Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre pentru "babutze" pioneer cs e 320

un_razesh

Postări Recomandate

Buna seara tuturor!

As dori sa fac un upgrade unei perechi de Pioneer cs e 320 din 1974, boxe pe compresie, 40w/8ohmi. Fiind foarte vechi singura componenta ce nu mai prezinta incredere ar fi electroliticul de pe inalte, un Elna nepolarizat de 7uF/63V (are deja peste 40 de ani). Difuzoarele sunt ok, nu prezinta semne ca ar fi fost rebobinate iar la masurare sunt undeva intre 6,2-6,3 ohmi, adica ar avea impedanta de 8 ohmi. Diful de bas este un Pioneer 20-716F-1 iar tweeterul DS-14.

Apelez la experienta dvs pentru ca am o dilema: frecventa de taiere este specificata la 1850HZ iar pe toate simulatoarele de calcul pentru filtre nu-mi ies valorile gasite pe componentele din filtre:

- Bobina serie pe bass de 1,5 mH

- Condensator serie pe inalte de 7uF/63v si o bobina in paralel pe inalte de 0,26mH

De fapt e un fel de strutocamila: ordinul 1 pe bass si ordinul 2 pe inalte.

As dori sa schimb condensatoarele de pe inalte dar nu gasesc nicicum valoarea de 7micro.

Ce se schimba daca folosesc grupuri de conzi in paralel ? (Am vreo 8 bucati de 2,9uF/630v polipropilena).

Cum s-ar auzi daca as folosi 5,8 sau 8,7uF?

Ati facut asemenea experimente pe antichitati din astea?

Orice sfat e binevenit!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• un_razesh

3

• Shambala

1

• sesebe

1

• Dominicue

1

Top autori în acest subiect

As dori sa schimb condensatoarele de pe inalte dar nu gasesc nicicum valoarea de 7micro.

Orice sfat e binevenit!

Condesatorul de 7 uF il poti inlocui cu unul de 6,8 uF legat in paralel cu unul de 220 nF , preferabil ca acestea sa fie polipropilena si la minim 250V

Link spre comentariu

Multumesc!

Intr-adevar , un condensator de 6,8 ar fi varianta optima , fara alte modificari.

Nu am reusit sa gasesc un raspuns la modul cum influenteaza SPL-ul un filtru de ord 1 comparat cu unul de ordinul 2. Ca diferente de valori calculate am vazut ca difera mult un Butterworth fata de un Solen-Split la ordinul 1. Sau un Butterworth cu un Linkwitz-Riley la ordinul 2.

Parca as incerca si un filtru din cele de mai sus, dar fara afectarea SPL-ului sau chiar cu o usoara crestere, daca este posibil evident. Calculat la cei 1850 Hz ai fabricantului.

Link spre comentariu

Calculatoarele - si nu simulatoarele de calcul - de pe net nu au sa iti dea niciodata valoarea aceea pt simplul motiv ca 1850Hz  NU sunt frecventa de taiere pt filtrul [electric] pe care il ai in boxe. Este frecventa (aproximativa) a inchiderii acustice.

Schimba condensatorul cu altul asa cum s-a zis.

Este cu desavarsire irelevant daca pui un singur 7uF sau il faci din 2 sau 50 de conzi mai mici legati in paralel.

Poti incerca la o boxa un MKP for audio, "sa vezi" daca percepi diferenta (la aceeasi valoare a C-ului).

Editat de shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări