Vizitator Remus92 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Buna. Am un motor de curent alternativ cu rotorul in scurt-circuit la care as dori sa ii controlez turatia. M-ar putea ajuta cineva cu ceva schema electrica. Stiu ca pentru a-i controla turatia am nevoie de un variator de frecventa. Problema este ca nu stiu care schema este cea mai potrivita. Daca cineva stie o schema de variator de frecventa cu care as putea sa variez turatia la motor va rog sa ma ajutati. Motorul este monofazat, cu o putere de 300 de W. Mai am un motor tot la fel dar cu o putere de 60 de W. Link spre comentariu
validae Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Poți să te documentezi de pe site-ul d-lui Emil Matei, sunt toate datele de care ai nevoie : http://www.emil.matei.ro/csf.php Dar trebuie să ai în vedere că un asemenea convertizor necesită o experiență serioasă în domeniu și nu-i chiar ieftin, e posibil să ieși mai rentabil cumpărându-l ,,de-a gata,, de la chinezi decât să-l faci de la zero. Link spre comentariu
Vizitator Remus92 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Multumesc validae! Link spre comentariu
danpin Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Poate iti vor fi de folos: http://electronics-lab.com/projects/motor_light/001/ http://www.velleman.eu/downloads/0/illustrated/illustrated_assembly_manual_k2636.pdf LS7310-7313 AC Power Controllers.pdf TEA1007.pdf Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 (editat) Poate iti vor fi de folos: http://electronics-lab.com/projects/motor_light/001/ http://www.velleman.eu/downloads/0/illustrated/illustrated_assembly_manual_k2636.pdf Schemele prezentate de tine, se folosesc la modificarea turatiilor la motoarelor de curent alternativ, cu rotorul bobinat, nicidecum la motoarele cu rotorul in scurtcircuit. Buna. Am un motor de curent alternativ cu rotorul in scurt-circuit la care as dori sa ii controlez turatia. M-ar putea ajuta cineva cu ceva schema electrica. Stiu ca pentru a-i controla turatia am nevoie de un variator de frecventa. Deci e vorba de motoare de curent alternativ cu rotorul in scurtcircuit.Asa cum spunea colegul @ validae numai un convertizor de frecventa poate modifica turatia motoarelor de curent alternativ cu rotorul in scurtcircuit. Editat Martie 21, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Vizitator Remus92 Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Multumesc pentru toate raspunsurile! Cred ca voi incerca sa fac un variator de frecventa. Voi face un redresor si pe urma il voi conecta cu un invertor. Am vazut pe net o astfel de schema. Sau daca voi gasi un variator ieftin atunci il voi cumpara. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 (editat) Eu ti-as recomanda sa cumperi un convertizor.Cu un convertizor gata facut, n-o sa ai probleme,in schimb daca te-ai apuca sa faci unul de la A la Z,s-ar putea sa ai surprize de toate felurile.Un convertizor cu puterea de 0,4-0,5Kw poti gasi la un pret de pina la 500-600 roni sau poate chiar mai putin. Parerea mea. Editat Martie 22, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Poți să te documentezi de pe site-ul d-lui Emil Matei, sunt toate datele de care ai nevoie : http://www.emil.matei.ro/csf.php... Acolo e tratat un convertor pt motor trifazat. Vad ca aci se vobeste de un motor monofazat (de fapt doua, unul de 300W si altul de 60W), dar nu se precizeaza clar tipul acestora. Poate PSC (cu condensator). De unde sa stim? Link spre comentariu
validae Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Aveți dreptate, acest lucru mi-a scăpat. Căutând după diverse scheme de convertizoare, am uitat că inițiatorul a menționat clar că sunt monofazate.Eu am lucrat în principal doar cu trifazate, de aceea mă raportez de multe ori la acest tip. Oricum trebuie să revină cu amănunte despre ele... Link spre comentariu
Vizitator Remus92 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 (editat) Motorul pe care as dori sa il folosesc este de 60 W. As dori sa fac o macheta mica la o foarfeca ghilotina si as fi dorit ca acest motor sa actioneze foarfecele de sus. Motorul are nevoie si de condensator, lucru pe care astazi l-am aflat. Eu sunt student in anul 4 la inginerie electrica si am ales ca si lucrare de licenta sa fac o macheta mica a unei foarfece ghilotina actionata de un motor electric. Am deschis acest topic deoarece am vrut sa aflu cum as putea sa controlez viteza cat mai usor la motorul de 60 W acesta avand 2800 rpm. Mi-ar placea daca as putea sa il aduc la 20 rpm. Dupa ce m-am mai documentat as dori sa conectez un reductor de turatie. Am gasit un asemenea reductor pe alibaba . com . Sper sa pot achizitiona acest reductor deoarece ar scadea turatia pana la 22 rpm sau chiar mai putin, o turatie ideala pentru ce trebuie eu sa fac. Multumesc tuturor pentru raspunsuri si scuzati-ma ca nu am fost suficient de explicit in legatura cu ceea ce doream sa aflu. Editat Martie 23, 2015 de Remus92 Link spre comentariu
validae Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 Folosirea unui reductor e cea mai bună soluție fiindcă la ghilotină aveți nevoie de forță. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 Motorul pe care as dori sa il folosesc este de 60 W. ... Eu sunt student in anul 4 la inginerie electrica si am ales ca si lucrare de licenta sa fac o macheta mica a unei foarfece ghilotina actionata de un motor electric. ... 60W e o putere mica, un convertor nu e dificil de abordat. N-ai ambitie daca nu alegi o astfel de solutie. Documentarea pentru realizarea practica ti-ar imbogati consistent cunostintele. O sa-ti fie util in viitor. Incepe prin a-ti completa cunostintele cu functionarea in detaliu a motoarelor puse in discutie, caci din ce ai scris aci dai impresia ca mai ai ceva goluri. Variatorul nu exclude folosirea si a unui reductor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum