Mihainic93 Postat Martie 26, 2015 Partajează Postat Martie 26, 2015 (editat) Buna ziua! Sunt incepator in ale electronicii si as dori sa confectionez un redresor auto in jurul transformatorului pe care il detin . Am un transformator de 24Vca 160VA romanesc . am inteles ca ar fi destul de cunoscut acest transformator pe aici . Imi puteti spune, va rog , in primul rand daca este realizabil acest proiect , iar daca este , mi-ar fi de mare ajutor un sfat-doua. Mentionez ca transformatorul este realizat industrial in anul 1977 , dar nu a fost folosit si a fost pastrat in conditii exceptionale ( pare a fi construit anul acesta) . Daca ii trebuie cuiva acest transformator si poate sa-mi ofere unul mai potrivit pentru ceea ce imi doresc eu sa fac imi poate spune. Va multumesc! Editat Martie 26, 2015 de Mihainic93 Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 (editat) 1. Desfaci secundarul transformatorului, cu mare grija sa nu incurci conductorul de bobinaj, apoi il indrepti cu atentie utilizand o pereche de manusi de lacatus sau o carpa mai groasa. 2. Indoi conductorul de la jumatatea lungimii astfel incat sa ai doua conductoare paralele de aceeasi lungime. 3. Rebobinezi secundarul incepind de la bucla indoita cu cele doua fire in paralel, lasand pentru inceput un capat liber de 10...15cm. Ai grija sa nu rasucesti intre ele cele doua conductoare. Intre straturile de bobinaj vei pune cate un strat de carton electrotehnic subtire. Nu conteaza (in acest caz) in ce sens vei face bobinajul secundar. 4. Cand mai ai aproximativ 50cm de conductor te opresti din bobinat si tai conductorul astfel incat sa iti rezulte un capat liber de 10...15cm care il treci printr-o fanta din capacul carcasei. 5. Introduci tolele cu atentie, incepand cu E-urile, alternat, asa cum ai vazut ca erau dispuse cind ai desfacut miezul. 6. Redresarea o faci utilizand o punte monolitica de 35...50A. Editat Martie 28, 2015 de remus68 Link spre comentariu
leo 17 Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 rebobinezi transformatorul cum ti sa explicat pt o tensiune de 13v alternativ ..apoi o punte de redresare ..o carcasa ..cordoane ..clesti ..un ampermetru .. Link spre comentariu
radu42 Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Sa nu-ti fie cu suparare dar mai bine vinzi transformatorul si cumperi frumos un incarcator...ca nu e de joaca toata treaba.Bag seama ca nu te prea pricepi si decit sa faci vreo boacana.... Link spre comentariu
adryano Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 rebobinezi transformatorul cum ti sa explicat pt o tensiune de 13v alternativ ..apoi o punte de redresare ..o carcasa ..cordoane ..clesti ..un ampermetru .. In nici un caz 13volti!!!! 13*1,41=18,3V!! Maxim 11V e acceptabil, tinind cont de caderea de tensiune pe diode, dar nu mai mult de 11 V. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 6, 2015 Partajează Postat Aprilie 6, 2015 Mai comod lasa transformatorul asa cum este si foloseste pentru limitarea curentului un bec de 24V, cele folosite in auto pentru faza lunga/scurta sunt cele mai bune. Intr-un asemenea bec ai doua filamente inseriate din care poti folosi cate un filament, filamentele in serie sau filamentele in paralel, dupa necesitati. Mai ai nevoie de o punte redresoare de 20-35A si gata incarcatorul. Link spre comentariu
Mihainic93 Postat Aprilie 6, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2015 Va multumesc tuturor pentru sfaturi! Link spre comentariu
Vizitator costinicu Postat Aprilie 12, 2015 Partajează Postat Aprilie 12, 2015 O scema foarte buna gasesti in Tehnium nr 9 /1986.Am facut redresorul respectiv si functioneaza foarte bine. Link spre comentariu
kotezzyno Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 formula de calcul de la adryano de mai sus 13*1,41=18,3V este referitoare la redresarea fara filtraj sau cu filtraj? Link spre comentariu
daniel_88 Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 Se refera la varfurile de tensiune la care este supusa bateria in momentul incarcarii (inaintea puntii redresoare). Link spre comentariu
kotezzyno Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 (editat) Salut. As vrea sa fac un redresor pentru a incarca baterii de la 6V Ah pana la 12V 200Ah. Ce prize trebuie sa las in secundar? Editat Iunie 8, 2015 de kotezzyno Link spre comentariu
kotezzyno Postat Iunie 8, 2015 Partajează Postat Iunie 8, 2015 mai bine zis sa pot incarca chiar si acest model de baterie Link spre comentariu
daniel_88 Postat Iunie 9, 2015 Partajează Postat Iunie 9, 2015 Ce prize mai omule, orice traf de 6 V espectiv 12 V isi poate face treaba de redresor, ce naiba esti pe trei topicuri cu acelasi subiect...Nu stiu ce e asa greu sa intelegi, ca sa incarci o baterie de 6 V, iti trebuie 6 V, ca sa incarci una de 12 V iti trebuie 12 V, nu conteaza de cati amperi este, orice traf ti le va incarca,ca sa limitezi curentul de sarcina ti-au explicat cativa colegi cum sa procedezi, pe bune chiar asa complicat ti se pare? Ti-am trimis programul ala, FOLOSESTE-L, te scuteste de multe alte intrebari fara rost aici pe forum.Fa-ti un traf de 2-300 w, bobineaza-i secundarul pentru 12 V, cu priza mediana (pentru 6 V), pune-i o punte redresoare de 35-50 A (monolitica), si poti sa incarci orice baterie vrei. Link spre comentariu
kotezzyno Postat Iunie 9, 2015 Partajează Postat Iunie 9, 2015 (editat) Am facut si eu un rezumat din ce am inteles pana acum, astept sugestii, greseli, inbunatari si chiar intrebari poate nu am detaliat ceva. Editat Iunie 9, 2015 de kotezzyno Link spre comentariu
Mircel Postat Iunie 9, 2015 Partajează Postat Iunie 9, 2015 Te rog citește acest topic de la pag. 1 până la sfârșit: http://www.elforum.info/topic/26644-construire-redresor-auto/page-18 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum