Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

identificare tensiuni traf

xragon

Postări Recomandate

am un traf gasit prin "debaraua" de piese si nu stiu la ce tensiune trebuie sa il alimentez ? 

am lipit cu scoci pe el cum de ar fi venit de pe un indicator de caldura de tensiuni de ~600v , ceva de genu' dar mai mare http://www.tme.eu/ro/details/tk-ro/senzori-rezistenti-la-temperatura/arthermo/ro/# , pe el scrie pe o bucata de plasure 110v , acum al trebuie alimentat la 110 sau secundarul este de 110-0-110v ? 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xragon

9

• validae

5

• flomar60

3

• Baditza Vasy

3

Top autori în acest subiect

Pune în serie cu primarul un bec 230V/100W. Măsoară tensiunile din secundar. Memorează cât de tare se aprinde becul.

Apoi repetă înserierea becului cu secundarul.

Sper să poți trage concluziile necesare.

Link spre comentariu

Folosesti becul drept sarcina limitatoare , asta incearca sa spuna colegul Mircel...cu cat se aprinde mai tare cu atat caderea de tensiune pe bobinajul inseriat cu becul este mai mica si asa identifici primarul / secundarul...dupa intensitatea luminoasa poti face aprecieri...

Eu as face altfel - masoara rezistenta ohmica a bobinajelor si astfel stii care e primarul / secundarul ...eventual spune-ne si noua valorile masurate si mai mentioneaza o data diametrul sarmei de bobinaj pt. ca am impresia ( din poza!) ca s-a masurat diametrul cu izolatia aferenta...

Link spre comentariu

am incercat prima oara cu becu si nu s-a aprins la primar , am zis sa tai plasticul protectiv unde avea pete de caldura , cand am taiat am gasit fire 2 trasee rupte , si cred ca este si ars , zic eu ...

Link spre comentariu

Măsoară rezistența înfășurărilor și dacă primarul nu dă nimic, e ars. Se poate însă ușor rebobina, dai jos cu grijă sârma (pui un mosor gol pe un șurub lung prins în bormașină) și o pui deoparte.Dacă nu e arsă sau încinsă rău, se poate refolosi.O îndoi pe diverse porțiuni de mai multe ori și vezi dacă nu sare emailul.Apoi calculezi numărul de spire pentru 230V și-l rebobinezi montând carcasa tot în mașina de găurit.Pentru număratul spirelor poți lipi ușor un magnețel de exteriorul mandrinei și în fața lui un mic releu Reed sau două lamele subțiri de oțel.Trecerea magnetului prin fața releului reed va închide releul, contactele releului putând fi conectate prin două fire la butonul (=) al unui mic calculator de buzunar. Făcând operația 1 + (=) și rotind cu turație mică bormașina, fiecare trecere a magnetului prin fața releului reed va fi contorizată de calculator. Astfel poți număra spirele într-un mod elegant și relativ simplu.

Link spre comentariu

Acel transformator, este de putere mica (sectiunea miezului pare a fi patrata, adica 2x2=4 cmp). Nu cred ca, unul nou, de aceeasi putere, costa mai mult de 10-15 lei.

Tu hotarasti, daca merita sau nu sa-l repari.

Editat de vera
Link spre comentariu

Eu am zis că merită să-l rebobinezi  tot cu sârma lui din primar, dacă e doar întreruptă, sau scurtcircuitate doar câteva spire. Referitor la sârma de cupru, nu trebuie întotdeauna să cumperi  o bobină de 2kg ( de100 lei cam 2kg iei) Sunt și magazine sau depozite unde cumperi câtă îți trebuie, că e 300g sau 1kg.Se trage pe un mosor mai mic, se cântărește și plătești la kg. Ideea era să încerci să-l rebobinezi ca un exercițiu instructiv, nu strică să știi să bobinezi transformatoare de mică putere.

Link spre comentariu

dar am o intrebare 

daca vreau sa alimentez un traf la 110v are un anumit numar de spire "n" corect ?

dar daca vreau sa il modific de la acei 110 la 220 trebuie sa reduc doar numarul de spire nu? de pe primar

Link spre comentariu

Dacă inițial a fost proiectat și construit pentru alimentare la 110V și vrei să-l rebobinezi pentru 220V, trebuie dublat numărul de spire inițial, curentul fiind acum la jumătate se poate rebobina cu secțiune corespunzător mai mică. Dacă este invers, el este făcut pentru 220V și îl alimentezi la 110V, va da tensiuni secundare înjumătățite.Rezolvarea ar fi rebobinarea cu un număr de spire la jumătate față de 220V sau crearea unei prize mediene la numărul de spire corespunzător tensiunii de 110V. Calculul transformatoarelor de rețea este dezbătut pe larg în topicul de la Secțiunea Alimentatoare  http://www.elforum.info/topic/11-totul-despre-transformatoare-de-retea-intrebati-aici/

Link spre comentariu

dupa sectiiunea firului si numarul de infasurari traful dadea in jur de 12v adica 6x6 

ca sa nu mai fac un alt topic :) , puteti sa ma indrumati cum pot afla alimentarea si secundarele unor trafuri din surse ATX ?

pe primul scrie urmatoarele:

SPI 804-2007-35

HI-POT 9928 ST

Posted Image

Posted Image

al doilea este luat tot dintr-o sursa dar mai veche :
scrie AM000204L50
Posted Image

Posted Image

datorita camerei proaste a telefonul am facut si o schema pentru ambele trafuri la pini
Posted Image
acum intrebarea mea de inceput este : Pot sa bag direct 220 la primar sau ele functioneaza diferit fata de cele normale ?
Link spre comentariu

Transformatoarele pe miez de ferită din orice surse în comutație se calculează altfel decât cele de rețea, fiindcă acolo se folosesc frecvențe mari (zeci -sute de kHz) și chiar între sursele în comutație există deosebiri ce le împart funcțional în diverse topologii (flyback, forward). Pentru asta te poți documenta în secțiunea Alimentatoare, sunt acolo articole excelent explicate de colegii noștri http://www.elforum.info/forum/23-alimentatoare/  Cauți documentație despre sursele SMPS

Nu se alimentează în niciun caz un astfel de traf direct la rețea !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări