Vizitator Tanke Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Locuiesc la bloc şi am vrut să schimb priza de la maşina de săpălat, am scos toate siguranţele de la tablou (trei perechi, total șase) și, minune, am fază pe ambele fire (verificată cu așa-zisul creion de tensiune). Dacă am montat la loc siguranțele, faza era doar pe un fir. Am văzut că mai sunt postări cu fază pe ambele fire și că e vorba de un curent de indcuție, care „se întoarce” printr-un consumator gen bec, dar de ce să întâmplă cu toate siguranțele scoase? Cum să schimb priza aia? Mulțumesc! Link spre comentariu
validae Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Se întâmplă de obicei asta din cauză că faza se ,,întoarce,, printr-un consumator ce se află în priză. În cazul de față e vorba de curenți induși capacitiv, prin capacitatea parazită a cablurilor alăturate din tablou.Nu e niciun pericol, dar testarea cea mai bună se face cu o lampă de control cu bec incandescent, între cele două borne ale prizei și împământare.Dacă există împământare. Link spre comentariu
adicontakt Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 sau cu un aparat de masura , asa vezi si ce tensiune e pe acolo , becul de 220 volti la 60 de volti nu se aprinde dar poate sa te " piste" la mana Link spre comentariu
validae Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Cu un aparat de măsură analogic preferabil, la astea digitale cu minim 10MOhmi rezistență de intrare s-ar putea să inducă în eroare... Link spre comentariu
Vizitator Tanke Postat Martie 29, 2015 Partajează Postat Martie 29, 2015 Mulțumesc! Link spre comentariu
costinnn Postat Aprilie 3, 2015 Partajează Postat Aprilie 3, 2015 Probabli ati verificat cu un creion de tensiune chinezesc,cu baterie si transzistor incorporate.....nu sunt bune,induc in eroare. ma indoiesc sa fie la apartament instalatia de utilizator paralela si atat de apropiata de coloana de alimentare pe o lungime atat de mare incat sa se incarce capacitiv...sau..verificati tabloul sa nu existe vreo defectiune mai grava. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 3, 2015 Partajează Postat Aprilie 3, 2015 Curentul necesar aprinderii suficient de vizibile a unui mic bec cu Neon din ,,creioanele indicatoare de fază,, uzuale este de ordinul zecilor de microAmperi. La curentul ăsta și dacă-l freci prin păr, se aprinde nu mai zic de capacitatea parazită necesară.Pun o poză în care se vede aprinderea slabă(roșie între electrozi) a unui astfel de bec, doar prin capacitatea parazită a unei bucăți de fix 17cm de conductor trifilar. Vă dați seama că la un tablou, firele diverselot trasee pot fi apropiate pe lungimi mai mari decât bucățica din imagine.Capacitatea parazită a bucății de cablu din imagine se vede în a doua poză....fără comentarii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum