Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat achizie aparat de sudura clasic cu transformator

TITI

Postări Recomandate

posibil mai incolo sa ii pun si diode separat sa vedem ce zice.

te inspiri de aici:

http://www.svarbazar.cz/phprs/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2012051401

sau de aici:

http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2009121303

eventual citeste articolele din josul pagini de net.

http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2009031001

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Genul asta de aparate romanesti le stie cineva ? Cam care e faza cu ele ma refer la ceva caracteristici. As fi tentat sa iau si asa ceva (am trifazic). Merita unul de asta in stare buna sa zicem in jurul la 800-1000RON?

http://olx.ro/oferta/aparat-sudura-trifazic-ID1TRBh.html#6e4912cddf

http://olx.ro/oferta/aparat-de-sudura-profesional-220-v-380-v-ID3gNDx.html#bc22f72105

http://olx.ro/oferta/aparat-mare-de-sudura-trifazic-romanesc-ID2aiZ1.html#6e4912cddf

Bobinajele sunt pe aluminiu original sau pe cupru? Vad ca asta de jos e pe aluminiu.

Editat de TITI
Link spre comentariu

Genul asta de aparate romanesti le stie cineva ? Cam care e faza cu ele ma refer la ceva caracteristici. As fi tentat sa iau si asa ceva (am trifazic). Merita unul de asta in stare buna sa zicem in jurul la 800-1000RON?

http://olx.ro/oferta/aparat-sudura-trifazic-ID1TRBh.html#6e4912cddf

http://olx.ro/oferta/aparat-de-sudura-profesional-220-v-380-v-ID3gNDx.html#bc22f72105

http://olx.ro/oferta/aparat-mare-de-sudura-trifazic-romanesc-ID2aiZ1.html#6e4912cddf

Bobinajele sunt pe aluminiu original sau pe cupru? Vad ca asta de jos e pe aluminiu.

Sant foarte bune,toate sant pe Al,asa au fost facute ,unul de asta te tine o viata.

Acum e adevarat ca au fost si pe Cu,am intalnit mai multe pe Al.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

La o adică e mai avantajos aluminiul din punct de vedere al greutății. Câtă vreme conductorul are o secțiune bună, și traful nu e făcut cu prea mare economie. Eu am unul pe bară de cupru și-n primar și-n secundar un aparat făcut  înainte de 1990 de un maistru bobinator ,,ca pentru el,, cum s-ar spune. Sudez și tai cu 3,25 toată ziua și n-are nimic, dar când e vorba de cărat....trebuie cărucior, că are 60 kg. Ca să pot suda și mărunțișuri (balamale, porți, etc) fără să-mi rup spatele sau portbagajul mașinii, am luat unul chinezesc de maxim 130A. După ce am reparat câteva invertoare de sudură (chiar de firmă unele) pe la diverși prieteni mi-am jurat că așa ceva nu voi ține în curte

Link spre comentariu

Cred ca o sa ai probleme, pentru a "pune diode" o sa ai nevoie de o tensiune mai mare adica o sa adaugi mai mult ca sigur spire in secundar......

Pai de exemplu care ar fi o tensiune optima pentru iesirea din secundar ca sa se poata pune diode? Cel chinezesc are cam 55V parca pe ies. Eu mai am unul realizat de mine DIY care are cam 60V numai ca e cam strans si nu prea are o caracteristica destul de cazatoare si cam inroseste electrozii. Teoretic pe acea punte de diode nu pierzi mult daca folosesti dubla alternanta cu patru diode si  tensiunea ar scadea cam cu 1,3V fata de secundarul trafo .

Astazi am fost si am vazut un aparat de ala romanesc de care pomeneam mai sus la mine in zona. Cu o carcasa ruginita si botita vai mama ei (bine in interior asa arata sa zic decent dar nu bine si era pe cupru) sa ceri de la 1000RON si ultima strigare 900RON mie mi s-a parut mult. Ma dispera cand oamenii nu au grija de echipamente , sunt ruginite , pline de praf in interior (aproape moloz) dar vor bani pe ele chiar daca vorbim de un traf industrial romanesc.  Momentan am renuntat si la ala si cand ma gandesc ca am mai batut si 140 Km dus intors sa vad echipamentul. 

Editat de TITI
Link spre comentariu

Pai de exemplu care ar fi o tensiune optima pentru iesirea din secundar ca sa se poata pune diode? .............

70-80V, nu e vorba de pierderea pe diode ci de amorsarea bazicilor, cu acestia (electrozi bazici), ma rog o parte din ei, poti suda direct in curent alternativ daca traful debiteaza de la 70 de volti in sus.

Link spre comentariu

... Astazi am fost si am vazut un aparat de ala romanesc de care pomeneam mai sus la mine in zona. Cu o carcasa ruginita si botita vai mama ei (bine in interior asa arata sa zic decent dar nu bine si era pe cupru)...... Ma dispera cand oamenii nu au grija de echipamente , sunt ruginite , pline de praf in interior ...

Am vazut acum si solicitarea transmisa catre subsemnatul prin PM, dar, faptul fiind consumat deja, e tardiv un raspuns prin mp.

Imi permit totusi sa fac mentiunea ca nimic nu va impiedica pe amandoi (ofertant si cumparator) sa curatati placa de timbru pentru a vedea tipul si ceva date tehnice. Odata cunoscute, era mai usor de gasit alte amanunte si caracteristicile care va intereseaza. Ceva info se gasesc si pe site-urile mele.

Placa de timbru e cea indicata cu sageata in poza atasata:

post-175551-0-92821400-1427581293_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mi-a mai venit in cap o mica ghidusie . Iau doua de astea cu bara chinezesti (ajung la pret cam la unul Stern  BX-250 pe Emag - 650RON)  si imi fac pe un sasiu de metal strong care il am deja o scula foarte versatila. Adica am doua aparate care le pot lega cum vreau :

1. Cate unul monofazic - in ideia chiar de a desface de pe sasiu pe unul din ele si al putea deplasa prin curte sau al pune in portbagajul masinii pentru a merge cu el unde am nevoie.

2. Amandoua  primarele in serie pe 380V sf  unuia cu cel de al doilea inceput si apoi la trifazic adica pe R ,S, T . Pe iesire poate as putea pune in paralel secundarele si pe cel mai mic curent al aparatelor as putea probabil suda cu ele reci cu un electrod mai mare (eventual 3,25-4 timp indelungat sau debitare).Aici ar fi un mic dezavantaj in sensul ca faza S ar fi un pic mai forjata posibil.

3.  Amandoua  primarele in serie pe 380V sf  unuia cu cel de al doilea inceput si apoi la trifazic adica pe R ,S, T. Apoi ori las un secundar pe tens cea mai mare (ma rog se modifica infasurarile din primar) si la celalalt pun pe cea mai mica si vad ce obtin la iesire prin inserierea celor doua secundare astfel incat sa obtin la iesire o tens de 70-80V apoi filtrare cu punte (poate conzi si eventual si bobina pe iesire ) . Daca nu merge asa si e tens prea mare  in secundar as putea scoate o mediana dintr-unul din secundare astfel ca inseriate cele doua sec sa-mi dea tot asa 70 -80V. Aici mai ramane problema sa vad cum scot mediana si practic cum o prind de bara existenta acuma in secundar ca nu cred ca e ok nituita de exemplu. In cazul 3 as face asta pentru bazic sau poate pentru ceva suduri mai pretentioase , poate  imi iese ceva,  cine stie.

Primarul are cam 6-7 pozitii intermediare la aceste trafo.

Dezavantajul ar fi ca iese un sasiu greu de 90 - 100Kg bine ca ii pun roti  maner il fac sa arate profi dar cred ca ar iesi o scula foarte rezistenta si versatila . Legarea trafo intre ele  as face-o prin masuratori si tatonari cu apartele de masura apoi incercari de sudare.  Practic ar trecui sa iasa si un aparat trifazic .

Am vazut acum si solicitarea transmisa catre subsemnatul prin PM, dar, faptul fiind consumat deja, e tardiv un raspuns prin mp.

Imi permit totusi sa fac mentiunea ca nimic nu va impiedica pe amandoi (ofertant si cumparator) sa curatati placa de timbru pentru a vedea tipul si ceva date tehnice. Odata cunoscute, era mai usor de gasit alte amanunte si caracteristicile care va intereseaza. Ceva info se gasesc si pe site-urile mele.

Placa de timbru e cea indicata cu sageata in poza atasata:

Posted Imagetiti.jpg

Aparatul pe care l-am vazut eu este fix cel din poza mentionata de dumnevostra si la interior fix la fel cu asta rosu de mai jos (doar ca asta rosu arata mult mai ingrijit ca si carcasa , exterior si interior ,  tot). Ultimul pret a fost ceva de gen 900RON . Da recunosc eu am o mare problema cu echipamentel ruginite , neingrijite  etc , practic trebuia cosmetizat total nu stiu poate ca facea suma ceruta dar cand am vazut cum arata, chit ca batusem atatia Km,  ma rog daca ziceti, acuma posibil sa-mi fi luat teapa ca nu l-am achizitionat . Aspectul cu eticheta mi-a scapat total dar cred ca nu se mai vedea nimica ca mi-as fi adus aminte . Nu se putea distinge nimica nici pe acea placuta pe care trebuia citit reglajul de curent. Ca si greutete avea undeva la 80Kg as aprecia eu,  ful pe cupru cu bara de 5mmx1mm in primar.

Editat de TITI
Link spre comentariu

Ideea de a pune 2 transformatoare de sudura in paralel, nu este stralucita, deoarece:1-transformatoarele trebuie sa fie identice (o spira in plus la unul, face sa apara o circulatie de curent in secundar, cu consecinte negative);2-reglajul de curent se face la ambele trafo, pe aceeasi treapta, nealimentate (cam incomod, cu posibilitati mari de a gresi);3-2 primare inseriate trebuiesc alimentate la 2x230=460V;4-2 secundare inseriate dau tensiune prea mare, curentul ramamand acelasi;5-2 secundare in paralel dau curent dublu tensiunea ramamand aceeasi;6-2 transformatoare mai mici, au greutate mai mare, decat unul, de putere ceva mai mare;7-probabilitate mai mare de defactare.Nu vad nici un beneficiu al ac. variante.

Editat de vera
Link spre comentariu

Si mai departe?

Caracteristica U/I cum iasa? 

40Vac in sarcina?

Eventual pentru taiere ca de sudat cam greu.

Cum faci reglajul sincron, pinioane si curea?

Mai mare daraua decit ocaua.

Un invertor si gata.

Grig

Link spre comentariu

Sint convins ca initiatorul a auzit de invertoarele de sudura asa ca nu e treaba mea daca: "Sfat achizie aparat de sudura clasic cu transformator"

De unde reies acei 40Vac in "sarcina"? deoarece presupunem ca transformatoarele au un reglaj al curentului (indiferent de metoda), sau nu? asta nu stiu precis. Se va incalzi unul mai mult decit altul? diferenta nu va fi fatala daca vor fi "egalizate" cea ce este o problema intradevar dar tine mai mult de comoditate/facilitate si nu de imposibilitate.

Oricum sfatul personal ramine tot un singur transformator ........

Link spre comentariu

Ar mai fi o poibilitate, primarele inseriate cu alimentare la 380V, secundarele inseriate si astfel ar avea 80-90V pentru redresare.

Exact la asta ma refeream si eu.

Si mai departe?

Caracteristica U/I cum iasa? 

40Vac in sarcina?

Eventual pentru taiere ca de sudat cam greu.

Cum faci reglajul sincron, pinioane si curea?

Mai mare daraua decit ocaua.

Un invertor si gata.

Grig

Un invertor care sa  sa fie decent in limita maxima de 1000RON ???? Am de sudat o scara exterioara cu sina de aia groasa metalica la care voi folosi probabil si 3,25-4 . Deci??

Nu-mi convin cateva chestii la faza asta cu invertorul:

1. Scump

2. Oricum pica la un moment dat

3. Il duc la curte eu nu stau acolo permanent. El este usor deci automat la un moment dat ajunge si prin alte curti fara sa stiu eu, ca nu sunt sigur acolo si nu am cum combate fenomenul. 

De aceea voiam un aparat mai greu pe moment . La un moment dat statem chiar la un click distanta de a alua de pe Emag un Telwin Quality 280 AC/DC (1250Ron) dar cand am auzit ca si astea sunt pe aluminiu.....

Sint convins ca initiatorul a auzit de invertoarele de sudura asa ca nu e treaba mea daca: "Sfat achizie aparat de sudura clasic cu transformator"

De unde reies acei 40Vac in "sarcina"? deoarece presupunem ca transformatoarele au un reglaj al curentului (indiferent de metoda), sau nu? asta nu stiu precis. Se va incalzi unul mai mult decit altul? diferenta nu va fi fatala daca vor fi "egalizate" cea ce este o problema intradevar dar tine mai mult de comoditate/facilitate si nu de imposibilitate.

Oricum sfatul personal ramine tot un singur transformator ........

Da si mie imi place faza asta cu un singur trafo fara alte batai de cap si am vrut sa-mi iau de ala romanesc industrial insa marea mojoritate arata ca naiba iar oamenii vor bani pe ele. Sa iau pana la urma oare unul de ala si sa ii refac carcasa , borne , conexiuni ??  Cam cat ar face un trafo asa?? Am intrebat si la 500RON  nu il lasa, poate un 800RON de la care mai trebuie investit in alta carcasa , cabluri,  borne , curatare tot.

Editat de TITI
Link spre comentariu

Ia unu din ala mare romanesc daca nu te deranjeaza greutatea.

Il refaci si de lasat la nepoti.

E de verificat si sistemul de manevrare a suntului , o stiu de la amicul meu , acolo a avut cea mai mare problema, in fapt ceva

blocat mecanic,rupt , gripat , dar l`a rezolvat relativ usor.

Amicul are unu din ala, peste 180A are dar si vreo 100Kg si nu are probleme cu el cind lucreaza acasa.

In deplasare ... invertor.

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări