ancient Postat Martie 26, 2015 Partajează Postat Martie 26, 2015 Buna ziua, As dori sa-i rog pe cei care au realizat VFO-uri bazate pe DDS-uri din familia AD98xx (9850 in special, urmat de 9851, 9833, 9835, etc.), sa-mi ofere cateva impresii referitoare la zgomotul care insoteste semnalul util. Am observat ca au fost multi care au abordat constructia unor astfel de montaje: yo6pir, MARLANU, arian, nico2010, yo5qax, Lantean, Rx-Tx, parca yo4you si altii. De asemenea, as fi interesat sa stiu daca semnalul generat de DDS a fost folosit pentru un sistem clasic (conversie directa sau superheterodina) sau daca l-ati utilizat pentru un sistem bazat pe mixer Tayloe. Dupa cuplarea DDS-ului, ati urmarit nivelul de zgomot general? Dar tipul zgomotului aparut? Ati remarcat "cuie" evidente de-a lungul benzii receptionate? Daca da, cum ati fi descris "cuiele" respective? (intensitate, forma, intervale de apartie, etc.) Ma intereseaza opiniile constructorilor care au abordat astfel de DDS-uri, pentru a intelege daca merita sau nu sa reproduc un astfel de proiect. Ati ecranat partial/total montajul DDS-ului fata de restul echipamentelor ? Cu multe multumiri, Ancient Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2015 Partajează Postat Martie 26, 2015 (editat) Sal.Semnalul dat de un vfo este net superior dpdv al acuratetii, in comparatie cu dds-ul. Editat Martie 26, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
ancient Postat Martie 26, 2015 Autor Partajează Postat Martie 26, 2015 Seara buna, Multumesc pentru raspuns. Dar in rest? Ati construit unul? Daca da, in ce fel de configuratie l-ati utilizat (mixer Tayloe sau mixer clasic ? ). In fine, erau niste intrebari particularizate in postarea mea si mi-ar fi utile niste raspunsuri punctuale. Cu bine, Ancient Link spre comentariu
yo7lhe Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Salut, M-am jucat cu un DDS tip DL4JAL, cel cu Atmel si AD9850 care a circulat mult pe net acum ceva timp. Al meu e bine ecranat si cat am putut am incercat sa ecranez separat procesorul. L-am testat numai in montaje cu mixer clasic(TUF2) folosind un etaj suplimentar de amplificare cu MAR6 si BFW16, care duce semnnalul la cca 3V, apoi am folosit atenuatoare rezistive. Intr-o sincrodina si o superheterodina de test . In Radioamator YO e descris un test simplu pentru calitatea VFO/DDS - sa il masori zgomotul cu mixare aditiva si substractiva si sa le compari. Cred ca hiba e cablajul. Daca ai izola procesorul si l-ai ecrana separat si eventual l-ai pune in sleep imediat ce da fracventa(nu e practic) s-ar mai imbunatati - mie asa mi-a parut Sau poate ca o baza de timp mai calitativa decat un 100MHz computer grade ar fi de folos. Sau, cum am gasit intr-o nota de aplicatie veche AD, un cablaj un 4 straturi pentru DDS, cu plan de masa si + continuu intre care se ecraneaza planul de semnal.... Pentru mine e prea mult. Oricum, la mixare substractiva merge OK. Dupa asta l-am facut generator RF pentru probe. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2015 Partajează Postat Mai 17, 2015 Nu stiu daca merita oboseala sa construiesti unul(dds),mai bine il cumperi si faci experimente.Preturile de acum sunt destul de ok., eu l-am cumparat mai demult cand preturile erau mai mari,dar in prezent m-am stabilit la varianta cu vfo clasic fara termostatare sau alte bucle pll!Cu semnalul generat de dds am facut multiple experimente si in trcvr. cu tuburi si cu tranzistoare.rezultatul a fost sensibil acelasi,a crescut zgomtul la receptie,nu foarte mult,dar a crescut.Probleme cu asa zisele cuie nu apar la nici o varianta(dds sau vfo)daca frecventa vfo-ului si cea intermediara sunt alese corect.Actualmente am ajuns la o stabilitate a vfo-ului de 3-4hz/ora.Intr-adevar un dds i-ti permite multe optiuni fata de un vfo simplu,dar pentru trafic obisnuit ssb e ok si vfo-ul clasic,dar bine facut. Link spre comentariu
BodoRF Postat August 23, 2015 Partajează Postat August 23, 2015 Semnalul ofertit de AD9850/1 lasa de dorit pentru banda de 28MHz. Frecventa de ceas a fost aprox. 180MHz. Daca te intereseaza gama superioara a benzii HF, foloseste AD9951 cu clock la 400MHz. La prima vedere pare ceva complicat si scump dar nu este chiar asa. Ceasul se poate construi selectand armonica a 5-a a unui oscilator pe 80MHz.Nu folosi multiplicatorul intern PLL, performantele DDS scad si mai mult. 1 Link spre comentariu
ancient Postat August 25, 2015 Autor Partajează Postat August 25, 2015 Semnalul ofertit de AD9850/1 lasa de dorit pentru banda de 28MHz. Frecventa de ceas a fost aprox. 180MHz. Daca te intereseaza gama superioara a benzii HF, foloseste AD9951 cu clock la 400MHz. La prima vedere pare ceva complicat si scump dar nu este chiar asa. Ceasul se poate construi selectand armonica a 5-a a unui oscilator pe 80MHz.Nu folosi multiplicatorul intern PLL, performantele DDS scad si mai mult. Salut! Multumesc pentru raspuns. Am vizitat site-ul tau, foarte interesant si plin de proiecte, felicitari ! Cu bine, Ancient Link spre comentariu
Bad Luck Postat August 25, 2015 Partajează Postat August 25, 2015 Nu stiu daca merita oboseala sa construiesti unul(dds),mai bine il cumperi si faci experimente.Preturile de acum sunt destul de ok., eu l-am cumparat mai demult cand preturile erau mai mari,dar in prezent m-am stabilit la varianta cu vfo clasic fara termostatare sau alte bucle pll!Cu semnalul generat de dds am facut multiple experimente si in trcvr. cu tuburi si cu tranzistoare.rezultatul a fost sensibil acelasi,a crescut zgomtul la receptie,nu foarte mult,dar a crescut.Probleme cu asa zisele cuie nu apar la nici o varianta(dds sau vfo)daca frecventa vfo-ului si cea intermediara sunt alese corect.Actualmente am ajuns la o stabilitate a vfo-ului de 3-4hz/ora.Intr-adevar un dds i-ti permite multe optiuni fata de un vfo simplu,dar pentru trafic obisnuit ssb e ok si vfo-ul clasic,dar bine facut. Buna ziua! Puteti pune o schema, un articol sau ceva poze cu VFO-ul realizat de dumneavoastra? Nu de alta dar si eu intentionez sa construiesc un vfo pentru un proiect si inca nu m-am hotarat ce schema sa abordez. Link spre comentariu
BodoRF Postat August 25, 2015 Partajează Postat August 25, 2015 Acum nu sunt acasă dar o să revin cu mai multe detalii despre vfo cu AD9951. Am folosit partea logică cu uC făcută de DL4JAL. Suporta mai multe tipuri de DDS și înglobează multe funcții utile. Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 14, 2016 Partajează Postat Ianuarie 14, 2016 (editat) Acum nu sunt acasă dar o să revin cu mai multe detalii despre vfo cu AD9951. Am folosit partea logică cu uC făcută de DL4JAL. Suporta mai multe tipuri de DDS și înglobează multe funcții utile. Astept sa revii si cu alte specificatii! Eu am facut un VFO cu DDS DL4JAL prin 2012 cand l-am utilizat ca vobulator. Acum am revenit sa studiez cum functioneaza din nou si am descoperit ca nu shift-eaza FI pe LSB. Am un firmware de la YO8LRK si observ cum decodeaza modul LSB pe iesirea respectiva dar nu se produce shiftul programat pentru receptie. Face acest lucru pe USB si CW, dar pe LSB, nu! Vrau sa-l utilizez la o sincrodina cu retea Polyphase unde am iarasi o problema, ca ar trebui sa am o indicatie pe LCD de doua ori mai mica. Editat Ianuarie 14, 2016 de sebi_c Link spre comentariu
BodoRF Postat Februarie 4, 2016 Partajează Postat Februarie 4, 2016 Eu am construit varianta : http://www.dl4jal.eu/avfo/avfo.html cu PIC18F4520. Modulul pentru comanda benzilor de lucru si a modurilor, este construit cu PIC16F877. La prima versiune de firmware, a fost o mica problema cu una dintre iesiri. In urma discutiilor, autorul a corectat greseala. Varianta actuala functioneaza corect: http://www.dl4jal.eu/avfo/bandmc_1_01.hex Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Oricum, chestiunea cu shiftul nu ma intereseaza deocamdata. In schimb am reusit sa modific firmware sa-mi incarce DDS cu frecventa de doua ori mai mare ca cea afista. Deja, am receptie satisfacatoare pe o sincrodina (TRX) cu retea polyphase. Am observat pe unele frecvente ceva perturbatii foarte inguste (cativa herti). Nu stiu de unde vin, ori de la DDS, ori de la microsistem. Altfel, am la cateva sute de metri o antena de FM cu Romania Actualitati, care-mi perturba cateva locuri din 80, 40 si 20m. Perturbatia nu vine ca un mixaj tip BFO, ci pur si simplu ca un „grohait„. Habar nu am cum se intampla! Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Oricum, chestiunea cu shiftul nu ma intereseaza deocamdata. In schimb am reusit sa modific firmware sa-mi incarce DDS cu frecventa de doua ori mai mare ca cea afista. Deja, am receptie satisfacatoare pe o sincrodina (TRX) cu retea polyphase. Am observat pe unele frecvente ceva perturbatii foarte inguste (cativa herti). Nu stiu de unde vin, ori de la DDS, ori de la microsistem. Altfel, am la cateva sute de metri o antena de FM cu Romania Actualitati, care-mi perturba cateva locuri din 80, 40 si 20m. Perturbatia nu vine ca un mixaj tip BFO, ci pur si simplu ca un „grohait„. Habar nu am cum se intampla! Editat Februarie 16, 2016 de sebi_c Link spre comentariu
MARLANU Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Eu folosesc schema lui JA2GQP care functioneaza foarte bine cu BitX, http://ja2gqp.blogspot.ro/2014/02/arduino-ad9850-dds-vfo.html Editat Februarie 16, 2016 de MARLANU Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum