Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator nivel basculare remorca

kotezzyno

Postări Recomandate

Salut

Vreau sa pun un asa indicator pe o semiremorca remorca avand 5 cilindri as dori sa imi indice pe un display pozitia remorci in timpul basculari adica 5 nivele nu stiu ce display as putea folosi o schema ceva vre-o idee va multumesc

post-214296-0-60450800-1427315125_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trebuie să montezi un traductor oarecare (potențiometru. senzori magnetici, etc) în zona pivotului (punctul de sprijin) și acesta să acționeze o serie de leduri ce vor indica anumite unghiuri la care s-a ridicat bena. Nu ar trebui să fie prea complicat, totul depinde de locul unde se va face citirea poziției.Aș exemplifica prin acționarea de către benă a unui potențiometru care să comande un fel de VU-metru cu câteva leduri dispuse astfel încât să indice unghiurile la care a ajuns bena față de orizontală.Ultimul led ar indica ridicarea totală a benei. Altă variantă mai simplă ar fi prin acționarea de către benă a unei tije pe care se află un magnet lung și plat. La anumite poziții magnetul ar acționa niște relee REED de pe o plăcuță paralelă care ar aprinde beculețe sau leduri pe un indicator gradat în unghiuri de înclinare. 

Link spre comentariu

Poți face în orice fel dorești, dar asta va presupune o lucrare mai complexă, fiindcă motorul va trebui să fie un stepper controlat de un microcontroler.Cred că ar trebui să pui o ofertă la Bazar - Servicii ElectroJob dacă vrei să investești în astfel de lucrare.

Link spre comentariu

Ar trebui să folosiţi un traductor care să reziste la apă, praf şi şocuri, iar firele trebuie să fie de calitate şi trase pe lîngă instalaţia electrică a camionului. Nu v-ar fi mai utilă o cameră suto pentru marşarier, montată în spatele cabinei, astfel încît să vedeţi poziţia benei pe un LCD?

Link spre comentariu

Nu ratza pentru ca eu vreau sa fac asta pentru fiecare sectiunde din cilindru adica:intr-un cilindru am 5 segmenti care ies pe rand unu mai subtire unu mai gros altu mai gros si tot asa 5 bucati eu vreau sa vad pe display cat so respectivul cilindru pt ca descarcam in port si in tot felu de hambare unde bate vantul din spate in fata si imi baga praful in cabina si tot fac curat in fiecare zi. Eu daca fac chestia asta stau cu usa inchisa cu mana pe maneta si cu ochii pe display si vad cat so ridicat remorca si tot odata nu fortez sa ridic mai mult de maxim ultimu cilindru adica nu il fortez pt ca fiind in cabina nu vad cilindru cat a iesit si asa am sa il vad pe display (nu contest ideea cu camera de mansalier) dar imi este frica de praful care se face si nu vad cilindru de praf in camera oricum multumesc pentru idee

Link spre comentariu

Atunci se poate monitoriza simplu cu maximum cinci traductori montați într-un singur punct a cărui deplasare să poată da informații despre cursa maximă a cilindrilor hidraulici. Respectiv, al cincilea led se va aprinde atunci când cilindrii au ajuns foarte aproape de cursa maximă, pentru a nu produce șocuri periculoase la cap de cursă în sistemul hidraulic. Eu nu văd neapărat nevoia unui display ci a unui ,,bargraph,, similar cu VU-metrele audio, aprinderea succesivă a ledurilor fiind proporțională cu nivelul de ridicare a benei. Ultimul led aprins poate chiar comanda și un buzzer, astfel dacă nu sunteți atent la indicator (privind în spate de exemplu) să fiți avertizat sonor că bena a ajuns la pragul maxim de basculare.

Link spre comentariu

Cel mai simplu, parerea mea, este sa folosesti un accelerometru montat pe bena si sa citeasca inclinarea acesteia, lucru tradus pe una din axele senzorului.

Link spre comentariu

Pare simplu, dar nu e. Accelerometrul cu giroscop nu e chiar ieftin și mai trebuie și măcar un Arduino pe acolo ca să interpreteze și să afișeze deplasarea unghiulară a remorcii. Atunci întreb eu, unde e simplitatea ?   Eu am propus cel mai simplu sistem, complet imun la orice interferență și pe care l-ar putea face și un începător.Magnet, senzori magnetici open collector sau relee Reed și leduri....și cablajul aferent.Numărul de senzori e limitat doar de mărimea lor fizică.

Link spre comentariu

Pai, intrebi unde-i simplitatea pentru ca probabil nu programezi si nu-ti dezvolti singur aplicatiile...

Nu trebuie neaparat giroscop, pentru o singura axa, merge un banal senzor de inclinare analogic pe care-l citeste un pic amarat... De ce Arduino?

Din punctul meu de vedere treaba este simpla... senzor-pic-LCD si atat.

Link spre comentariu

Și comparativ cu soluția descrisă de mine, care pare mai fiabilă și ieftină ?  Știu că suntem în era microprocesoarelor dar totuși.... 

Până la urmă utilizatorul alege cum vrea funcție de posibilități și cerințe.Eu unul sunt adeptul lucrului cât mai simplu și fiabil....

Link spre comentariu

senzor de inclinare analogic pe care-l citeste

Cu conditia sa fie la orizontala autocamionul, daca exista o inclinare a terenului, infomatia este eronata.

Nu v-ar fi mai utilă o cameră suto pentru marşarier, montată în spatele cabinei, astfel încît să vedeţi poziţia benei pe un LCD?

Dupa opinia mea este cea mai corecta abordare.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Ca si simplitate a sistemului, evident ca solutia propusa de tine este de departe cea mai simpla, dar atat...

Te-ai gandit cum se poate implementa fizic? Cum montezi senzorii pe bena/cilindru? Gandeste-te ca sunt conditii nasoale acolo, rezista senzorii in pozitia montata initial?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări