nelugavrila Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Salut,am gasit de ceva timp o schema de amplificator simetric alimentat la +/-130volti dintr-un autotransformator care,conform site-ului poate scoate 2500 wati pe 2 ohmi. http://www.electronics-lab.com/projects/audio/009/ Ce are asa special aceasta schema?Adica sutele de wati se obtin cu "n" tranzistori finali,dar aici sunt doar 2 perechi de 15A/150w. Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 (editat) aici sunt doar 2 perechi de 15A/150w. Schema are in total 20 de tranzistoare finale! Urmareste cu atentie schema! Editat Martie 28, 2015 de remus68 Link spre comentariu
Vizitator sound.art Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Ce n-am inteles eu e de scrie la traf: core power transformer for 600w. Link spre comentariu
nelugavrila Postat Martie 28, 2015 Autor Partajează Postat Martie 28, 2015 10%power trans?Adica a zecea parte.Deci 10 pe canal. Link spre comentariu
George Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Acolo nu scrie 10%. Scrie 10x (adica 10 ori). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Schema aia este un pericol! Am sa va spun si de ce, imediat. Se pot scoate 2500W/2 ohm la +/- 130V daca tensiunea de alimentare nu scade sub +/- 125Vcc in sarcina, cu minim 10-15 perechi de finali pe brat, evident comandati corespunzator, nu cum este acolo, cu mpsw-uri in VAS si predriver. Personal as vedea ca triplet pe iesire un MJE1503x+NJW+MJ(L), iar in VAS MJE-uri 340-350 cite 2 in paralel cu rezistente de emitoare. In principiu am avea cam 80-82Vrms la iesire, chiar mai mult de 2500W. Probabil ca va intrebati de ce a folosit autotraf? Tocmai pentru ca in sarcina sa scada cit mai putin alimentarea, rezistenta interna a sursei de alimentare este mai mica, la un redresor cu autotransformator, fiind mai putina sirma de cupru folosita, doar cea din primar, deci si pierderi de transformare mai mici, implicit trafo mai mic ca greutate si sectiune. Insa spuneam ca este un pericol, la iesirea difuzorului si la masa, exista potential electric periculos fata de impamintare sau nul de lucru, reteaua nefiind izolata galvanic de montaj. Izolarea galvanica se face numai pe partea de intrare audio a montajului, toata partea de iesire, putind avea faza retelei pe iesirea difuzorului. De evitat asa ceva! Link spre comentariu
Vizitator sound.art Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Pai e clar ca cineva care se respecta nu ia in calcul o astfel de varianta de alimentare. Se presupune ca nu umbli la boxe in timpul functionarii, nici chiar in stand-by. Dar oricum nu e o treaba serioasa. Si la faza cu traful, cred ca s-a uitat un zero pe acolo. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 La traf nu s-a uitat un zero. Revedeti va rog calculul autotransformatoarelor. În mediu industrial, de exemplu, nu este iesit din comun acest mod de alimentare. Link spre comentariu
Vizitator sound.art Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Nu va contrazic, desi sunt sceptic. Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Nu e nici o greseala cu puterea trafului, desi e data in W... incorect. Din raportul nr de spire, rezulta tensiunea catre sarcina ca fiind 195V; la autotraf exista o formula pentru determinarea marimii echivalente fata de un traf normal; daca sarcina cere Ps=3kVA, rezulta puterea necesara pentru autotraf P=Ps*(Ui-Uo)/Ui; in cazul de fata P=3*(240-195)/240=0.56kVA. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Acest amplif este ca emailurile din Nigeria anuntandu-te ca ai mostenit 15 milioane. Pentru un anglofon, felul cum se exprima in scris e cam ciudat. Trec cu vederea pericolul de electrocutare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Am modificat acum 4-5 ani o alimentare pentru un Crown CE1000, de la +/- 82Vcc tensiune de alimentare oficiala cu inca un traf de 250Va care avea 2 infasurari de 12V/10A, 2 secundare total separate intre ele pentru a ajunge la aproape 2x96-98Vcc cit are CE2000, evident dupa ce am suplimentat finalii, fiind loc pe radiator de inca 2 perechi pe ramura, CE2000 avind cite 6 pe ramura. Am fazat infasurarile secundare ale celul de al doilea traf, astfel incit cele 2 secundare de 12V/10A sa se insumeze cu infasurarile secundarelor ale trafului initial. Dupa redresare si filtrare aveam aproape 2x97-99Vcc, deci ideal. Amplificatorul a functionat si functioneaza si in ziua de astazi, avind cam 50W peste un CE2000 oficial, in bridge mode, doar asa l-am folosit pe 2 basi de 18 inch in paralel, 30-100Hz. Deci am marit puterea de la 1100W bridge/4 ohm la aproape 2000 W bridge pe 4 ohm cu doar 250Va putere in traf. Totul masurat pe dummy load de 4 ohm, fara limitari si fara ca traful de 250Va sa se incalzeasca Teoretic nu s-ar putea, practic s-a putut! Cum explicati asta? Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 Poate partea de alimentare pare ciudata pentru ca nu are izolare, dar prin autotraf se reduce mult marimea/greutatea/pretul si poate fi competitiv ca solutie comerciala. Functie de legislatia privind electro-securitatea este sau nu acceptata aceasta varianta. In mediul industrial e o solutie des folosita, mai ales in statiile de interconectare linii inalta tensiune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum