Cred ca are peste 5kg

Nu stiu cati amperi are, dar cand eram mic inroseam rezistente de resou de 2-3cm cu el  :d

Imi puteti da o schema pentru un ridicator de tensiune la 12V ?

Dupa l-as putea folosi la un amplificator de 12V ?

Multumesc frumos !

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde de puterea respectivului amplificator.Nu ați specificat asta, deși e foarte important.Apoi, cotele măsurate sunt oarecum irelevante.Trebuie măsurată doar grosimea pachetului de tole (din capul șurubului până la piulița din celălalt capăt) și lățimea bridei laterale de fixare a pachetului. Ea are practic aceeași lățime cu partea laterală a tolei tip E. Cu aceste date putem calcula secțiunea și puterea maximă funcție și de conductorul existent.

Link spre comentariu

De fapt vrea să obțină un alimentator de 12V, traful în cauză având în prezent o înfășurare secundară de doar 6,8V. Dar colegul nu știe să se exprime în termenii corecți din punct de vedere tehnic, lucru care mă face să mă îndoiesc de abilitatea lui de a modifica acel transformator prin rebobinare, nu mai vorbesc de realizarea ulterioară a redresării/filtrării necesare. O ridicare a tensiunii (dublare) pur electrică (fără rebobinare) se poate face simplu printr-un redresor dublor de tensiune. Dar e o variantă ce nu folosește curentul maxim disponibil....rebobinarea prin simpla adăugare a unui număr egal de spire cu cel existent deja, e cea mai bună soluție posibilă.Părerea mea...

Schema de principiu a dublorului de tensiune e mai jos.Diodele și condensatorii se pot alege doar în funcție de consumatorul final, nu avem date, deci nu putem da valori după ureche...

post-179973-0-96940800-1427800222_thumb.gif

Link spre comentariu

@gauss Vreau doar sa-i ridic tensiunea la 12V (cu 6,8 nu prea am ce face la niciun circuit), iar daca se poate sa-l pot lega la asta , poate in paralel cu o sursa atx.

@validae Cu realizarea redresorului m-as descurca, am mai multi prieteni cunoscatori, iar pentru rebobinare am zis ca o sa-l duc la cineva, nicicum s-o fac eu.

Link spre comentariu

Pai nu degeaba te-am pus sa citesti, si nu degeaba am lasat acel raspuns, daca apelezi la ultima sugestie de acolo ( traf cu 2 secundare de 2x18-2x20Vca ), iesi mai ieftin deoarece chiar este necesara o capacitate de filtrare pentru varianta cu 12Vcc imensa, nu se poate altfel, curentul este mare, tensiunea mica, e obligatoriu sa limitezi cat mai mult riplul de tensiune, si 100-150000uF nu sunt ieftin de cumulat si nici simplu, in schimb tu deja ai traful asta si din cate vad cred ca ar trebui sa fie loc pentru 2 astfel de infasurari, deci mergi cu el la bobinat si ceri sa ti se modifice, bobinandu-se 2 secundare cu priza mediana de cate 20Vca la un curent de 3,5-4A. sarma de 1,2-1,5mm diametru e deajuns. Daca nu incap 2x20, poate incap 2x18 si tot e ok. La cat e de plina fereastra ma indoiesc ca acolo ai numai un singur secundar de 6,8Vca cu sarma de 1,5, dar oricum determinarile exacte le va putea face cel care iti va face, acuma depinde cat iti va lua cel care va face modificarea, dar ma indoiesc ca ar duce mai scump. Poti incerca si cu ATX si sigur e mai ieftin dar trebuie sa fii atent la ce am, scris acolo, asiguri o sarcina de minim cativa amperi pe iesirea de 5V ( firele rosii ), cu ceva rezistente de putere, sa aduni undeva intre 1-3 Ohm si putere cat mai mare, eventual niste sectiuni de nichelina care este usor de procurat, dar ai grija ca se va incalzi mult, ai putea sa le pozitionezi cumva in fata ventilatorului ca aerul expulzat de acesta sa le raceasca putin si pe ele. La iesirea de 12V catre amplificator folosesti neaparat toate firele ( sau cat poti de multe ) galbene in paralel, si aidoma cu cele negre, cat mai multe in paralel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări