Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator negativ cu L7908 - nu merge !


Postări Recomandate

Am facut si eu schema asta super simplia si nu merge. N-am mai pomenit asa ceva, e exact ca in datasheet si in loc de -8V cat trebuie sa scoata im scoate -14V, cu tensiune de intrare de 23V. Daca variez tensiunea de intrare se variaza si cea de iesire, iar daca ii dau la intrare mai putin de 14-15V atunci scoate in jur de -8V.

 

Posted Image

Link spre comentariu

In schema sunt figurati pinii integratului ca la LM317  ...ordinea corecta este IN  , GND , OUT... in toate datasheet-urile consultate este ordinea utilizata de dvs...la seria 78xxx ordinea este cea mentionata de mine...sa nu fie CI-ul defect...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Sa nu fie de vina calitatea pieselor chinezesti.Eu am schimbat un 7812 si un 7806 intr-un tuner si dupa montare mergeau fierbinti desi tensiunile de intrare erau conf. schemei iar dupa ele nu am gasit nici o piesa defecta.A trebuit sa le pun radiatoare de tabla de Cu , de trei ori mai mari ca originalele.La fel, intr-o sursa de cc LM317 merge fierbinte la 250mA si 5V diferenta de tensiune.

Link spre comentariu

Dudikoff, scrie in foaia de catalog! E dat un curent MINIM de functionare!

 

Tinel, ORICE LM317 fara radiator se infierbinta la 0.25A si 5V diferenta de potential intre intrare si iesire. Toate vor disipa o putere egala cu P=UXI adica P=5X0.25=1.25W. La 1.25W, capsula TO220 fara radiator se incalzeste tare, indiferent cine produce componenta.

Gresala (fenta) a fost ca nu au fost puse de la inceput pe radiatoare...

Link spre comentariu

Nu e explicitat foarte clar. Țin minte ( sau cred că țin minte ) că în data sheet-uri mai vechi scria în mod explicit asta. Totuși, toate performanțele sunt specificate de la 5mA în sus.

Nu , acel curent teoretic se închide prin GND. Totuși , mai ales la diferente de tensiune intrare-iesire mai mari de circa 7V se deschide o diodă Zener din circuitul de control al disipației și curentul ei trebuie să iasă prin Out . De aceea se comporta diferit în funcție de tensiune. 

 

Dacă ai sarcină - cum este normal - nu mai este nevoie de rezistență. 5mA e suficient deci 8mA face funcția.

Link spre comentariu

Cele de putere mică ( cu L la mijloc ) merg fără probleme - au altfel schema internă și IQ mai mare . Cele standard au o sarcină minimă prin divizorul intern din care se ia feedback-ul , care de obicei ajunge . La tensiuni mai mari intervine , cum am zis , dioda Zener de 6,2V care dă un curent adițional care nu poate fi preluat întotdeauna de rezistențele din divizor . Practic , nu prea lucrezi cu ele în gol , deci nu prea se observă.

Link spre comentariu

Cum Durda lu' Kennedy nu e explicat clar? La pagina 2 si 3 de aici http://www.hep.upenn.edu/SNO/daq/parts/lm7915.pdf in tabel se dau detalii despre functionare intre 5mA si 1A sau 1.5A!!! curent de sarcina! Ce Mama Dracului cerem in afara acestui interval, oricum foarte larg? Nu e clar ca sub 5 mA nu sunt garantate specificatiile?

Trebuie citita TOATA documentatia, nu numai textele.

 

Intr-adevar, unele stabilizatoare POZITIVE functioneaza si fara sarcina, dar nu e garantat si nu e specificat in foaia de catalog. Eu nu am intilnit vreunul negativ care sa functioneze corect in gol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări