Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

led LITEON

turcu_dan

Postări Recomandate

1.

Pai sigur ca solutia de la 220V~ este cel mai simplu cu un SMPS cu iesire CC - ai intr-o singura unitate:

- izolare galvanica

- coborare de tensiune

- limitator curent = generator CC (adica driver led)

- plus fiind o singura treapta de conversie = randament maxim posibil teoretic

- plus volum mic si cost redus

Insa: variantele simple si ieftine chinezesti sunt totusi oarecum aproximative, nu gasesti protectiile obligatorii la sursele de calitate (MOV, filtru LC etc - sigur vei avea paraziti RF) Nu poti sa faci pe ele dimming!

Sau: variantele "adevarate" adica cu feed-back optic cam au de toate, insa nu mai sunt deloc mici, iar de pret sunt chiar scumpe...

2.

Din cauza acestor deficiente + daca alimentarea nu este de la retea ci spre exemplu acumulatori / CC + sau daca pur si simplu ai gratis prin sertar o sursa brick de laptop:

->->-> in toate aceste cazuri nu preferi SMPS cu iesire CC , deci vei dace un driver.

Si dintre toate aceste drivere spuneam eu ca varianta in comutatie + boost mi se pare cea mai atragatoare, cea mai flexibila, cea cu randamentul potential cel mai bun.

Daca analizezi majoritatea solutiilor muncite si bune (adica exclud cam tot ce este becoled in Ro) atunci vei vedea ca "boost" este preferat in majoritatea solutiilor industriale - sa amintesc doar back-lightul led de la ecrane - adica si altii au aceeasi preferinta.

Era deci vorba de o preferinta, cum iti place melodia X, nu era o sentinta...

PS - pina sa fac threadul cu lampile pe care il tot promit...

- una este cu SMPS-CC, singura plangere dupa cateva luni bune de folosinta sunt paraziti RF

- una este un alimentator de GSM care scoate 5-6V / 800mA urmat de un driver boost.

Ambele au COB de 35-40V.

Cred ca costul alimentarii este comparabil, pentru ca alimentatorul GSM m-a costat zero.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Am ajuns la vorba lui Dxxx, mai degrabă COB-uri decît leduri smd.

Ce integrate sunt folosite uzual pentru step up ? Că eu știu doar de LM-uri 2575, 2576 etc care sînt step down.

LE știu doar de 2577 dar ca piesă la magazine de componente nu e ieftin.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Avantajul cob-urilor este usurinta de lucru. Eu la o incarcare de 76.6%, am obtinut  din calcul 14.62W, respectiv 129.33lm/watt, Pretul smd-urilor, 14.68Ron+bucata de cablaj cu substrat de Al inca 10Ron, deci un total de 24.68Ron pentru 1900lm. Daca luam spre ex prin comparatie led-ul LITEON LTPL-M03614ZS30-T0 care se lauda cu 1610lm, tot la o incarcare de 76.6% are cca 1271lm la 10.23W. Daca-l incarcam la 50%, la 2 bucati, avem undeva la 1800lm rotunjit, la o putere consumata de 12.355W, rezultand 145.69lm/W la un cost de 36.7Ron. Diferenta de pret ar fi de 12Ron in plus fata de varianta smd, daca se mai ia in considerare si usurinta de lucru..... si eficienta lm/Watt s-ar putea sa castige varianta cob... Asta daca nu deranjeaza ca intr-un corp luminos, gen aplica lumina sa vina doar din 2 puncte......

Revenind la montajul meu, integrat intr-o aplica inchisa, dupa o ora de functionare temp. trece de 55grade, solutia ar fi un radiator putin mai mare, si daca se poate acesta sa intre in contact mecanic, bine fixat cu surub sau nit-uri, de carcasa metalica a aplicei, astfel distribuind din caldura catre corpul ei. Lucrurile se schimba cand ansamblul led-radiator este introdus in corpul de iluminat.

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Orice integrat capabil de boost.

Eu sunt insa lenes - solutia nu este sa cumperi un integrat (pentru mine).

Solutia este sa cumperi un modul convertor DC/DC tip boost si sa-l reconfigurezi cu iesirea in curent constant. Chinezul iti vinde toata placa, cu PCB industrial + componente incluzand condensatorii, inductorul, Shotkyul si evident IC la un pret la care nu poti sa achizitionezi nici macar componentele...

Acum desigur ca depinde ce tensiuni la intrare si iesire doresti, ce putere si mai ales ce randament.

Un compromis corect cam din toate privintele este integratul XL6009 care poate: 60V in sarcina, si intrare pana la 32V/4A.

Randamentul de asteptat (masuratori reale) este 80-90%.

Considera insa ca ma refer la incarcari rezonabile si tensiuni iesire/intrare rezonabile, bine sub maximale.

Eu il folosesc pana la 40V pe iesire.

Culmea este ca il cam suprasolicit intr-un montaj cu alimentarea la numai 5-6V, dar scoate fara probleme 35V. Adevarat ca randamentul este sub 80% si puterea care o cer este mica.

Pentru puteri de iesire mari iti recomad sa-l alimentezi la 24V si peste, incat curentul sa nu fie prea mare. In plus este posibil sa necesite montajul unui radiator.

Mare atentie cu orice integrat boost - este necesar sa limitati tensiunea de iesire in gol, ca altfel se produc tensiuni care ard totul daca nu exista sarcina sau momentan se intrerupe.

In plus, nici nu stiu daca trebuie reamintit: totdeauna tensiunea de alimenatre trebuie sa fie 1-2V sub tensiunea minim posibila pe COB/LEDurile din sarcina...

Daca chiar vrei sa contruiesti totul de la zero exista si integrate specializate driver, dar numai iti scutesc 2-3 rezistente si un zenner  plus ca costa mai mult.

Turcu Dan - eu folosesc indici de incarcare cu mult mai mici tinzand spre randamente mai mari, oricum peste 150lm/W. Ba chiar unele trufandale merg peste 200lm/W.

Partea interesanta este ca venind de la uzual emittere Cree si trecand la COBuri Liteon iti permiti la costuri chiar mai mici sa ajungi la asa ceva, in timp ce la Cree nici macar la 150 nu ajungeai.

COBurile te scutesc de cheltuiala cu stelute sau de toata munca pentru interfete custom din MC-PCB.

Eu am prelucrat MC-PCBul exact ca un PCB normal cu diferenta ca pe suprafata de aluminiu am mascat-o cu o banda lata de scotch iar muchiile le-am acoperit cu oja. Am ajuns la solutia asta dupa cateva incercari.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Mă gîndeam la step up combinat cu un alimentator de laptop, deci 18-19Vcc la dispoziție, care vor alimenta 4 COB-uri de 9V în serie cu 600mA, deci 36V/600mA necesar. Estimez eu că acele 4 leduri ar fi de ajuns pentru o cameră de 4/4m. Dar mă mai gîndesc, prima variantă de lucru va fi un smps. Vreau să fac o sursă cu UC3844 mai supradimensionată, care să limiteze și tensiunea și curentul.

Link spre comentariu

Posted Image

http://s25.postimg.org/v879mo2en/image.jpg

Da click pe link ca sa vezi imaginea bine, unde se distinge chiar inscriptionarea integratului.

In spatele inductantei ce se vede este o mica placuta PCB pe care sunt piesele de reconfigurare si insula de conectare V- pentru COB.

Poza este de la driverele in comutatie pe care le fac eu si le-am avut la vanzare, o sa redeschid topicul, bineinteles incluzandu-le.

Link spre comentariu

Un modul cu led-uri 5630 Liteon, 3000K, 45 de bucati, 3 serii a cate 15 led-uri, alimentate la 96% din capacitate, aproximativ 2300lm. Led-urile sunt lipite pe MCPCB, transferul de caldura  este foarte bun, led-urile abia sunt caldute. La prima vedere, se pare ca aceste led-uri, Liteon sunt mai slabe ca cele Edison cu care am lucrat pana acum. Ma refer la cromatica, parca nu imita foarte bine lumina calda a becului cu incandescenta desi au 3000k. O sa mai fac maine niste teste, 5630 Liteon vs 5630 Edison ambele 3000k, mai fac inca 3 module pt iluminarea garajului, insa in casa as prefera Edison daca din comparatie reies a avea o cromatica mai buna.....

post-211087-0-19133200-1447794415_thumb.jpg

post-211087-0-05653100-1447794422_thumb.jpg

post-211087-0-34135300-1447794427_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ma refer la cromatica, parca nu imita foarte bine lumina calda a becului cu incandescenta desi au 3000k. 

La ce te referi? Anume că are o nuanță mai spre alb? Mie tocmai asta mi-a plăcut. Eu am pus deja lampa în baie în locul tubului vechi de 15W, soției i se pare lumina prea gălbuie obișnuită fiind cu tubul care era de 6000K.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări