Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

H-Bridge pentru doua motoare 28 volti ~20A

Vizitator dice66

Postări Recomandate

Vizitator dice66

Salutare,

Ma tot chinui de ceva vreme sa imi fac un volan pentru pc si m-am cam impotmolit la partea de amplificare la motoare.

Am folosit un H-bridge cu L298N dar este cam ineficient, apoi am facut dupa o schema unul folosind doua L6203 era bun ca specificatii dar nu avea diode flyback si au crapat.

In momentul de fata am unul facut dupa schema atasata, a mers, dar la ultimul test mi-au crapat doua diode si un PFET din high side.

Nu prea am eu capabilitati in electronica, dar din testele facute si ce am citit pe net, cred ca problema e frecventa la pwm

Pentru PWM am optiunea de PWM+dir, PWM 1-1n la frecventa de 16.8 khz. Am citit undeva ca ar fi rezistentele cam mari si nu face fata la frecventa. Recomandau sa folosesc rezistentele de 330ohm la gate-uri.

Alimentarea o fac cu 27-28 volti, iar partea logica e alimentata cu 5 volti. Dupa datasheet-uri NFet-urile ar trebui sa fie full on la voltajul asta.

Componentele folosite pt schema sunt:

Q1,Q2- IRF5305

Q3,Q4- IRLZ44N

Tx- BC547

Rx- 10k

Diodele sunt 1N5819 Schottky

Motoarele sunt SRS-555SH-2770

Am sa incerc sa inlocuiesc Fet-ul ars si diodele cu unele mai puternice , SB540 dar problema cred ca va persista.

Daca aveti ceva idei care m-ar putea ajuta va sunt recunoscator.

Multumesc.

post-242940-0-09871300-1427493856_thumb.png

post-242940-0-92924600-1427494533_thumb.jpg

Editat de dice66
Link spre comentariu

Cine controleaza puntea? Pune aici schema completa. Diodele ar trebui sa fie OK. Sper ca acel condensator, in paralel cu motorul, nu-i polarizat. Oricum, el nu are ce cauta acolo. Pune-l la bornele motorului.Cat de curat e semnalul PWM, rise time, fall time. Teoretic, mosfetii aia zburda la un curent de rotor blocat de 7.5A. Care e logica de comanda? Sigur nu pui o latura in scurt: low + high side?Toate semnalele s-ar putea reduce la mai putine cu o logica optimizata. Nu ai nevoie de enable la PWM. Cand factorul de umplere e 0 atunci e la viteza 0.In viitor, alimenteaza printr-o siguranta sau daca ai o sursa cu limitare, foloseste limitarea. Sper ca nu te joci direct pe un acumulator.E de preferat sa folosesti un driver dedicat in loc de acei T1 la T8. Prea multe componente si in plus anemice. Nu vad de ce ai avea nevoie de 16kHz la PWM. Redu la cateva sute de Hz daca nu lucrezi la turatie scazuta (unde vei auzi motoarele cantand pe frecventa PWM :) ).

Editat de thunderer
Link spre comentariu
Vizitator dice66

Am sa le iau pe rand, dar avand in vedere ca sunt foarte! incepator la capitolul asta s-ar putea sa interpretez aiurea unele lucruri.

Puntea e controlata de un STM32F4 Discovery board pe care e un firmware, dar nu este open.

Condensatorul nu este polarizat.

Tinand cont ca folosesc punte pentru un volan PC, ea trebuie sa oscileze destul de rapid left right, la intervale scurte, deci sunt sanse destul de mari sa fie activate high + low pentru perioade scurte de timp.

Alimentarea am facut-o cu alimentator de laptop care are 20V 3.5 A, cu acesta functiona ok,(limita de cursa a volanului e facuta de motoare iar cu alimentatorul asta motoarele opuneau forta mare cand ajungeam la limita)

Cand am alimentat cu 24V 1.7 A nu mai mergea limita, opunea forta dar nu bloca, puteam sa trec usor de limita. Am crezut ca e din cauza ca nu sunt multi amperi.

Daca folosesc mai putin de 16khz incep sa piuie motoarele :)

Momentan o sa schimb  Dioda arsa si am sa scad putin rezistentele.

Dar cred ca am sa ajung ori sa cumpar un driver cum a postat colegul mai sus, ori cumpar o punte gata facuta de pe ali sau ebay(cred ca sunt cam depasit de situatie :)).

post-242940-0-70427100-1427636831_thumb.jpg

post-242940-0-09609200-1427636858_thumb.png

Editat de dice66
Link spre comentariu
Vizitator dice66

Schema e conceputa pentru 12V. Daca alimentezi cu peste 20V, depasesti tensiunea maxima GS, suportata de mosfeti. Aici s-ar preta doua drivere flotante, gen IR2110.http://tahmidmc.blogspot.ro/2013/01/using-high-low-side-driver-ir2110-with.html

Daca folosesc drivere de genul, pot sa folosesc doar FET N-Channel?Schemele postate pe site-ul acela sunt ok? Fac fata la schimbari rapide de directie, blocare, etc.

Multumesc!

Link spre comentariu

Ca sa lamurim ceva: posibilitatea de over-shoot unde ai si P si N in conductie pe o latura nu are nimic de a face cu schimbarile de rotatie ale volanului. Pai cand tu deschizi/inchizi mosfetul in (sa zicem) 1ms (caz foarte extrem), cam cat de repede crezi ca dai tu de volan?Ar putea apare din soft, dar tu zici ca nu ai acces la soft. Banuiesc ca puzderia aia de semnale de control este ca sa fie compatibil cu softul.Ca sa folosesti canal N pe high side ai nevoie ca Vgs sa fie cu cativa volti peste Vs. Adica 24V + 3..4V. Pai daca Vgs e 20V, tu ce crezi ca se va intampla?Probabil lucrul cu un motor de 12-15V este cea mai buna solutie. Pastrezi schema actuala cu nota ca inlocuiesti BC-urile.O alta observatie: intr-o punte H pentru control de motor vei aplica semnalul PWM numai partii low-side si deschide-inchide (dupa directia de rotatie motor) partea de high-side.Nu are sens sa dai PWM partii high-side.

Link spre comentariu
Vizitator dice66

Ai dreptate, in sensul ca nu am eu cum sa fac miscari asa rapide incat sa faca over-shoot dar jocul poate genera efecte prin care sa se ajunga in situatia asta. Am folosit un soft de test iar latenta de cand trimite comanda pana cand vine inapoi miscarea inregistrata de senzor e undeva la 10 ms.

Asta e motivul pentru care intrebam daca pot folosi cu driver Mosfet N si la partea high, am citit ca sunt mai rapide decat cele P

Da, pot selecta din soft intre variantele acelea de control. Dar efectiv sa modific ceva la soft nu am posibilitatea.

Stiam motivul pentru care intr-o schema cum am folosit eu trebuie sa pun Mosfet P. Dar am vazut in schema atasata care este cu doua drivere ir2110 sunt folositi doar de tip N.

Motoarele la 12-15 V pentru ce am eu nevoie nu prea am gasit. Ce am in momentul de fata este partea mecanica de la un volan logitech G27.

Cu ce as putea sa inlocuiesc BC-urile?

Multumesc!

post-242940-0-85332600-1427714669_thumb.png

Editat de dice66
Link spre comentariu

Acum am inteles mesajul lui Giongiu cu driverul flotant. Da, cred ca poti folosi numai N-uri cu acel driver.Daca pui acest driver nu mai ai nevoie de BC-uri decat in partea de logica.

Link spre comentariu

Folosindu-ma de ideile lui  thunderer prezentate in alt topic am realizat eu o punte  H de putere pentru motoare de curent continuu folosind mosfet-uri complementare. Cei de sus fac doar on/off iar cei de jos ii atacam cu pwm   folosit un uC (PIC16f876a). Schema pe care  o atasez eu merge si la tensiuni mai mari cu mentiunea ca alimenare   driverului MAX627 si colectoarele cele 2 tranzistoare bipolare se leaga cu rezistenta la  12V, iar VCC poate  fi o tensiune mai mare.

Montajul  l-am prezentat  aici mai de mult:

http://www.instructables.com/id/Control-a-powerful-DC-motor-with-LabVIEW/

post-216107-0-54356800-1427720364_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai am specificat mai sus ca se pot separa: adica sa se alimenteze cu  12V driverul   max627 si colectorul celor 2 bipolare si  VCC se poate pune cat vrea el.

Link spre comentariu

Vcc nu se poate pune "cât vrea el ” pentru că  Q3, Q4 fiind PMOS cu sursa la Vcc , la conducția lui Q5/Q6 punem poarta la masă și depășim Vgs maxim.

Colectorul celor două bipolare trebuie deasemenea să poată urca până la Vcc ca să poată bloca Q3,Q4 deci nu se poate pune la tensiune mai mică .

Există însă soluții destul de simple ( cu diode Zener , de pildă ) mai ales că Q3/Q4 comută mai rar deci nu sunt critici timpii de comutație.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator dice66

Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, multumesc pentru sfaturi!

Am facut pana la urma puntea dupa schema din postul #7 cu ceva modificari, functioneaza corect.

Dupa teste pe breadboard am zis sa incerc si eu sa fac un pcb, am ales metoda toner transfer. Am folosit o imprimanta hp2300dtn, cartus genuine hp, hartie glossy dintr-o revista.

Nu am avut fier de calcat asa ca am improvizat: O tigaie teflon cu fund mai gros (si drept), pe aragaz la foc mediu :d am apasat cu un ibric pe placa(am curatat placa cu acetona si partea abraziva a unui burete de vase) rezultatul se vede in poze, doar o mica bucata de circuit nu s-a lipit acolo nu am apasat eu cum trebuia(ibricul era rotund :d)

post-242940-0-10927600-1445854264_thumb.jpeg

post-242940-0-65859000-1445854273_thumb.png

post-242940-0-08130000-1445854372_thumb.jpeg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări