Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tahometru pentru Mach3

Vizitator csl

Postări Recomandate

Am un CNC cu spindle DC 48V cu turatia maxima de 12.000.

As dori sa fac un circuit care sa masor turatia motorului prin mach3.

Am gasit pe net o varianta cu magnet, dar nu cred ca e ok la turatii mari, si as incerca sa fac unul dintr un mouse vechi cu bila sa iau IR ul si receptorul si sa fac o roata care sa-l montez pe ax.

Aici este varianta cu magnet care e conectat la mach3. 

Ma puteti ajuta cu niste sfaturi si eventual o schema prin care sa realizez acest proiect?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marianx

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Merge orice senzor fotoelectric reflexiv, chiar si construit dinntr-un led si un fototranzistor.

Un exemplu de magazin care vinde (nu stiu la noi in tara): http://www.tme.eu/ro/katalog/senzori-optici-standard_100064/#id_category=112567&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C2193%2C223%2C2227%2C1150%2C32%2C1387%2C1388%2C10&used_params=1387%3A8027%3B

Merge incercat si cu senzorii din mouse, modificati putin.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator csl

Doua intrebari:

1. Ce rol are rezistenta de 10 K?

2. Daca ventilatorul la freza e cromat, trebuie sa l fac negru ca sa nu mai aiba reflexia pe toata suprafata?

Link spre comentariu
Vizitator csl

am o problema,

am vopsit ventilatorul negru mat ca sa nu mai fie cromat si am lipit o banda alba pe el, dar nu reactioneaza senzorul la banda alba sau hartie alba cum zice, daca folosesc in loc de banda alba o bucata de staniol lucios, incepe sa functioneze, dar doar la viteza mica si atunci cu probleme, am incercat toate pozitiile posibile dar nimic....

am eliminat rezistenta de 10k cu una de 100 pentru a mari viteza de reactie al senzorului dar nimic...

ce sa mai fac ca nu stiu....

am luat senzorul asta http://www.tme.eu/ro/details/lth209-01/senzori-optici-pcb/liteon/#

Link spre comentariu

Daca era argintiu ar fi mers o banda neagra pentru a intrerupe reflexia luminii, eventual vopsit negru dupa ce s-a aplicat o izolatie de 1 cm care se scoate dupa vopsire (pentru a ramane o portiune argintie).

Este posibil ca ledul emitator din optocuplor sa nu fie alimentat suficient.

Rezistenta de 10K tine 1 logic (5v) pe iesire la intuneric, in conductie (iluminare) tranzistorul din optocuplor conduce si iesirea se transforma in 0 (iesirea este pusa la masa).

100 ohmi este prea mica, tranzistorul din optocuplor nu are curentul de colector asa de mare. Incearca cu valori mai mari (1k) sau cu un semireglabil. Ideal se regleaza cu un osciloscop, dar merge si cu aparatul de masura. Trebuie sa ai pe iesire 5v la intuneric si cat mai aproape de 0v la lumina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări