Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tv Panasonic TX-21JT2P

nicuschiopu

Postări Recomandate

Greu fara osciloscop la asa un defect.

Eu de cind am inceput sa folosesc osciloscopul la reparatii (+12...15ani), aproape ca nu mai pot fara el.

Inverseaza firele de la bobina. Apare sus dunga neagra?

Semnalul de intrare este parca diferential (nu am schema in fata acum) sau ceva similar. Poate lipseste pe una din intrari....

Ai schema? esti sigur de cei 41V alimentare? Ar trebui sa fie ≈ +12V daca e Z-M3L chassis si ≈ +26...27V recuperata pe VFB.

Vezi si zenerul D406 (12V) si R409.

Alte idei fara osciloscop nu mai am acum.

Link spre comentariu

Masoara tensiunea cu un multimetru analogic pt ca din cauza pulsurilor, cele digitale mai pot intra in balarii.

Tensiunile la iesirea din sursa principala si  tensiunile recuperate (din traf linii) cit sint?

Link spre comentariu

Tensiunile sunt ok conform schemei.

Mai am o placa identica pentru piese , ce sa mai schimb? 

Pe pinul 3 tens este ok 12 v cum este in schema.

Editat de cipry21
Link spre comentariu

Ai inversat firele de la bobina de BV?

Greu fara osciloscop la asa un defect.

Eu de cind am inceput sa folosesc osciloscopul la reparatii (+12...15ani), aproape ca nu mai pot fara el.

Inverseaza firele de la bobina. Apare sus dunga neagra?

Semnalul de intrare este parca diferential (nu am schema in fata acum) sau ceva similar. Poate lipseste pe una din intrari....

Ai schema? esti sigur de cei 41V alimentare? Ar trebui sa fie ≈ +12V daca e Z-M3L chassis si ≈ +26...27V recuperata pe VFB.

Vezi si zenerul D406 (12V) si R409.

Alte idei fara osciloscop nu mai am acum.

Daca dunga neagra apare acum sus, atunci este pe placa defectul.

Daca dunda neagra ramine jos dupa inversarea bobinei atunci e defecta bobina.

Pinii 4 si 7 au tensiunile din schema?

VFB pin 6 l-ai masurat din nou (cu analogic eventual)? 41 V este mult prea mult.

Concesatorul C402_1 (1000u/50V) a fost schimbat?

Dioda D402?

Dioda D411?

Tensiunea in pinul 3 la T401 (traf driver) cit este?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La T401 pe pin 3 am 9.2 v si pe pin 5 am 8.2v foarte putin cum este pe schema.

D402 , D411 SI cond sunt schimbate. 

Nu inteleg la ce bobina te referi la L 402? 

La BV pe pin 7 este ok , pe pin 4 am numai 4v si am observat ca dupa ce isi revine imaginea urca la 6.2 v .

Editat de cipry21
Link spre comentariu

Bobina de baleiaj vertical.

Cea de pe tub.

Cum am spus si aici:

Eu as zice scurt in bobina jos de baleiaj vertical.

Cind isi revine, revine brusc sau treptat?

Este compusa din doua sectiuni si eu cred ca este posibil ca una din sectiuni sa fie in scurt sau intrerupta si sa-si revina dupa incalzire.

Inversezi firele la conectorul ce se introduce in placa sau le inversezi la locul unde sint lipite pe bobina.

Incep sa nu mai inteleg masuratorile pe care le-ai facut, parca se cam contrazic!

Pune din nou schema cu valorile masurate de tine trecute pe ea, eventual chiar in cele doua variante: cu defectul si mergind OK.

Mai pune si o poza a TV-ului avind un canal receptionat (preferabil unul de stiri care are benzile alea de info in partea de jos a imaginii) pt a vedea cum este deformata imaginea.

Apropo, ce experienta ai in depanerea TV-urilor de nu te-ai prins la ce bobina ma refeream?

Daca esti mai incepator, si fara osciloscop, mai bine il duci la un mester mai cu experienta sau macar faci rost de un osciloscop.

Oricit ai masura in zona asta a televizorului (baleiaje), valorile sint numai aproximative si depind foarte mult de tipul multimetrului folosit.

De asta tot spun de osciloscop.

Tin minte ca acum peste 15 ani m-am chinuit citeva zile cu un TV cu probleme in baleiaj si nu reuseam sa-i dau de capat.

Cu un osciloscop imprumutat l-am facut in 15 minute.

Link spre comentariu

Asa este dar nu-i cazul aici si acum.

Acum 20-30 de ani era boier cine avea acces la un osciloscop.

Acum am 3 acasa, doua analogice si unul digital, si ar fi pacat sa pierd juma' de zi numai cu multimetrul cind pot rezolva in citeva minute cu osciloscopul.

Si aici ma refer la cazurile mai speciale cind tot nu merge dupa ce ai schimbat toti suspectii principali si nu mai ai idei......

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu din fericire cand am deschis atelierul primul aparat cumparat a fost osciloscopul .Unul coreean care merge si acum perfect.M-a costat 730 de dolari in anii 90.Acum am 6 bucati.

Link spre comentariu

La BV pe pin 4 cand apare dunga neagra am 4v dupa un timp dispare dunga neagra si atunci am 6.2v cum este pe schema.

Aproape nerelevant.

...........................................................

Oricit ai masura in zona asta a televizorului (baleiaje), valorile sint numai aproximative si depind foarte mult de tipul multimetrului folosit.

...........................................................

Cum explici 41V in pinul 6 la IC iar in pinul 3 la traf, dupa numai o dioda si o rezistenta de 820Ω ai 9V?

Ar trebui sa iasa fum din rezistenta aia.

Nerelevante masuratorile. Acolo multimetrul masoara ceva pulsuri si nu stii formula dupa care face integrarea....

Exact pe pinii condesatorului C402_1 ce tensiune ai?

Fa ce ti-am cerut mai devreme: schema cu masuratorile notate pe ea si testul cu inversarea firelor la bobina de baleiaj vertical de pe tub.

Am mai facut reparatii prin forum de electronica, tocmai in Australia, dar parca ma intelegeam mai bine in engleza....

Link spre comentariu

Scuza-ma nu am fost atent eu am masurat la T401 nu la F401 flayback.Pe pin 3 la flyback dupa dioda am 41v atat am si la BV pe pin 6.Spune-mi te rog care sunt firele de la bobina de pe placa? sa fiu sigur.Ma refer la firele care vin inversate sunt mai multe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări