Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator negativ cu L7908 - nu merge !

Blacksmith

Postări Recomandate

Am facut si eu schema asta super simplia si nu merge. N-am mai pomenit asa ceva, e exact ca in datasheet si in loc de -8V cat trebuie sa scoata im scoate -14V, cu tensiune de intrare de 23V. Daca variez tensiunea de intrare se variaza si cea de iesire, iar daca ii dau la intrare mai putin de 14-15V atunci scoate in jur de -8V.

Posted Image

Link spre comentariu

In schema sunt figurati pinii integratului ca la LM317  ...ordinea corecta este IN  , GND , OUT... in toate datasheet-urile consultate este ordinea utilizata de dvs...la seria 78xxx ordinea este cea mentionata de mine...sa nu fie CI-ul defect...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

... iar daca ii dau la intrare mai putin de 14-15V atunci scoate in jur de -8V.

Pare ca merge bine doar pana la 14V intrare (si nu 35V cat ar trebui, conform catalogului). Concluzia ar fi ca e defect.

Link spre comentariu

Asa este cum a zis UDAR, i-am pus o sarcina de 1K si merge perfect cu orice tensiune, -8V fix ! Mersi mult ! :88

N-am stiut ca se intampla fenomenul asta... Asta trebuie retinut.

Link spre comentariu

Sa nu fie de vina calitatea pieselor chinezesti.Eu am schimbat un 7812 si un 7806 intr-un tuner si dupa montare mergeau fierbinti desi tensiunile de intrare erau conf. schemei iar dupa ele nu am gasit nici o piesa defecta.A trebuit sa le pun radiatoare de tabla de Cu , de trei ori mai mari ca originalele.La fel, intr-o sursa de cc LM317 merge fierbinte la 250mA si 5V diferenta de tensiune.

Link spre comentariu

Dudikoff, scrie in foaia de catalog! E dat un curent MINIM de functionare!

Tinel, ORICE LM317 fara radiator se infierbinta la 0.25A si 5V diferenta de potential intre intrare si iesire. Toate vor disipa o putere egala cu P=UXI adica P=5X0.25=1.25W. La 1.25W, capsula TO220 fara radiator se incalzeste tare, indiferent cine produce componenta.

Gresala (fenta) a fost ca nu au fost puse de la inceput pe radiatoare...

Link spre comentariu

Care e curentul minim, "Quiescent Current" ala de 3mA ? ca altul nu gasesc.

Eu alimentez cu asta niste operationale care consuma constant 8mA. Mai are rost sa-i pun o extra sarcina rezistiva ?

Link spre comentariu

Nu e explicitat foarte clar. Țin minte ( sau cred că țin minte ) că în data sheet-uri mai vechi scria în mod explicit asta. Totuși, toate performanțele sunt specificate de la 5mA în sus.

Nu , acel curent teoretic se închide prin GND. Totuși , mai ales la diferente de tensiune intrare-iesire mai mari de circa 7V se deschide o diodă Zener din circuitul de control al disipației și curentul ei trebuie să iasă prin Out . De aceea se comporta diferit în funcție de tensiune. 

Dacă ai sarcină - cum este normal - nu mai este nevoie de rezistență. 5mA e suficient deci 8mA face funcția.

Link spre comentariu

Au fost situatii in care stabilizatoare fixe mi-au mers ok si fara sarcina pe iesire, totusi nu inseamna ca va recomand sa faceti asta, de regula cativa mA ar trebui sa fie deajuns.

Link spre comentariu

Cele de putere mică ( cu L la mijloc ) merg fără probleme - au altfel schema internă și IQ mai mare . Cele standard au o sarcină minimă prin divizorul intern din care se ia feedback-ul , care de obicei ajunge . La tensiuni mai mari intervine , cum am zis , dioda Zener de 6,2V care dă un curent adițional care nu poate fi preluat întotdeauna de rezistențele din divizor . Practic , nu prea lucrezi cu ele în gol , deci nu prea se observă.

Link spre comentariu

Cum Durda lu' Kennedy nu e explicat clar? La pagina 2 si 3 de aici http://www.hep.upenn.edu/SNO/daq/parts/lm7915.pdf in tabel se dau detalii despre functionare intre 5mA si 1A sau 1.5A!!! curent de sarcina! Ce Mama Dracului cerem in afara acestui interval, oricum foarte larg? Nu e clar ca sub 5 mA nu sunt garantate specificatiile?

Trebuie citita TOATA documentatia, nu numai textele.

Intr-adevar, unele stabilizatoare POZITIVE functioneaza si fara sarcina, dar nu e garantat si nu e specificat in foaia de catalog. Eu nu am intilnit vreunul negativ care sa functioneze corect in gol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări