Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat achizie aparat de sudura clasic cu transformator

TITI

Postări Recomandate

Totul depinde de cit de masive sint suruburile si cit de bine sint strinsi papucii .

E simplu de determinat, un electrod de 3,25-4mm sudat dintr`o bucata si apoi pipaita conexiunea.

Putin probabil sa fie vre`o problema cu inclazirea.

Grig

Link spre comentariu

O mica obiectie,suruburile de la borne si bornele sa fac din alama(nu inox),in rest felicitari.

Ai perfecta dreptate,inoxul are o rezistenta relativ mare fata de cupru sau bronz,si in concluzie duce la icalzirea excesiva si in final carbonizarea placii de textolit.Estetic arata super,e un aparat identic cu al meu,il pot folosi si in regim monofazic si trifazic, ala e un aparat care sa il foloseasca si generatiile urmatoare...dar recomand inlocuirea bornelor de inox cu unele de bronz,alama,chiar daca nu arata la fel de bine :limb: .

Cam ce sigurante folositi  (ca ma gandesc ca la 230V ia ceva curent)  ???

In primar am suruburi de bronz dar pilitele erau clasice (sau cel putin asa mi s-a parut ca erau ruginite) si le-am inlocuit cu unele de 10 din inox. In secundar aveam suruburi de bronz de 14 si nu am putut scoate o piulita tot asa ruginita cred clasica de otel . Le-am inlocuit cu suruburi de 16 de inox. Ok ori le pun pe alea inapoi de 14 care erau ori cand dau drumul la strung fac altele de 16 din ceva bara rotunda de bronz dar piulite tot de inox am. Am observat ca la un moment  dat o singura borna sa incalzit usor in secundar pentru ca nu o stransesem eu bine (decat foarte putin la mana). Am observat ca are cam 60-61V in gol si raman cam 25 - 27 in sarcina oricum am ramas uimit ca se pot suda si table subtiri. Oricum nu am abandonat ideia de a pune la punct (sau cel putin asa sper ) si trafo meu manufacturat de mine ca am nevoie si de o scula portabila. Ramane sa studiez faza aia cu triacul in primar pe traful ala mai mic realizat de mine.

Link spre comentariu

Cam ce sigurante folositi  (ca ma gandesc ca la 230V ia ceva curent)  ???

In primar am suruburi de bronz dar pilitele erau clasice (sau cel putin asa mi s-a parut ca erau ruginite) si le-am inlocuit cu unele de 10 din inox. In secundar aveam suruburi de bronz de 14 si nu am putut scoate o piulita tot asa ruginita cred clasica de otel . Le-am inlocuit cu suruburi de 16 de inox. Ok ori le pun pe alea inapoi de 14 care erau ori cand dau drumul la strung fac altele de 16 din ceva bara rotunda de bronz dar piulite tot de inox am. Am observat ca la un moment  dat o singura borna sa incalzit usor in secundar pentru ca nu o stransesem eu bine (decat foarte putin la mana). Am observat ca are cam 60-61V in gol si raman cam 25 - 27 in sarcina oricum am ramas uimit ca se pot suda si table subtiri. Oricum nu am abandonat ideia de a pune la punct (sau cel putin asa sper ) si trafo meu manufacturat de mine ca am nevoie si de o scula portabila. Ramane sa studiez faza aia cu triacul in primar pe traful ala mai mic realizat de mine.

Super tare daca ai si strung la andemana,iti poti face niste piulite faine din hexagon de 22 si suruburi  de alama,material sa fie...siguranta am de tip bipolar de 25 A,curentul nu l-am masurat,dar pot spune ca forteaza mai putin instalatia decat un traf mai mic...mie asa mi se pare,plus ca nu scoate niciun sunet cand functioneaza :limb: .

Link spre comentariu

Super tare daca ai si strung la andemana,iti poti face niste piulite faine din hexagon de 22 si suruburi  de alama,material sa fie...siguranta am de tip bipolar de 25 A,curentul nu l-am masurat,dar pot spune ca forteaza mai putin instalatia decat un traf mai mic...mie asa mi se pare,plus ca nu scoate niciun sunet cand functioneaza :limb: .

Cum adica nu scoate sunet ? La mine cam vibreaza suntul ala , se aude destul de tare.

Link spre comentariu

Nu bazaie,depinde cat de uzata este sania suntului.S-ar putea sa bazaie si carcasa,daca e din material feromagnetic (ceva alial fier)...iti recomand tampoane de cauciuc in locurile unde prinzi carcasa.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Da,  nu stiu ce sa zic , suntul e pe un surub si apoi mai culiseaza pe doua axe (si cam asta ar fi tot nu mai e alta sanie) .Da posibil sa fie ceva uzura acolo la ghidaje ca totusi am vazut ca se pote misca un pic si cu mana pe cele doua axe uneori. Mai are si doua ghidaje din material electroizolant puse pe tole pe interior probabil au gandit-o ei cumva ca daca apar jocuri la sunt sa nu se loveasca de tole.

Editat de TITI
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator Mihai Satmarean

Buna ziua tuturor,

Domnule TITI, detin si eu un aparat cu caracteristici similare, alimentare 380 V, cu sunt magnetic,  cu 2 bobine secundare din platband de cupru inseriate si 2 bobine primare realizate cu conductor izolat cu bumbac  si constructie tot din perioada Ceausista. Il am mostenire de la bunicul care si-a facut treaba cu el mult timp(momentan nu am poze). Cand a ajuns in posesia mea s-a ars o infasurare primara care a fost reizolata cu hartie termica acelasi conductor si s-a reconstruit aceeasi bobina( imi pare rau ca nu stiu nr de spire ). Bobinele primare au fost inseriate dar eu nu am acces la 380V si aparatul a fost alimentat la 230 V dar nu prea vrea sa sudeze nici cu electrod 2,5. Dupa cateva cercetari pe forumuri am alimentat traful la 230 v cu bobinele inseriate si am masurat tensiunea pe fiecare bobina: bobina 1 -102V si bobina 2 (cea refacuta)- 125 V . Chair daca diferenta este mare am pus bobinele in paralel si am conectat traful la 230V. Pe langa zgomotul destul de puternic care cu bobinele inseriate nu exista la prima conectare a facut un mic arc electric la priza si curentul in primar masurat in gol a fost de 24A, Cea ce mi se pare mult! Te rog sa imi specifici cat consuma traful tau alimentat la 230V in primar. 

Link spre comentariu

La punerea in paralel a celor 2 bobinaje primare sunt 2 situatii:

1) sa nimeriti fazarea corecta....si, daca bobinajele sunt executate fiecare!-pt. tensiunea retelei curentul absorbit in gol se situeaza in limite normale....undeva la maximum 3A la un traf bine executat...

2) sa nimeriti fazarea gresita ....in aceasta situatie , curentul de mers in gol este foarte mare

Din cate spuneti , va aflati in situatia de la pct. 2....mai faceti un test si inversati legaturile doar la una din bobinele primare...

.....adica , daca ati conectat -sa zicem- firul de inceput de la una cu firul de inceput de la cealalta si ambele la unul din firele retelei iar cu celelalte capete ati procedat identic si ati avut acest curent mare, atunci inversati legaturile unei bobine adica puneti sfarsitul uneia pe inceputul celeilalte...si mai faceti un test....

Spor!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Mai mult ca sigur fazare greşita, secundarul fiind înseriat, trebuie mare atenţie la fazarea principalei atunci când se pune în paralel. Trebuia totuşi să încerci înseriat. Era bine dacă bara, chiar dacă e refolosită să fi fost matisată cu bandă de bumbac, hârtia se mai rupe, deoarece la rebobinare îţi trebuie puţină masă musculară, şi deci se cam solicită şi hârtia, uneori crapă şi nici nu se vede, toate acestea se întâmplă in timpul procesului de rebobinare. Mai ales dacă nu s-au pus şi distanţierele de textolit între spire, posibil să fie şi un scurt pe acolo.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut. Multumesc pentru sfaturi si scuze de intarzierea cu care scriu dar am fost putin prins in alte proiecte. Am facut cateva masuratori in urmatoarele situatii:

1) Bobinele primaruli inseriate- U primar=232V, U secundar=31.3 (cu suntul scos la maxim). I primar in gol =0.59A, I primar cu secundarul in scurt =23.2 A, I secundar in scurt =152 A

2) Bobinele primarului in paralel (in situatia deja prezentata de mine) - U primar =232 V, U secundar =54 V, I primar in gol =23 A, I primar cu secundarul in scurt = 91A, I secundar scurt =288A

3) AM incercar sa modific legarea bobinelor din primar dupa cum a-ti sugerat sa inlocuiesc inceputul unei bobine cu finalul acesteia si pentru ca am fost un pic "precaut" am pus clestele ampermetric pe primar si am setat aparatul sa retina valoarea maxima dupa care am alimentat transformatorul. Priza s-a topit instantaneu cu un mare bum!! aparatul a inregistrat 124 A. Aceasta incercare s-a facut cu secundarul in GOL!!

Daca aveti sfaturi pentru alte verificari nu ezitati!!

Link spre comentariu

Apoi sa nu te superi da dupa asemenea verificari te intreb si eu ca rabinul: da tu mai ai giste ( prize) ?

Dupa cum apare ala e facut sa mearga doar la 400Vac , cu bobinele in serie.

Grig

Link spre comentariu

Pe vremuri, au fost pe piata niste transformatoare de sudura, care functionau la 220 si 380V cu bobinele legate serie/paralel. Aveau 2 bobinela 190V si una mai groasa la 30V. La 220V functiona cu cele de 190V cuplate in paralel si inseriate cu cea de 30V. La 380V functiona numai cu cele de 190V inseriate. Cam asa ceva poti face si tu, daca mai ai la ce. Daca traful este tip vechi, sigur este la 380V, daca este mai nou, este la 400V. In concluzie ai nevoie de o bobina de 30-40V, cu sarma, dublul sectiunii cu care e bobinat primarul (numai daca ai loc de bobinaj).Daca nu ai loc de bobinaj, singura varianta este reglajul de tensiune pe primar, cu triac.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut tuturor. Va multumesc pentru sfaturi. Mai am o intrebare, deoarece mi se pare mai complicat (cel putin pentru mine si nivelul meu de cunostinte) sa fac comanda cu triac sau tiristoare, si pentru ca nu intentionez sa folosesc transformatorul niciodata alimentat la 2 faze, daca nu as putea sa dau jos din spirele primarului de pe fiecare bobina si sa le inseriez astfel incat sa functioneze alimentat la 230V. Pentru a avea o imagine mai clara asupra transformatorului mai pun urmatoarele date: Sectiunea miezului este 12*5=60 cmp, sectiunea primarului este aproximativ 10 mmp, secundar din platbanda de CU 13*2,5=32,5 mmp , 4 bobine.  Nu as incerca sa mai creez o bobina de 30 V cum a sugerat domnul Vera deoarece este spatiu stramt  si oricum este deja foarte greu. AM incercat sa adaug si cateva poze. Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Editat de Mihai Satmarean
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări