Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa alimentare lampa halogen

Postări Recomandate

Buna seara.Am si eu o intrebare.Dispun de 3-4 transformatoare electronice pentru lampi cu halogen de 12 volti,80w,6A.Vreau sa stiu daca,se pot modica sa scoata, 20-22 de volti si sa le folosesc pentru alimentarea unei statii de lipit.Multumesc!

post-233928-0-81070900-1426809227_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

3

• JBC

3

• Relav

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Marind numarul de spire  de la sarma groasa de pe transformator poti obtine ce tensiune doresti. Bineinteles ca va scadea (proportional) curentul pe care poate sa il debiteze. Dar aceste transformatoare nu functioneaza decat daca sarcina (minima) este conectata atunci cand se alimentaeza cu 220 V. Ori la o statie de lipit banui ca nu vei avea permanent un consum minim care sa mentina functionarea acestui transformator electronic.

Link spre comentariu

Problema pe care o au astfel de surse este ca nu au stabilizarea (bucla de feedback) si nici o forma de control PWM care este inclusa in sursele de curent continuu, asta face ca tensiunea debitata sa depinda puternic de sarcina.

In plus, vorbind in general, izolatia galvanica a secundarului fata de sursa este de multe ori precara (citeste periculoasa).

Totusi: in poza ta bobinajul secundar este cel de pe torul de ferita din dreapta, ce e de facut este sa-l extragi si sa rebobinezi un numar proportional mai mare de spire, asta stiind cat debita initial si cat anume doresti.

Mare atentie sa iei in consieratie caderea tensiunii in sarcina utilizata.

In functie de schema se poate intr-adevar sa nu oscileze fara sarcina.

Ideea de a folosi SMPS pentru alimentarea unui letcon o aplic si eu de ceva timp, diferenta este ca la mine alimentarea este DC, asa ca pot folosi surse decente, cu buna izolatie si stabilizare in sarcina.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Deci ramine la stadiul pentru care au fost proiectate.Multumesc!M-ai am unele recuperate din retroproiectoare 24v150w.Si la astea le trebuie o sarcina minima permanenta sau,se pot folosi asa cum sunt?Avind in vedere ca iesirea de 24v este prin transformator nu se poate adauga o punte redresoare si o filtrare corespunzatoare,apoi folosita in curent continuu?

post-233928-0-85380300-1426839370_thumb.jpg

Editat de JBC
Link spre comentariu

Fa o proba. Alimenteaza cu 220 v si pe urma cupleaza ca sarcina 2 becuri de far de masina (inseriate). Daca se aprind inseamna ca nu au nevoie de o sarcina minima. Dar dupa cum vad eu cred ca are cam aceeasi tip de schema ca si transformatoarele electronice de la lampi. Nu vad nici un integrat pe placa. Poti sa redresezi cei 24 V cu o punte cu diode rapide si filtraj cu condensatori la 105 grade Celsius ca sa obtii curent continuu. 

Link spre comentariu

In primul rand tensiunea pe care ai obtine-o dupa redresare si filtrare ar fi cam 30V, deci neadecvata pentru letcon.

In al doilea rand spuneam ca sursele DC au o bucla de reglaj prin care tensiunea de iesire este comparata cu o referinta si rezultatul injectat intr-un optocuplor, care trece semnalul inapoi in partea conectat la retea, controland foarte exact tensiunea de iesire.

Asa ceva lipseste in schema respectiva si nu e fezabil sa incerci sa faci.

Deci mult mai bine cumperi / faci rost / eventual schimbi ce ai tu cu un SMPS cu iesire DC corecta, cum sunt cele de laptop.

Link spre comentariu

Am scos 8 spire din trafo.de iesire,am alimentat la220v si am redresat+filtrat tensiunea de iesire iar,rezultatul este urmatorul:Tensiunea rezultata 22,8v.Am cuplat 2 becuri de 12v 35w si s-au aprins.Din punct de vedere termic,la doua ore de folosinta totul rece.Singura nelamurire care o am este de ce,dupa 2 ore de folosire,condensatorul de 0,47uFx2/250v,s-a incins cam la 70-80 grade.In rest totul fiind normal.

Link spre comentariu

Cu datele pe care le-ai prezentat un letcon poate functiona.

Nu ai spus la ce tensiune a cazut iesirea cu cele 2 becuri de 35W inseriate, pentru ca sigur a coborat.

Pe letcon nu conteaza mare lucru daca tensiunea scade pana pe la 20V, doar ca va scadea ceva puterea efectiva pe rezistenta, insa daca e termostatat va fi compensat din factorul de umplere.

Condensatorii se incalzesc doar daca au ESR mare sau au pierderi in dielectric. In ambele cazuri ar trebui inlocuit cu ceva mai bun, care nu ar trebi sa se incalzeasca deloc.

Presupun ca sunt conectati la frecventa mare de comutatie, nu la 50Hz.

Apopos, sper ca redresarea o faci cu o punte rapida, ca acolo nu sunt 50Hz, ci de sute-mii de ori mai mult.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări