Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

instant sau boiler !?


ciupacabra

Postări Recomandate

datorita conjuncturii

sunt nevoit sa trec pe apa rece incalzita electric

aici se pune problema alegerii :instant sau boiler ?

-2 persoane

-2 dusuri zilnice,cam la aceasi ora

-instalatie electrica comunista,veche

-utilizare exclusive pt dusuri

 

instant : pro: montaj facil

   spatiu ocupat mic

   apa calda instant

contra : am inteles ca nu tin prea mult

  pericol pt instalatia electrica

 

boiler :pro : consum electric mai efficient

contra :spatiu mare ocupat

se incalzeste apa greu

 daca ma puteti ajuta cu un sfat...eventual cu modele....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ciupacabra

    3

  • validae

    2

  • eugeniusro

    2

  • manolo

    1

Trebuie evitate încălzitoarele instant, am folosit și vorbesc din propria experiență.Am fost atras de prețul relativ mic (dar nu foarte mic comparativ cu un boiler) și de montarea facilă.

Dezavantajele le-am descoperit ulterior, pe alea nu le menționează nimeni. Consumul instantaneu foarte mare de curent cumulat cu folosirea altor consumatori importanți, ca mașina de spălat, provoca distrugerea rapidă a siguranțelor automate. Apa caldă era suficient de caldă mai mult vara, iarna era mai mult călduță. Debitul de apă foarte redus, dacă depășeai un anumit debit, apa nu mai putea fi încălzită suficient.Dacă nu folosești cablu de minim 2,5 mmp riști să se topească izolația, împământarea trebuie făcută perfect, altfel la perforarea unei rezistențe de încălzire riști să mori electrocutat ,,instant,,. Am avut ocazia să asist la distrugerea unui element de încălzire în timp ce făceam duș, când am auzit zgomotul (ca și cum ar fi sudat cineva lângă mine) am sărit ca un arc din cadă.

Mai rar așa sperietură.....

Am optat pentru trecerea la un boiler de 80 Litri rotund, după aceea am regretat, când am constatat că era mai estetic și absolut suficient și unul de 50 Litri rectangular, cae se așeza mai bine pe perete. Marca Ariston aleasă m-a dezamăgit cumva, după vre-o doi ani apăruse rugina la îmbinarea de jos a carcasei, nu tratează tabla bine, o vopsesc direct peste rugină. La bucătărie am luat unul de 10 litri rectangular tot Ariston, sunt  mulțumit de el. Asta fiindcă nu am vrut să trag țeavă de apă caldă prin hol, baia fiind mai departe de bucătărie. M-am gândit și la faptul că pe un traseu de vre-o 7-8 metri cât ar fi ocolit țeava, se răcea rapid apa pe țeavă. Așa boilerul din bucătărie stă sub chiuvetă, vine apa caldă instant.

Link spre comentariu

Pentru baie trebuie unul de minim 30 Litri, optim 50 Litri dacă sunt două persoane. Timpul de încălzire depinde de capacitatea boilerului și temperatura setată. Pentru circa 70*C aș zice că cel de 10 Litri se încălzește în maxim 10 minute.Cel mare de 80 Litri are nevoie de circa o  oră, dacă apa din el s-a răcit mult.Depinde și de puterea rezistenței, temperatura apei pe intrare...

O variantă ar fi boilerul pe gaz, e cel mai rapid boiler, dar din cauza calcarului din apă se înfundă schimbătorul de căldură după câțiva ani și trebuie schimbat.

Link spre comentariu

Instantul pe gaz este cel mai bun, poate in dolj apa este mai calcaroasa ,in Bucuresti am vazut instant pe gaz si cu 15 ani vechime.Instantul electric este o "panarama"

La baie merge si un boiler electric de 30 litri ariston cu rezervor de portelan ,2 dusuri la interval de 30-40min,

Link spre comentariu

Pentru o instalaţie veche este clar ca trebuie un consumator mai slab, asta înseamna boiler de 2 Kw, am acasă un boiler de 100 L care se încălzeşte de la 15 grade la 65 grade în app 3 ore, şi are un consum specific zilnic de 4-5 kw depinde şi de consumul de apă, am reuşit să reduc consumul cam la 3 kw zilnic cu o priză cu programator care îl decuplează seara la 10 şi îl cuplează dimineaţa la 7, asta depinde şi de programul tău.

Pentru a merge acceptabil pentru duş trebuie un instant electric de 24 Kw trifazic, alimentat pe cablu de cupru de 5X6 mm, iar în tablou îţi trebuie o protecţie trifazică de 40 A cu diferenţiala de 30 mA. Evident trebuie să ai dimensionată instalaţia pentru o putere instalata de 30-50 Kw.

La instant de putere mică de 2-3 Kw faci doar duşuri scoţiene.

Pentru instantul pe gaz trebuiesc aceleaşi autorizări şi cerinţe constructive ca şi pentru o centrala (volum minim al camerei de 10 mc parca, priza de aer, coş, plus aprobarea pentru foc de gaze).

 

Capacitatea calorică a apei este 4,2 kJ/kg K, deci pentru a ridica de la 15 la 65 grade (diferentă 50 grade), 100 L apa, avem 100x4,2x50 + 21 000 KJ deci 21 000 000 Jouli (necesar energetic) / 2000 W (putere rezistenţă boiler) = 10500 secunde / 3600 = 2,91 ore

 

Şi poţi face o comparaţie proporţionala, dacă pentru încalzirea a 100 l de apă necesară pentru duş se face în trei ore cu o putere de 2 KW atunci pentru a încălzi aceeaşi cantitate direct pe durata unui duş de 15 min îţi va trebui o putere de 12 ori mai mare, dacă nu ai disponibilă acea putere evident ca apa va fi mai rece.

Link spre comentariu

Cu 100l e vorba de bai cu cada plina :rade:

2 dusuri cu dozarea corecta a apei se pot face si cu 30 de l. Iarna, poate ceva mai mult

 

Dar poate vor şi să facă sex sub duş, şi atunci trebuie să te ţină apa caldă cel puţin 30 minute :), dacă pentru unele persoane 3 minute e deajuns atunci e ok.

Trebuie spus că daca e disponibila o instalaţie de 50 Kw trifazică este mai eficient un instant de 24 Kw, instantul spre deosebire de boiler încălzeşte apa doar atunci când este necesară, boilerul chiar dacă e bine izolat termic va mai porni comandat de termostat pentru a menţine apa caldă, şi deci va consuma şi când nu se foloseşte apa calda.

 

Cam aşa arata o jucărie din asta de 24 KW.

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu

am gasit un boiler de 50 litri,variant mai slim,adica 45 cm (ariston velis 50)

1800 w,deci ok

incalzeste in 2 ore apa la 80 de grade

are o chestie ECO care cica memoreaza cand faci dus saptamanal si iti pregateste el apa la orele alea (doi timpi diferiti poate memora)

 

1. o priza programabila electronica e ok pt cei 1800w ?  (am nevoie sa cupleze la ora 17,00,la ora 19,00 sar in dus !)

 

mai e si varianta,mult mai ieftina,aceasi firma dar de 50 litri,programare mecanica ,nu stiu daca e sufficient ca apa...

sau cat timp trebuie asteptat pana sa intre a doua persoana daca prima persoana se "intinde" la dus..

Link spre comentariu

Vroiam sa scriu ca recomand boilerele Ariston Velis, dar vad ca a fost ales deja acest model. :rade:

 

Noi avem un boiler Ariston Velis de 100 litri de peste un an si suntem foarte multumiti de cum functioneaza. Initial vroiam sa cumparam un boiler de 80 litri (acelasi model) dar asta a fost pe stoc in magazin in ziua respectiva, deci am luat boilerul de 100 litri. Cei 100 litri de apa la 60°C ajung pentru dus pentru 3 persoane si inca mai curge apa calda si dupa aceea. In mod normal tinem temperatura apei la 50°C si asa ne ajunge apa pentru 3 persoane. Cand vin rude la noi in vizita pentru cateva zile si se mareste numarul persoanelor care utilizeaza apa calda pentru dus, marim temperatura apei la 70°C si atunci ajunge apa calda si pentru mai multe persoane.

 

Priza programabila nu folosim la acest boiler, deoarece are functia Eco care face exact acest lucru, in partea zilei cand de obicei nu se consuma multa apa calda, reduce automat temperatura apei din rezervor (adica nu mai incalzeste apa la temperatura presetata). Boilerul este destul de bine izolat deoarece apa odata incalzita la 70°C, chiar si dupa 2 zile de la decuplarea boilerului de la priza, a mai avut temperatura de aproximativ 40°C (nu s-a folosit mult apa calda in acele zile).

 

Boilerul mai are si o functie antibacteriana (anti Legionella), care odata pe luna se activeaza automat si incalzeste apa la 70-80°C pentru distrugerea bacteriilor.

 

Pentru partea de alimentare cu curent recomand neaparat montarea unei sigurante diferentiale de maxim 30 mA si folosirea unei prize cu impamantare. La partea de alimentare cu apa noi am adaugat un filtru Y cu sita (care isi face foarte bine treaba) si un filtru cu polifosfati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări