suspectu Postat Martie 24, 2015 Partajează Postat Martie 24, 2015 (editat) Am nevoie de niste sfaturi pt strunjire la piese necilindrice. Daca vreau sa iau fata dreapta la o placa patrata de exemplu. piesa unde cutitul nu sta mereu in contact cu piesa. Pe suprafata patrata este mai ok, dar cand intorc placa sa ii iau lateralul drept, e mai zgomotos. Am tot strunjit la niste piese si am ciobit o placuta de carbura. HSS-ul pare ca rezista mai bine dar tot ii toceste varful parca mai repejor. De fiecare data cand piesa vine in pozitia de contact cu, cutitul, apare o mica lovitura, socul de contact. Cum trebuie procedat ? Recomandabil este viteza mica sau viteza mare ? Editat Martie 24, 2015 de suspectu Link spre comentariu
jiji55 Postat Martie 24, 2015 Partajează Postat Martie 24, 2015 Strunjirea intrerupta duce la uzura prematura a placutelor.Au fost dezvoltate aplicatii speciale pentru strunjirea intrerupta,cauta detalii pe net. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 24, 2015 Partajează Postat Martie 24, 2015 (editat) Ti-e necesar turatie mica, pana in 100 - maxim 150rot/min., avans mic! Depinde si de diametrul piesei, dar fie ea o piesa mai mica, ma refer si la 100/100mm fie si mai mare fie si mai mica de 100/100mm, pana nu ajungi sa ai o suprafata dreapta/plana, nu poti merge cu turatii peste 100-150rot/min., si asa, trebuie tatonat! Daca laturile piesei sunt rezultate in urma unei taieri cu autogen, e crima! Poti folosi in continuare cutite din HSS, dar nu le mai fa degajarea/holkeru ptr span! Acel holker in piese de genu, nu face altceva decat sa ''ajute'' la ciobirea cutitului prematur. Formezi normal unghiurile cutitului, doar ca fara holker. La fel de bine poti folosi cutite cu placute lipite, gen P30, dar la fel, fara acel holker. Daca suprafata e rugoasa, cum spuneam mai sus, e suprafata ramasa de la autogen, indicat ar fi sa iei pe cat posibil prima data, fetele, la polizor si pe urma sa le bagi pe strung, daca nu le iei la polizor, turatia trebuie s-o scazi mai mult, chiar si la 50-60rot/min. Cutitul cat mai putin sa iasa din port cutit, sa fie cat mai rigid in ''gura''. Bafta. Editat Martie 24, 2015 de DanuAL Link spre comentariu
suspectu Postat Martie 24, 2015 Autor Partajează Postat Martie 24, 2015 Piesele sunt de 50/50 si le tai cu flex-ul dintr-o bucata patrata. Sa le iau fata dreapta pe suprafata mare e ok, merge mai greut pana trec de varfuri. Nu merg cu avans din sanie, doar transversal sa le iau fata dreapta. Problema este ca bucata originala nu este perfect patrata, e un pic rombica, si trebuie sa le iau si lateralele subtiri. Acolo merge cam greu si am reusit sa sparg o placuta de carbura nou nouta, asa ca am hotarat sa ma documentez inainte sa ma apuc de urmatoarea piesa. Am citit pe internet ca nu se recomanda carburile in cazul asta din cauza ca sunt prea casante. O sa ascut un HSS fara degajare si vad cum merge. Oricum mi-e cam mila la cum bate, parca ar ciocani cineva in cutit continuu. De asta nu stiam daca nu e mai bine sa merg cu viteza mare ca sa nu apuce sa simta socurile asa de tare. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 25, 2015 Partajează Postat Martie 25, 2015 Span mic(1-3zecimi maxim) pana reusesti sa tai acele colturi! Materialul e un OL ordinar. Nu folosi emulsie/racire, ii dai 70-maxim 100 rot/min. Blochezi caruciorul la fiecare intrare in span si sania mica longitudinala sa-ti ramana stransa permanent. Nu stiu ce strung ai, dar chiar daca ai avans transversal automat, mergi din mana, la simt, pana scapi de acele colturi, altfel risti sa strici piulita de la surubul transversal din cauza acelor socuri. Dupa ce iti profilezi un cutit HSS, fara holcher, si ''prinzi'' miscarile, o sa vezi c-o sa-ti mearga si cu un cutit cu pastile amovibile! Ar mai fi varianta sa incerci sa degrosezi dinspre interior spre exterior, adica din mijlocul piesei spre exteriorul ei, tinand cont de aceasi viteza si avans in continuare, Bafta! Link spre comentariu
suspectu Postat Martie 25, 2015 Autor Partajează Postat Martie 25, 2015 Ideea cu din interior spre exterior a rezolvat problema. Am folosit chiar un cutit normal aranjat cu sensul de taiere dinspre interior spre exterior si a mers mult mai lin. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum