Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plita inductie in apartament

Vizitator Florin Vaduva

Postări Recomandate

Vizitator homemade

Multumesc @nomikos si @danpin.

Deocamdata voi lega doar jumatate din plita(doar unul din cele 2 fire, si fara strap), ramane sa vad ulterior cum mai fac cu instalatia electrica.

Tocmai am fost sa verific ce contor am si, evident ca este monofazic, dar am ramas surprins cand am vazut ca 50% din contoarele din bloc sunt pentru trifazic. Pana sa ma lamuresc cu FURNIZORUL ce inseamna sa trec si eu pe trifazic, si avand in vedere sfaturile primite, este clar ca am nevoie de un electrician(nu neaparat avizat, dar macar responsabil si de incredere), de aceea va rog sa ma ajutati cui sa ma adresez in acest sens.

Link spre comentariu

Adresati-va Furnizorului de energie(sa va recomande un electrician),nu la orice Dorel.

@ homemade
Schitele de conectare de pe plita sunt suficiente si foarte clare pt. a intelege cum sa o alimentezi.
Daca ai bransament monofazic 230Vac atunci trebuie sa conectezi jumperul intre 1 si 2, faza retelei (L1, firul maro) trebuie conectata la 1 (sau 2 nu are importanta) nulul (N, firul albastru deschis) la 4. Firul negru trebuie scos, ramane neconectat.
Dupa cum se vede din foto, trebuie doar sa scoti firul negru din 1 si sa pui jumperul, acea piesa in forma de U, intre 1 si 2.

Daca ai bransament trifazic 400Vac se folosesc doar doua faze L1, L2 si nulul N, din foto se vede ca asa este legata plita acum.

Firul galben/verde este pentru impamantare.
Iti recomand sa o conectezi printr-un circuit separat ce vine direct din tabloul electric, circuit protejat de un intrerupator automat cu protectie diferentiala, toate calculate corespunzator consumului.
Daca nu te pricepi cere ajutorul unui electrician competent, gasesti tu unul .... 

Bransamentul monofazat suporta 25A sau 32A(dupa reglementarile recente).Plita respectiva are un consum declarat de 8500W(nu ma intereseaza cate oale pune,se poate intampla sa puna 4 oale cu fasole,toate 4 la maxim)conform producatorului.Asta inseamna ca circuitul electric trebuie sa suporte(in regimul cel mai dezavantajos)de circa37A.P(W)=U(V)xI(A).

Se rasucesc in mormant Watt,Ampere si Alessandro Volta :rade: .

Legat de Avizul de racordare(m-am lovit de aceasta problema,si o spun in cunostiinta de cauza)tot ce depaseste 32A(consum declarat) monofazat ,se face bransament trifazat.

Iar daca locuinta respectiva este bransata dupa vechile reglementari siguranta este de 25A(sau ce sarme a pus acolo electricianul Dorel),iar o priza obisnuita dintr-o locuinta suporta max. 16A adica aprox.3500W.

Unele persoane au conectat si Termoinstantul(Geyser-ul) de 5Kw direct in priza,fara circuit separat,asa ca in Romania orice se poate,apoi apar la televizor vaitandu-se ca a luat foc locuinta.

Eu am spus cum se procedeaza corect,fiecare face cum vrea,pe riscul lui..............

Link spre comentariu

Cel mai probabil blocul dv. a avut priza trifazica in fiecare bucatarie pentru gatit electric iar cei de la electrica au schimbat contorul cu unul monofazat si poate nu au modificat conditiile contractului initial. Asta inseamna ca puteti sa cereti reinfiintarea circuitului trifazat original la contor specificand gatit electric. Nu cunosc conditiile contractului incheiat de dv. cu electrica dar merita intrebat.La o plita similara, vitroceramica si de putere mai mica am legat in stecher doar unul din cele 2 fire de faza activand doar o sectiune a plitei adica doua ochiuri. Atentie ca circuitele existente in perete si stecherele sau prizele din comert nu rezista nici la aceasta putere limitata a plitei asa ca va fi necesar un circuit separat.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator Laurentiu Merfu

Salutare.

Ca multi altii inaintea mea pe aici, vreau sa montez o plita cu inductie intr-un apartament dintr-un bloc relativ nou (2009) (atasate poze cu sigurantele si cu panoul electric).

In bucatarie am facut teste si am vazut ca am 3 circuite diferite de cate 16A, si ma gandeam daca as putea conecta plita cu inductie (~7KW consum maxim) la 2 circuite simultan, astfel incat sa traga 1/2 din fiecare circuit. Nu ma pricep, asa ca v-as ruga sa nu dati cu pietre daca am spus o prostie :)

De asemenea, am vazut ca atunci cand opresc sigurantele 4 si 6 nu pare sa se intrerupa curentul nicaieri, cred ca nu sunt folosite. As putea eventual sa trag aceste 2 trasee pana la plita si sa fac ce-am descris mai sus?

Siguranta generala este de 25A, insa nu cred ca voi depasi vreodata 5.5kW, fiindca n-am de gand sa folosesc toate ochiurile simultan la plita.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Nu poți trage alimentare de pe două circuite separate ca să mărești consumul maxim admisibil. Faci un circuit separat până la tablou pentru acea plită și-i pui o siguranță separată corespunzătoare cablajului folosit.Dar trebuie să știi că acea plită, chiar dacă nu va fi folosită la puterea maximă, va putea provoca deranjamente (sare siguranța generală) dacă e folosită simultan cu alți consumatori mari (mașina de spălat pe modul încălzire, boiler electric, etc).

Link spre comentariu

Eu ma gandeam la ceva similar cu ce a spus normikos, inteleg ca nu este posibil? Instalatia electrica nu este trifazica.

"O alta chestie pe care o poti face, e sa ai trasee separate pana in tablou, si sa alimentezi separat Al+N si Al+M, sa te duci cu ele in tablou, sigurante separate."
Editat de Laurentiu Merfu
Link spre comentariu

Hmm, doar ce am cumparat apt si n-aveam idee, dar pare-se ca este trifazic daca ma iau dupa ce scrie pe contor. Ce inseamna asta referitor la problema cu montajul unei plite de ~7 kW? :)

Posted Image

Editat de Laurentiu Merfu
Link spre comentariu

Inseamna ca ai putere instalata 15kw.........."plita" in cauza in mod cert este trifazata.Iti montezi o priza 3P+N+PE(priza trifazica) in bucatarie si conectezi cuptorul la ea.Adica priza cu circuitul aferent o monteaza un electrician.

Link spre comentariu

Se monteaza in panou o siguranta de 16A tetrapolara sau 3P+N.Se pozeaza un cablu de 5x2,5mm2 sau 5x4mm2,in functie de lungime si conditiile de pozare a cablului.

Daca iti treci locatia la profil,poate te ajuta vreun coleg de forum,ca sunt destui meseriasi pe aici.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

@Laurentiu Merfu: daca sunteti in zona de influenta a Enel ati face bine sa va pregatiti sufleteste si nervos pentru o lupta cu ei daca ati schimbat numele contractului doar din aplicatie fara ca enel sa intervina fizic in instalatie. Saptamana asta au venit si la mine cu contoarele "intelijente", dupa cateva luni de "tatonari" si au amagit lumea ca-s mai bune ca e instalatie noua etc.,etc. De ce? pentru ca zona unde locuiesc este trifazata "din nastere" (1978) cand s-a decis gatit electric iar astia nu au decat "intelijente" monofazice la oferta plus ca "trifazicul" este de 3 ori mai scump la materiale si manopera. Greseala lor a fost ca s-au bazat pe faptul ca vecinii nu prea se unesc plus ca imbunatatirea instalatiei s-a facut partial, fara a inlocui conductorii de aluminiu (de 4mm^2) de la "facerea" blocului. Asa ca nu strica sa socializati cu vecinii daca stati la bloc si e vechi si aveti "trifazic" in casa. In acest fel castigati prin numar iar daca este cineva cu cunostinte tehnice si legale e si mai bine, puteti face fata la "atacul" reprezentantului enel. Din poza pare sa se fi facut imbunatatirea doar la tabloul de distributie din casa si nu cunosc amplasarea contorului fata de acest tablou dar cred ca este pe scara. Cand vine electricianul rugati-l sa verifice sectiunea conductoarelor care ies din contor (atentie fara sa se atinga de el) si sectiunea conductoarelor dintre sigurantele de pe scara si contor (acelasi avertisment). Daca blocul este mai vechi si a prins perioada "nici un bloc fara aluminiu" atunci este posibil sa aveti bransamentul in acte de 6kW cu sectiunea conductorului coloanei de alimentare de 4mm^2. Astia de la enel va vor programa contorul electronic care il va inlocui pe cel mecanic la aceasi putere, de 6kW si, la 6001W declanseaza (sau cat este procentul de depasire pentru ca astea electronice au releu de comanda a alimentarii consumatorului in ele) si trebuie armat manual.

PS: legal nu au voie sa umble la tipul bransamentului fara semnatura dv. asa ca singura solutie de atac este respectarea contractului plus "bagatul sulei in coaste" prin solicitarea tuturor actelor de la proiect pana la bonul de miscare al contorului vechi si a celui nou. In cazul meu nu a fost necesara aceasta faza pentru ca am avut suportul vecinilor si cel de la enel s-a retras si a lasat instalatia asa cum e, trifazata.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări