Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune alternativ reglabila

Postări Recomandate

Salutam,

Vreau sa realizez o sursa de tensiune alternativa , reglabila din un mcu cu un semnal pwm . sarcina este o rezistenta de 1000w .

Am gasit schema tipica de mai jos . Problema este ca am citit , nu stiu unde , ca semnalul pwm poate fi cu maxim de 95 % umplere .  

Aicea nu inteleg de ce ? 

Daca ma limitez la 95% , banuesc ca se va obtine o tensiune de maxim 200V ca pe sarcina si implicit imi scade disponibilul pe rezistenta.

Ce parere aveti ?

post-175997-0-82076900-1426765995_thumb.gif

Link spre comentariu

De ce sa nu merga in regim de pwm ? 

Am zis că nu merge în sensul obișnuit  ( Semnal dreptunghiular cu frecvență de la sute la zeci de mii de Hz ) . Ceream detalii pentru a vedea dacă nu cumva vrei să faci ceva mai deosebit . Dacă vrei comanda triacului ” În fază ” ( este un PWM în sens extins dar termenul pe care l-am folosit eu este cel consacrat ) nu ai ales optocuplorul potrivit și nu ai prezentat sincronizarea cu rețeaua . Dacă vrei să faci , totuși, altceva - dă detalii .

O precizare - poate necesară. Prin detalii nu mă refer la curentul prin OC sau la tipul de microcontroler ci la mărimi specifice și metode de implementare - frecvența, factor de umplere , modul de sincronizare ( dacă e cazul ) și , nu în ultimul rând, mărimea de intrare , un eventual feedback - cine îi dă comanda µC și cine cuantifică efectul .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Probabil se doreste decuparea undei sinusoidale pentru a-i modifica valoarea efectiva. Acest lucru se poate face teoretic cu elemente de comutatie cu stingere fortata (GTO, tranzistori) si diode antiparalel pe fiecare linie. Distorsiunile armonice ar fi f mari - imposibil de filtrat si nici o sansa ca un asemenea aparat sa obtina vreo aprobare de functionare intr-o retea de ca.

Din acest motiv, solutia este cea de a folosi invertoare, iar modularea PWM poate fi o varianta de lucru.

Link spre comentariu

da , schema are lipsa faptul ca acei 220v sint de curent alternativ.

Vreau sa pilotez temperatura unei  rezistenta de 1000w [de a un fierbator ] in functie de o masura de temperatura . 

Inca nu am ideie cu ce frecventa pwm ar trebui lucrat ; poate veniti cu vreo ideie .

Link spre comentariu

Nu e nevoie de PWM ci de comanda in faza, adica se decupeaza doar o singura bucata din fiecare semialternanta prin modificarea unghiului la care se da comanda triacului, Astfel, prin modificarea unghiului de comanda de la 0 la 180° se modifica tensiunea intre valoarea "normala" (unda standard - nemodificata) cu 230V valoare efectiva si 0.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Nu e nevoie de PWM ci de comanda in faza, adica se decupeaza doar o singura bucata din fiecare semialternanta prin modificarea unghiului la care se da comanda triacului, Astfel, prin modificarea unghiului de comanda de la 0 la 180° se modifica tensiunea intre valoarea "normala" (unda standard - nemodificata) cu 230V valoare efectiva si 0.

Nu inteleg nimic ;

cind scriu in mcu , pot sa precizez frecventa [in Hz] si gradul de umplere . [in %] . 

Link spre comentariu

Nu înțelegi nimic pentru că ( se pare ) nu vorbești limba în care a scris @iop95.

Știi cum funcționează un triac sau tiristor ? Ca să nu pierdem timpul ...

PS N-a spus nimeni ( în acest topic , cel puțin ) că poți folosi modulul PWM din µC.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Cand lucrezi in cc cu PWM, da, asa e.

Aici e vorba de ca si de comanda in faza. In ca 50Hz ai o perioada de 20ms pe care o divizezi cat de fin doresti si trebuie calculat unghiul (fata de trecere prin zero a undei sinusoidale) la care se da comanda catre triac.

Acest unghi se poate converti usor in timp stiind ca 20ms corespund celor 360°.

Relatia tensiune efectiva - unghi se regaseste usor. http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări