Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatoare hibride

livoto70

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor. Datorita unor mici nelamuriri, m-am hotarat sa deschid un topic si la aceasta rubrica, pt ca am mai deschis unul la "amplificatoare", si in fct de interesul subiectului, voi continua sau nu. Deocamdata as dori niste pareri din partea celor care au construit si ascultat acest tip de amplif. Mai jos postez cateva scheme, care prin simplitatea si functionalitatea lor, se fac accesibile chiar si incepatorilor cu putina experienta. Sau mai simplu cei interesati pot tasta pe google "hybrid amplifier" sau hybrid amplifier schematic" si va aparea tot pomelnicul cu acest tip de amp. Eu personal am realizat 3 buc pana acum si sunetul este mult mai aproape de realitate decat multe amplifuri foarte scumpe si complicate SS. Ok. Cam atat pt inceput.

Mai puteti tasta "The Nishiki amplifier" in google si acolo veti gasi alte doua delicatese. Astept pareri.

post-235218-0-38813300-1426754693_thumb.gif

post-235218-0-81940600-1426754704_thumb.jpg

post-235218-0-01924300-1426754720_thumb.jpg

post-235218-0-08900700-1426754731_thumb.gif

post-235218-0-58336400-1426754756_thumb.gif

hybrid audio amplifier.doc

Link spre comentariu

Cred ca daca incepi cu o lampa pe intrare ,ar fi bine sa termini cu o lampa...Asta este parerea mea!.Tranzistorii au un sunet si o dinamica itr-un fel,lampile au alt sunet /dinamica .Daca le combini iese o struto-camila ca sa zic asa. Inca odata asta este doar parerea mea....

Editat de battobataaree
Link spre comentariu
pt battobataaree. De acord cu tine, dar dupa cum am specificat in prima postare, as vrea pareri de la cei care au construit si ascultat un hibrid cu lampa in amplif in U si trz mosfet sau bipolar in amplif in A. Eu personal, nu pot sa certific un lucru daca nu sunt sigur. Le-am construit, le -am ascultat si sunt ffff multumit de cum suna, dar, repet, as vrea pareri in special de la cei care au construit si ascultat asa ceva. Pt Untold. Foarte frumos ampliful tau. Am si eu in proiect un SE cu E88CC si EL34 la care am facut doar carcasa, dar din lipsa de timp a ramas ca-n tren. Bineinteles ca trafurile de iesire mi le-a facut D-nul Lazaroiu, caruia tin sa-i multumesc inca o data pe aceasta cale. Succes in continuare.
Link spre comentariu

Pt Untold. Foarte frumos ampliful tau. Am si eu in proiect un SE cu E88CC si EL34 la care am facut doar carcasa, dar din lipsa de timp a ramas ca-n tren. Bineinteles ca trafurile de iesire mi le-a facut D-nul Lazaroiu, caruia tin sa-i multumesc inca o data pe aceasta cale. Succes in continuare.

Al meu e hibrid, ca despre hibride e vorba. Am facut si all tube, dar, sincer, n-am sesizat vreo diferenta intre ele...poate doar SE-ul cu 6N2P si 6P3S mi se parea ca se aude mai larg, mai aerisit...sau poate n-am eu boxe de calitate sau urechi...

Multumesc pentru aprecieri, @mila si @livoto70, cineva mi-a zis ca seamana cu sertarul dulapului de bucatarie al bunicii de la tara... :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

Din experienţa mea(auditivă ,practică)pot să spun că în cazul amplificatoarelor finale hibrid tuburi&semiconductori atunci când etajele premergătoare etajului final sunt realizate cu tuburi electronice iar etajul final realizat cu semiconductori în configuraţie repetor- tensiune(iesire din sursă/emitor) efectul de tub apare parţial şi nesemnificativ.

Efectul de tub apare deplin şi semnificativ în următoarele situaţii SS-total sarcina dispusă în drenă/colector(exclusiv tranzistorul final compus de tip super-G) sau hibrid păstrându-sedispunerea sarcini tranzistor final în drenă/colector indiferent de configuratie SE sau PP.

Având în vedere pagina de faţă hibridul realizat de Untold

http://www.elforum.info/uploads/monthly_03_2015/post-221025-0-55221900-1426756397.png

include efectul de tub deplin şi semnificativ.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, Untold, dar eu ma refeream la hibride fara traf de iesire, cu mosfeti sau bipolari in final.Din cate am citit, am inteles ca sunetul de "lampa" l-ar da insusi traful de iesire. Nu stiu ce sa zic, dar ampliful care il posed full lampi, un UNITRA FONICA de 2x2w SE, cu ECL86 si ECC83, nu m-a dat pe spate deloc, si asta ascultat pe niste difuri cu SPL cam 100 scoase din RADIO CAPRI STEREO.

Da, Valderama, de acord, de asta am deschis acest topic, pt ca am nevoie de niste pareri impartiale, ca sa nu ma trezesc ca de fapt sunetul de lampa e doar o iluzie creata de faptul ca e facut de mine si e cel mai tare din parcare.

Link spre comentariu

Normal Unitra-Fonica amplificatorul ăla la care faceţi trimetere(2x2w SE) nu este capabil să amplifice corect frecvenţă/semnal cu reprezentare gravă ,mai mult difuzoarele scoase din radio-receptorul capri trebuiau montate măcar în incinte bass-reflex(aceste difuzoare din capri nu au SPL cam 100db/1W/1m nu ating 100bd chiar dacă la borne văd 2W)difuzoarele din capri redau frecvenţe joase cu pierderi semnificative sub 60Hz(ca de altfel toate difuzoarele cu suprafaţă mică a membranei ţolaj mic).Având în vedere cfg SE cu răspuns deficitar la joase trebuie transformată mărimea electrică în mărime acustică prin intermediul unor difuzoare de diametru mare peste 10" dispuse în incinte minim bass-reflex.În practică Unitra-Fonica-2w&spk-capri sunt două minusuri serioase motiv pentru care nu va dat pe spate deloc.

În opinia mea difuzorul din capri nu poate atinge 80db/1W/1m pentru frecvenţe mai mici de 60Hz(posibil atinge 92db/1w/1m în jurul frecvenţei de 1khz).

Când precizăm SPL xxdb/1w/1m  nu strică să precizăm tipul difuzorului BL .Joase ,medii ,înalte şi banda/ecartul de frecvenţe sau pentru ce frecvenţe se atinge/depăşeşte poftim 100db/1w/1m.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu poți compara un se de 2 W cu un final pe tranzistori de 50-100w, sunetul are alta dinamica. La un se de putere mica sub 4-5 W chiar și pe incinte cu spl ridicat vârfurile semnalului sunt de regula în zona de distorsiuni maxima a amplificatorului. Adaugă și saturarea trafului de ieșire. Referitor la topic,îi dau dreptate d-lui Valderama am construit mai demult un amplificator cu tub pe intrare și final pe tranzistori și nu m-a dat pe spate. Smecher ar fi un traf după tranzistori,un coleg de forum face asa ceva poate pune dumnealui ceva impresii.

Editat de laur+
Link spre comentariu

Din experienţa mea(auditivă ,practică)pot să spun că în cazul amplificatoarelor finale hibrid tuburi&semiconductori atunci când etajele premergătoare etajului final sunt realizate cu tuburi electronice iar etajul final realizat cu semiconductori în configuraţie repetor- tensiune(iesire din sursă/emitor) efectul de tub apare parţial şi nesemnificativ.

Efectul de tub apare deplin şi semnificativ în următoarele situaţii SS-total sarcina dispusă în drenă/colector(exclusiv tranzistorul final compus de tip super-G) sau hibrid păstrându-sedispunerea sarcini tranzistor final în drenă/colector indiferent de configuratie SE sau PP.

Având în vedere pagina de faţă hibridul realizat de Untold

http://www.elforum.info/uploads/monthly_03_2015/post-221025-0-55221900-1426756397.png

include efectul de tub deplin şi semnificativ.

Despre asta vorbeam si eu...sunt de acord...

Am construit si eu un hibrid mai demult dupa o schema de la peavey.Avea etajul de intrare si prefinalii pe tranzistori ,iar finalul era pe tub.Pot sa spun ca nu mi-a dat nicio stare ,drept urmare am modificat etajele de intrare si prefinalul si am pus tuburi si sincer se simte altfel sunetul.Inchipuieti ca sunetul este diferit de la un tub la altul ,in functie de brand.Nu mai zic de la tranzistor la tub....E pur si simplu o chestiunde de gust.Parerea mea este ca daca tot tii sa faci un hibrid ,incearca o combinatie intre tranzistori pe germaniu si tuburi .Eu sunt pe all tube ,sau tranzistori cu germaniu...Mesajul asta este pentru "livoto 70"

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Trz cu germaniu în prezent???

Ma refeream la sound ,nu la ce este in prezent.Si da,mai exista AD-uri ..Am facut un amp stereo cu ad-uri dupa o schema de la un radio original volkswagen beetle(care era mono) din anii 70" si suna bine de tot..

Editat de battobataaree
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări