Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire difuzor

Vizitator Master01

Postări Recomandate

Eu mă refeream la conectarea semnalului din amplificatorul integrat la o ,,boxă,, serioasă de la un magnetofon, pick-up, etc, nu la montarea unui difuzor mult mai mare în spațiul redus din carcasa PC-ului. Ar suna mult mai bine și nu ar presupune altceva decât conectarea cablului incintei audio ,,boxei,, în locul micului și ineficientului difuzor din PC. Un difuzor cu SPL-ul cât de mare ar fi, fără o incintă acustică serioasă (cutia boxei) nu poate da randament satisfăcător. Tabla carcaselor de PC are rezonanțe supărătoare, nu e potrivită întotdeauna pentru a susține acustic un difuzor de calitate. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

5

• Kuki

4

• Mircel

4

• Radiotelegrafist

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Master01

Nu ma intereseaza sa conectez calculatorul la altceva, am sistem audio 5.1 destul de performant zic eu(dynaudio focus + primare), il pot conecta la asta dar nu asta vreau. Vreau doar ceva mai multa putere si claritate de la pc.

Giorgi tv, daca tot au zis colegii ca spl-ul mai mare este util pentru mine ar trebui sa deosebesc si eu cumva difuzoarele si sa vad cati db au, mai alas ca unele par mult mai performante decat altele la aceeasi dimensiune si putere.

MONACOR SP-626/8 - din specificatii pare mai bun decat visaton-ul k50

Pot afla cumva cat de departe pot merge cu difuzorul, banuiesc ca nu pot pune un difuzor de 8 ohmi si 30 W fara sa stric ceva?

Link spre comentariu

pai si ce ai vrea sa mai scrie pe ele,pana unde se aude?

SPL, spectrul de frecventa reprodus si eventual un grafic al acestui spectru pentru a se putea observa atenuarea pe capete, graficul impedantei functie de frecventa... 

Link spre comentariu

Dacă ai spațiu pe capacul lateral al PC-ului (cel demontabil) poți face niște găuri de 5mm încadrate într-un cerc cu diametrul egal cu al membranei difuzorului.Difuzorul poate fi și de 100W8Ohmi  dacă încape fizic acolo. Important e să cauți apoi un castron de plastic sau orice capac etanș și cu o grosime de minim 1-2mm care să acopere spatele difuzorului complet.Nu doar magnetul, tot difuzorul să fie acoperit de acel capac, el va constitui o incintă acustică închisă.Poate părea o improvizație inutilă, dar efectul e mult mai bun decât cu difuzorul liber.Același lucru se poate întâlni și la difuzoarele auto montate în uși, rolul capacului din spate nu e doar de protecție la apă.

Vei avea un sunet mult mai bun, spațiul liber în interiorul castronului (pseudoincinta acustică) e bine să-l umpli cu vată.Repet, poți pune un difuzor cu orice putere mai mare, nu se întâmplă nimic, puterea maximă livrată difuzorului depinde doar de amplificator.Avantajul unui difuzor cu diametrul mare al membranei e tocmai SPL-ul mărit, membrana mai mare mișcă mai mult aer în fața ei decât una mică.Testează asta, garantez rezultatul obținut. 

Link spre comentariu

mie mi se pare prea multa zarva pentru un simplu defuzor,ce atata transpiratie?daca vrei un spectru larg de auditie si sa ai si posibilitatea de reglaj iati un egalizator.

Link spre comentariu

Omul a spus că are sistem 5+1 performant și nu vrea asta, doar un sunet mai bun de la PC, fără prezența unei boxe dedicate, doar cu difuzor montat în carcasa sistemului.Se poate dacă face cum i-am spus.Lucru probat de mine la serviciu, am făcut același lucru cu un PC fără placă de sunet dedicată.Am pus un mic amplificator de 1W alimentat la 5V și un difuzor introdus într-o cutiuță care-l încadra perfect în spate.Difuzorul l-am pus chiar în spatele carcasei, în zona mufelor PC, fiindcă era destul de mic, cam 8cm, acolo era deja o grilă pentru un ventilator opțional.Se aude foarte bine pentru simplitatea soluției, mult mai bine decât difuzorașele folosite uzual în desktopuri.Nu poți avea mari pretenții de la o incintă așa simplă, dar sunetul e suficient de bun.

Link spre comentariu

Același lucru se poate întâlni și la difuzoarele auto montate în uși, rolul capacului din spate nu e doar de protecție la apă.

Ba e pentru protectie la apa. De asta multe "capace" acopera doar partea de sus a difuzorului. Cele auto de banda larga/coaxiale sunt proiectate sa lucreze in incinte "infinite", urechea umana fiind totusi subiectiva poate prefera alt "tip" de sunet (mai plin sau nu, cu o anumita gama de frecvente accentuata etc). Randamentul difuzorului insa se va schimba in functie de incinta in care este amplasat. 

In cazul de fata probabil ar merge un difuzor banda larga proiectat pentru incinte in compresie ajutat de o incinta cum a sugerat validae. Numai sa fie suficient de rigida carcasa si sa nu apara vibratii parazite puternice. Se poate decupa capacul carcasei in fata membranei si se poate pune o grila folosita pentru ventilatoare (practic e mai simplu decat sa dai gaurile si estetic e mai placut), iar incinta din spatele difuzorului ar trebui etansata pe cat posibil.

Link spre comentariu
Vizitator Master01

Multumesc colegului Vilidae, se pare ca a inteles cel mai bine ce am nevoie

Nu ascult chiar atat de multa muzica la pc, mai mult pentru prezentari, videoclip-uri, etc

Am montat un difuzor cu membrana de hartie de aproximativ 10 cm, se apropie de ce am nevoie. Acum trebuie sa-i construiesc o carcasa fara carcasa sunetul este prea deschis.

Usor, usor, am facut tuning si la pc :)

Link spre comentariu

Sunt de acord cu părerea colegului bmwh548 referitor la protecția împotriva apei, dar totuși  altfel sună un difuzor având ca incintă acustică ,,doar,, ușa mașinii și altfel sună cu o incintă închisă. Depinde mult și de difuzor, e adevărat..

Poate un expert în domeniul acusticii va confirma afirmația, nu sunt calificat în domeniu, dar am experimentat în timp cu așa ceva. Puteți s-o luați ca o părere personală, fiecare face cum vrea, până la urmă nu toți avem aceeași curbă de răspuns la audiometrie  :rade:

Nu am recomandat decuparea carcasei (deși e mai bine decât soluția cu găuri) fiindcă în caz de rezultate nemulțumitoare, rămâne o ditamai gaura în carcasă ce trebuie astupată tot cu o grilă estetică, dar dacă dă inițial găuri și nu e mulțumit, acele găuri pot fi lăsate ,,pentru ventilare suplimentară,, și nu strică estetica carcasei mult.

Dacă e mulțumit de sunet, poate decupa complet carcasa în fața difuzorului, punând doar o sită cromată sau eloxată, ori o țesătură rară de culoare neagră.După gustul fiecăruia...

Link spre comentariu

Şi cum asculţi muzică în acel difuzor?Ce program foloseşti?

Prin 1995, primul meu PC...486 DX2 66Mhz, RAM 16Mb, Windows 3.1, nu aveam sistem audio la serviciu și am descoperit un progrămel printr-o revistă franțuzească, ce asigura audiția în difuzorul computerului a evenimentelor din Windows dar și ascultarea melodiilor de pe CD-uri. 

Eram foarte încântat de descoperire și am primit și câteva sticle de coniac ptr. a împrumuta CD-ul ce însoțea revista.

Dar azi...nici nu mai am difuzor în carcasa PC-ului.

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Uite aici difuzor de calitate. Desi e de putere mica daca-l pui si intr-o boxa chiar artizanal facuta din carton gros suna excelent. Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition

Nu stiu de la ce aparat este, el e belgian. Mai demult ii facusem o cutie mare de carton gros si l-am alimentat direct la iesirea din PC fara amplificare. Se auzea f bine si aveam oarece economie de cabluri nefiind nevoie de alimentare pt amplificare. Amplificare nu trebuia fiind suficient cat sa aud eu ceva in camera. Dar cum aveam 2 difuzoare diferite montate ulterior am renuntat la montaj si mi-am pus alte boxe cu difuzoare identice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări