spinach Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 Salutam, Vreau sa realizez o sursa de tensiune alternativa , reglabila din un mcu cu un semnal pwm . sarcina este o rezistenta de 1000w . Am gasit schema tipica de mai jos . Problema este ca am citit , nu stiu unde , ca semnalul pwm poate fi cu maxim de 95 % umplere . Aicea nu inteleg de ce ? Daca ma limitez la 95% , banuesc ca se va obtine o tensiune de maxim 200V ca pe sarcina si implicit imi scade disponibilul pe rezistenta. Ce parere aveti ? Link spre comentariu
spinach Postat Martie 22, 2015 Autor Partajează Postat Martie 22, 2015 Nu are nimeni nici o parere ? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Nu faci PWM cu schema aia ( cel puțin nu în sensul obișnuit ) . Dă mai multe detalii despre ce vrei să faci. Link spre comentariu
spinach Postat Martie 23, 2015 Autor Partajează Postat Martie 23, 2015 De ce sa nu merga in regim de pwm ? Semnalul este generat de mcu ; voi folosi un AtMega8 ; Folosec moc3063 cu 5ma pe dioda ; mcu fara problema poate genera 5 ma. Link spre comentariu
mihaighe Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 Cu schema aia nu faci decat sa deschizi cu intarziere triacul ,nu este char un PWM,odata amorsat triacul nu-l poti stinge decat natural la trecerea prin 0. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 (editat) De ce sa nu merga in regim de pwm ? Am zis că nu merge în sensul obișnuit ( Semnal dreptunghiular cu frecvență de la sute la zeci de mii de Hz ) . Ceream detalii pentru a vedea dacă nu cumva vrei să faci ceva mai deosebit . Dacă vrei comanda triacului ” În fază ” ( este un PWM în sens extins dar termenul pe care l-am folosit eu este cel consacrat ) nu ai ales optocuplorul potrivit și nu ai prezentat sincronizarea cu rețeaua . Dacă vrei să faci , totuși, altceva - dă detalii . O precizare - poate necesară. Prin detalii nu mă refer la curentul prin OC sau la tipul de microcontroler ci la mărimi specifice și metode de implementare - frecvența, factor de umplere , modul de sincronizare ( dacă e cazul ) și , nu în ultimul rând, mărimea de intrare , un eventual feedback - cine îi dă comanda µC și cine cuantifică efectul . Editat Martie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 Probabil se doreste decuparea undei sinusoidale pentru a-i modifica valoarea efectiva. Acest lucru se poate face teoretic cu elemente de comutatie cu stingere fortata (GTO, tranzistori) si diode antiparalel pe fiecare linie. Distorsiunile armonice ar fi f mari - imposibil de filtrat si nici o sansa ca un asemenea aparat sa obtina vreo aprobare de functionare intr-o retea de ca. Din acest motiv, solutia este cea de a folosi invertoare, iar modularea PWM poate fi o varianta de lucru. 1 Link spre comentariu
spinach Postat Martie 23, 2015 Autor Partajează Postat Martie 23, 2015 da , schema are lipsa faptul ca acei 220v sint de curent alternativ. Vreau sa pilotez temperatura unei rezistenta de 1000w [de a un fierbator ] in functie de o masura de temperatura . Inca nu am ideie cu ce frecventa pwm ar trebui lucrat ; poate veniti cu vreo ideie . Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 (editat) Nu e nevoie de PWM ci de comanda in faza, adica se decupeaza doar o singura bucata din fiecare semialternanta prin modificarea unghiului la care se da comanda triacului, Astfel, prin modificarea unghiului de comanda de la 0 la 180° se modifica tensiunea intre valoarea "normala" (unda standard - nemodificata) cu 230V valoare efectiva si 0. Editat Martie 23, 2015 de iop95 Link spre comentariu
spinach Postat Martie 23, 2015 Autor Partajează Postat Martie 23, 2015 Nu e nevoie de PWM ci de comanda in faza, adica se decupeaza doar o singura bucata din fiecare semialternanta prin modificarea unghiului la care se da comanda triacului, Astfel, prin modificarea unghiului de comanda de la 0 la 180° se modifica tensiunea intre valoarea "normala" (unda standard - nemodificata) cu 230V valoare efectiva si 0. Nu inteleg nimic ; cind scriu in mcu , pot sa precizez frecventa [in Hz] si gradul de umplere . [in %] . Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 (editat) Nu înțelegi nimic pentru că ( se pare ) nu vorbești limba în care a scris @iop95. Știi cum funcționează un triac sau tiristor ? Ca să nu pierdem timpul ... PS N-a spus nimeni ( în acest topic , cel puțin ) că poți folosi modulul PWM din µC. Editat Martie 23, 2015 de UDAR Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 Cand lucrezi in cc cu PWM, da, asa e. Aici e vorba de ca si de comanda in faza. In ca 50Hz ai o perioada de 20ms pe care o divizezi cat de fin doresti si trebuie calculat unghiul (fata de trecere prin zero a undei sinusoidale) la care se da comanda catre triac. Acest unghi se poate converti usor in timp stiind ca 20ms corespund celor 360°. Relatia tensiune efectiva - unghi se regaseste usor. http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square Link spre comentariu
spinach Postat Martie 23, 2015 Autor Partajează Postat Martie 23, 2015 Si cum se face sincronizarea ? Link spre comentariu
spinach Postat Martie 24, 2015 Autor Partajează Postat Martie 24, 2015 Schema nu este ceva izolat ; schema este cam ca ceva standart de utilizat . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 24, 2015 Partajează Postat Martie 24, 2015 http://vega.unitbv.ro/~ogrutan/Microcontrollere2011/6-220V.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum