Craciun Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 (editat) Salut, Am o intrebare legata de receptia posturilor pe unde medii in Ploiesti cartier Astra-9Mai. Eu am incercat cu 3 receptoare comerciale , unul cu acord digital philips si 2 cu acord manual. In toate 3 cazurile nu am putut receptiona nimic fara un bruiaj infernal. Cel digital se opreste pe post doar la 855Khz dar se aude doar brumul la maxim si semnalul foarte slab in fundal. Rog un radioamator care detine aparatura mai performanta sa ma lamureasca care ar fi cauza. Multumesc mult Editat Martie 21, 2015 de craciun Link spre comentariu
Electronicserver Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 http://www.elforum.info/topic/100598-bruiaj-masiv-ul-um/page-1 Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 21, 2015 Autor Partajează Postat Martie 21, 2015 Salut, Mersi @electronic de link am citit postarea in intregime si raman nelamurit de ce ANCOM nu se autosesizeaza? Inteleg ca fenomenul e prezent in mai multe orase din tara, deci ANCOM ar trebui sa ia masuri zic eu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Pai ati facut sesizare? Ca de ghicit in globul de cristal nu au cum sa ghiceasca.... Link spre comentariu
gauss Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 (editat) ANCOM lucreaza numai la sesizari explicite , si poate actiona doar in cazul perturbatiilor transmise prin unde radio . Nu are autoritate si nu raspunde despre chestii induse in receptoare prin reteaua casnica de alimentare , sau receptii nesatisfacatoare la domiciliu , din cauza de switch - uri , routere si alte device - uri . Daca " se deranjeaza " , recomanda antene exterioare , filtre , schimbarea radioreceptorului etc . Dar cel mai bine este sa faceti sesizare . Eu as incerca mai intai cu un receptor portabil alimentat la baterii , la un geam , balcon , afara din locuinta etc . Daca blocul este din beton se explica multe ... Foarte relevant poate fi comportamentul unui receptor auto , montat pe autoturism ... Editat Martie 21, 2015 de gauss Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 21, 2015 Autor Partajează Postat Martie 21, 2015 Salut, Probele le-am facut si cu calculatoarele, routerul wi-fi oprite cu acelasi rezultat (e drept nu am iesit cu ele in balcon dar eu vreau sa le utilizez in casa:) ). Am inteles "mecanismul" de lucru al ANCOM , eu credeam ca exista o autoritate care totusi supravegheaza spectrul comercial fara ca fiecare utilizator sa faca o plangere. In fine astept poate vreun radioamator din zona pe care am specificat-o sau cel putin din Ploiesti (poate yo9hrb) sa faca niste teste cu aparatura mai performanta decat am eu si apoi daca e cazul am sa fac si o sesizare la ANCOM. Multumesc de informatii. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 (editat) Romania Actualitati ( 855 kHz , UM ) este prezent cu acelasi program in mai multe " locuri " in gama de unde ultrascurte cu modulatie de frecventa . Eu folosesc 102 , 2 MHz ... poate constituie o rezolvare facila in cazul dvs . ! Cu stima ! Editat Martie 22, 2015 de gauss Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 22, 2015 Autor Partajează Postat Martie 22, 2015 Salut, Mersi @gauss si eu ascult RRA pe FM in 102,2 dar as vrea sa am posturile si in AM, pentru "orice" eventualitate, eu stiam ca emisia in AM este cu acoperire nationala tocmai pentru situatii neprevazute. Daca se intampla ceva si postul national este bruiat in cateva orase din tara eu zic ca nu e tocmai in regula. In fine mai astept inca opinia unui radioamator din Ploiesti. Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 22, 2015 Autor Partajează Postat Martie 22, 2015 (editat) Salut, Am mai facut niste teste cu un aparat portabil cu baterii dus la geam si in balcon si intradevar receptia se imbunatateste se aud RRA si alte posturi . Momentan tind sa cred ca e ceva ce se propaga prin reteaua de energie electrica, o sa incerc sa fac proba cu aparatul digital alimentat din baterii si dus la geam sa vad ce se intampla. Editat Martie 22, 2015 de craciun Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Nu e neaparat sa fie prin reteaua electrica. Problema asta este si la mine, si eu locuiesc la bloc si am identificat foarte clar ca parazitii vin efectiv prin armatura de beton a blocului. Stiu ca pare absurd, stiu ca acea armatura ar trebui sa fie o pamantare excelenta, dar la mine nu e asa, e un caraus de paraziti. Acuma, ca o fi vreun vecin care o foloseste pe post de pamantare, ca o fi altceva, nu stiu. Ma multumesc cu faptul ca o antena buna pusa pe acoperisul blocului nu capteaza semnificativ acesti paraziti si pot face trafic radio linistit, fara perturbatii majore. Pentru mine asta e tot ce ma intereseaza, nu sunt un mare asculator de posturi radio... In plus, noaptea zgomotul diminueaza mult, deci banuies ca sunt surse in comutatie de pe la vecini... (Am una care imi baga "cuie" din 61 in 61 de KHz, o aud in banda de 14 MHz, dar numai cand nu este propagarem cand e propagare buna, semnalele din banda acopera parazitul ) ) Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 22, 2015 Autor Partajează Postat Martie 22, 2015 Salut, Ma gandeam si eu ca ar putea fi din armatura blocului , dar am facut proba in acelasi loc la geam in aceeasi pozitie, odata cu radioul portabil pe baterii (analogic) si o data cu Philipsul digital alimentat din reteaua electrica. Cel mic(analogic) receptioneaza corect cateva posturi in UM cu ceva brum intre ele, dar cel alimentat din reteua Enel (cel digital) se opreste la cautare doar la 855Khz si se aud numai paraziti si semnalul practic e inecat. Asa ca vreau sa fac proba cu cel digital pe baterii(astept sa mi se incarce acumulatorii ca se alimenteaza cu baby C) si apoi voi proba din nou. Mersi de info Salut, Revin am mai facut niste probe cu radioul portabil pe baterii, in pozitia de langa perete unde e situat si cel digital, receptia e "varza" abia prind RRA cu un brum ca de "tractor" deci lucrurile sunt complicate in sensul ca am impresia ca atat Enelul cat si armatura blocului sunt "suspectii de serviciu" si efectiv nu stiu cu se poate rezolva cumva aceasta situatie (ANCOM-ul nu se va complica in cazul asta) . Stiu as putea sa intind o antena exterioara , partea proasta ca nu am intrare de antena la nici unul din radiouri ( ele sunt de fapt portabile cu alimentare mixta retea/baterii). Daca vedeti o solutie in cazul meu va rog sa o impartasiti Mersi Link spre comentariu
validae Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Se poate crea o intrare de antenă externă chiar și la cele ce nu au una prevăzută pentru asta. Dacă puteți găsi cartea Radiorecepția (A-Z mica enciclopedie pentru tineret) Editura Albatros 1982, acolo se descrie mai în amănunt adaptarea unei antene telescopice sau exterioare la circuitul acordat al unui radio. Dacă doriți, vă pot scana articolele respective. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Nu trebuie intrare ... desi ar fi buna ... Cateva spire din antena respectiva , infasurate peste carcasa aparatului ... si s - a rezolvat . Se poate si montarea unei borne , cuplata printr - un condensator de zeci de pF la circuitul de intrare AM ... dar e metoda " invaziva " si ceva de lucru ... Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 22, 2015 Autor Partajează Postat Martie 22, 2015 (editat) Salut, Mersi @validae si @gauss de sugestii, mentionez ca aparatul digital are antena telescopica , alimentat in balcon de la Enel in aceeasi pozitie cu cel pe baterii analogic(si el dotat cu antena telescopica) receptionez doar RRA cu acel brum deranjant. Vreau sa elimin aparatul din ecuatie alimentandu-l si pe el din baterii si punandu-l in acelasi loc pe balcon ca in cazul celui analogic. Practic pentru cel digital ma complic cu atatea probe (l-am luat de curand de la Altex - model PHILIPS AE2430/12 si sunt foarte multumit cum receptioneaza in FM si cum am 10 posturi presetabile in FM si 10 in AM ma gandeam sa il utilizez si pe medii). Oricum si cel mic analogic (alimentat din 2 baterii R6) receptioneaza mai bine doar in cateva locuri din apartament si cel mai bine pe balcon. Mersi inca o data de amabilitate. Editat Martie 22, 2015 de craciun Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 23, 2015 Autor Partajează Postat Martie 23, 2015 Salut, Am facut probe cu radioul digital alimentat din acumulatori, in interior se prinde binisor doar la geam, in rest brum pe toata banda de UM, in balcon prind ok cateva posturi si brum intre ele la fel ca si cu cel analogic pe baterii. Deci concluzia este ca armatura blocului+enel = suspecti In cazul asta nu vad o solutie eleganta si o sa renunt la utilizarea benzii UM. As dori totusi sa aflu parerea si a cuiva care nu sta la bloc eventual dintr-o zona rurala mai putin "poluata" radio sa vedem daca e vreo diferenta, ma intereseaza brumul prezent intre posturi in toate banda. Mersi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum