Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum imperechez tranzistoarele ?

Vizitator Marus_Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Marus_Rockeru

Mai, d-aia va arde voua sa ma tundeti pe mine !?

DECI : precizez o data pt. totdeauna ! : NU (mai) SINT ROCKER! M-am inregistrat cu nick-ul asta cind eram mic, dar acu nu mai am nici o treaba cu rocku, eu ascult DANCE acum ! (nu mai merge rock pe noul meu sistem audio :crazy: )

Deci .... cum ramine cu T2 si T3 , e dioda T3 sau nu e ? :naughty:

Hai mai ca vreau si eu azi sa-i pun tranzistorii sa vad cum suna :(

Uitati-va si voi .... nu e pacat de frumusetea de amplificator sa ramina asa ? :smt005

Deci nu e nici o sansa sa fie [T1 cu T2] ?

E [T1 cu T5] , [T6 cu T7] ca sint amindoua BD-uri fata de T4 care e BC, si [T9 cu T10] , nu ?

Si spuneti-mi si mie cum se face aia cu Vbe-ul. Iar daca zici ca trebuie la acelasi curent ca in amplif. si nu e bine daca masor beta cu multimetru ... atunci cred ca nu mai am nici o sansa sa fac ampu asta .... :(

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ma si miram ca Al Pacino sa fie rocker! :smt005 Revenind la problema ta, trebuie imperechiati: tranz. din diferential, din etajul pilot (driveri), prefinalii si finalii. Asta e regula cu orice amplificator.Tranzistorii din sursele de curent constant (sau oglinzi...) nu trebuie imperechiati, pot avea si beta 1 sau 1000, ei nu amplifica acolo nimic, doar stau deschisi. Daca unul e montat ca dioda chiar nu are beta.Hai ca nu e asa de greu de inteles.Adevarata ta problema e ca superdioda trebuie adaptata la noii finali ai amplificatorului (dupa cum vezi, in schema originala erau tranz. bipolari) si pe linga asta nu ai protectie in portile mosilor.Ca o ultima remarca: unii recomanda ca tranzistorul de pe intrarea inversoare a diferentialului sa aiba beta putin mai mare, se stie ca in orice schema intrarea inversoare are cistig mai mic. De exemplu alegi T1 cu beta 300 si T5 cu 330 (10% in plus). Eu zic totusi sa-i alegi egali.Vad in poza ca ai 47nF la 63V, pune-l la 160-250V. Iar cei de 0,1uF de pe alimentari la 100V. C8 poti sa-l lasi la 16-25V. R11 la 1/2W, la fel rez. din emitoarele driverilor si prefinalilor, rez de 10ohmi de la iesire la minim 1W. T8 pune BD139.Unde e bobina de la iesire si cond. intre B-C prefinali?

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

In primul rind nu inteleg de ce e schema ta asa de originala, de unde reiese asta ? (no offence :prayer: )

...din diferential, din etajul pilot (driveri), prefinalii si finalii.

Ok, dar care sint aia ? E prima statie cu tranzistoare care o construiesc si nu prea ma pricep la denumirile etajelor. (ne referim la schema mea)

Adevarata ta problema e ca superdioda....

Care e mai superdioda aia nenorocita ?... ca tot aud vorbinduse de asa ceva la amplificatoare ?

...dupa cum vezi, in schema originala....

Nu exista schema originalaaaaa :banghead:

... si pe linga asta nu ai protectie in portile mosilor.

Ce protectie ca vad ca in schema mea are o rezistenta in plus in poarta fata de schema ta ? Protectie la ce ?

47nF la 63V.... cei de 0,1uF.... etc.

Pai se alimenteaza la 45 maxim 50V schema ..... :smt017

Unde e bobina de la iesire?

Lasa ca merge si fara ... :crazy:

Link spre comentariu

T2 cu T3 nu e nevoie ptr. ca T3 e montat ca dioda (si poate fi inlocuit cu 1N4148 de exemplu). La T3 beta e ''0''. E legat ca dioda chioara.

Pentru o mica "economie" a la China... Si se mai "mira" lumea ca merg prost chinezismele.Gresit... Un tranzistor cu B legat la C are castig... Ib=Ic/beta. Beta fiind cel la intrarea in saturatie (Uce=Ube).Imperecherea tranzistorilor din etajele diferentiale (inclusiv oglinzi) trebuie facuta atat dupa beta cat si Vbe. In plus trebuie bine cuplati termic.De multe ori se folosesc perechi monolitice (chiar daca sunt mai scumpe) pentru marirea performantelor.
Link spre comentariu

niq_ro are dreptate, ca sa-ti tinem acuma meditatii, nici nu prea avem timp si ar fi cazul de o bere :drinkers: Nu stiam ce tens. de alim. ai tu acolo, dar ptr. cond. de 47nF imi pastrez opinia. Am crezut ca tens. de alim. e ca in schema originala, adica +/- 60V.La tine in schema ai asa:-diferential: T1, T5.-generator de curent constant (oglinda de curent): T2, T3. (T4 cu T7 formeaza tot asa ceva insa cu rol diferit de T2 si T3)-driver (pilot): T6 si fratele de suferinta T7.-superdioda: T8.-prefinali: T9, T10.-finali: ghici care?Sper ca stii care sint B,C si E la tranzistori. :smt003

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

Sa inteleg de aici ca s-a luat schema pe care am pus-o mai sus si s-au schimbat doar finalii cu mosi? Asa se explica poate lipsa protectiei in portile lor. Daca tot s-a facut modificarea de ce nu s-au pus complementari? O fi fost prea greu? :smt003

Nu sa luat schema care ai pus-o tu mai sus pentru ca IPA300 se face cu mult inainte de a fi tu inregistrat pe forum

Asa se explica poate lipsa protectiei in portile lor.

Ai avut in mana un IPA300 ? Dece nu s-au pus complementari ? de aia... gaseste-mi un complementar la IRFP260N
Link spre comentariu

Pentru o mica "economie" a la China... Si se mai "mira" lumea ca merg prost chinezismele.Gresit... Un tranzistor cu B legat la C are castig... Ib=Ic/beta. Beta fiind cel la intrarea in saturatie (Uce=Ube).Imperecherea tranzistorilor din etajele diferentiale (inclusiv oglinzi) trebuie facuta atat dupa beta cat si Vbe. In plus trebuie bine cuplati termic.De multe ori se folosesc perechi monolitice (chiar daca sunt mai scumpe) pentru marirea performantelor.Imi pare rau sa te desamagesc dar toate variantele de oglinzi de curent pe care le-am enumerat undeva mai sus se folosesc in amplificatoare cam de cind s-a trecut pe siliciu, unele de dinainte de 1970. Nu e o inventie chineza. In practica nu au mare importanta ptr. ureche, diferentele sint putin observabile la auditie, doar la masuratori in laborator se vede ceva in plus sau minus la distorsiuni. De multe ori scheme mai simple si cu piese bine alese merg mai bine ca unele stufoase si cu multe pretentii.Bafta!

Link spre comentariu

Hehehe! Dl. Vasile a inteles ca eu am conceput schema respectiva. :smt005 Am gasit-o f. usor pe net, dovada e ca se foloseste prin mai multe scule.Pentru faptul ca pina la etajul final piesele sint identice, ce concluzie se trage de aici? A vrut cineva sa faca o schema pe mosi si a ''refolosit'' una existenta pe bipolari. Nu e o rusine si nu cred sa ceara cineva drepturi de autor. Se putea insa modifica si mai bine.

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

De multe ori scheme mai simple si cu piese bine alese merg mai bine ca unele stufoase si cu multe pretentii.

Pai cred ca tocmai schema mea este... :chior:Vasile, dar despre o IPA300 modificata pentru 100W doar cu o pereche de IRFP460 ce zici ? :naughty:
Link spre comentariu
Vizitator Vasile

modificari se pot aduce destule dar intervin aici apoi niste chestii ff nasoale la un KIT si anume pretul, eu mai vreau sa si vand cate ceva...

Oricum schema merge brici si nimeni nu a avut nici cea mai mica problema cu ea

La kit sunt cu totul alte valori la piese decat pe schema roakerului

http://www.hi-end.ro/product_info.php?c ... cts_id=487

Am mai facut kituri in trecut care costau de rupeau si nu le-a luat nimeni

Si nu in ultimul rand nimeni nu cumpara kituri sa le filoseasca in aplicatii hi-end :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

Vasile, dar despre o IPA300 modificata pentru 100W doar cu o pereche de IRFP460 ce zici ? :naughty:

nu trebuie nici o modificare, IPA300 merge de la +/-20V in sus am sa-ti dau schema pe mail
Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Doamneeeeeeeeeee, Zal, pentru numele lui Dumnezeu, schema mea NU ESTE o schema pe bipolari modificata pt. MOSFET !! :smt005

E o schema care s-a inspirat initial dupa amplificatorul Aleph, si studiata, modificata si testata vreo 2 ani de niste oameni destepti ....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări