Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VU-Metru analagic

HelliosSun

Postări Recomandate

Semnalul aplicat la intrarea statiei este preluat de la iesirea de casti de la TV, PC si un radio CD USB SD MP3.

VUmetrele sunt lgate direct pe intrarea in statie, la intrarea in corectorul de ton.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• HelliosSun

12

• Eugen Chirila

8

• bmwh548

7

• Nostalgic

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Paote ai vrut sa spui de amplificare, nu de putere.

Pentru a afla factorul de amplificare poti cauta pe net specificatiile tehnice pentru tranzistorii pe care ii ai, sau un instrument de masura care masoara hFE (factorul de amplificare).

Dar dupa cum spuneam si in postul anterior, pentru aceasta schema nu ai nevoie de un tranzistor cu factor de amplificare mare, poti folosi orice ai prin cutiile tale cu piese.

Link spre comentariu

Am realizat VU-Metrul dar mai am o problema.A mers ce a mers pana cand m-am jucat cu semireglabilele de 5k si 10k si imi ramane acul blocat.Am reglat si inainte dar mergea pana cand nu a mai vrut.Daca ii scot semnalul ramane in acelasi loc numai cand ii opresc alimentarea ramane in acelasi loc dar cand il zgudui putin pica la 0.Sa fie din dB-metru?Sa fie ceva inauntru la bobina care il blocheaza asa?Sub ce nume gasesc pe net dB-metrul ca sa imi cumpar altul deoarece acesta este recuperat dintr-un aparat vechi.

post-232399-0-07762000-1427050973_thumb.jpg

post-232399-0-50116300-1427050979_thumb.jpg

post-232399-0-05697000-1427050986_thumb.jpg

post-232399-0-24310900-1427050992_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cu siguranta si cu certitudine este o problema mecanica, daca ramane acul blocat.

Cat despre acest VU-metru, el provine de la magnetofoanele rusesti ROSTOV, am si eu doua noi noute, cumparate pe vremea impuscatului, si care asteapta sa fie montate intr-o noua statie de amplificare SONY, pe care o am in plan pentru anul acesta.

Cu siguranta si certitudine, nu vei mai gasi de cumparat acest model, decat de ocazie, nou nout nici sa nu te gandesti ca mai gasesti.

Link spre comentariu

Nu imi trebuie identic cu acesta dar asemanator.Sunt atatea modele pe net dar nu stiu sub ce denumire le gasesc pe site-urile de specialitate.Daca stiti cumva ce nume ar avea.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Sa dezgrop topicul asta ca sa nu fac altul...

Ma mancau degetele de dimineata si am incercat schema, nu a mers deloc (pentru punte am folosit 1N4001 ca asta aveam prin cutia cu maimute, tranzistorul un BC107B, alimentarea am facut-o la 16V). Testat fiecare piesa (in afara de tranzistor pe care, de lene, l-am infipt in tester, mi-a indicat hFe-ul si am presupus automat ca e bun), totul in regula, verificat de 100 de ori totul, nu merge si pace. Am testat cu doua vumetre diferite, am experimentat cu alte valori la potentiometru si semireglabil, nu vrea. Imi scapa ceva? Ar trebui sa mai ridic nivelul semnalului cu un preamplificator mai "mare"?

Am facut si o varianta cu doi tranzistori (am pus tot niste BC107B ca 108 nu aveam si aceleasi diode pentru punte). Nici asa nu vrea. http://www.next.gr/uploads/1060-54d1060.gif

Am facut o strutocamila cu un A741 si a mers din prima, dar e nevoie de semnal mare pe intrare (destul de mult peste 1V). Rezistenta dinainte de vumetru am inlocuit-o cu un semireglabil, dar trebuie pus aproape de zero ca sa se miste acul, alimentarea a fost la 12V. http://img-europe.electrocomponents.com/largeimages/LE258013-01.gif

Cum as putea sa fac in asa fel incat sa am indicatia de 0dB la un nivel mic de semnal? 150mV sa zicem. Un preamplificator banal cu 1-2 tranzistori?

Link spre comentariu

Ce VUmetre ai, de la ce provin?.

Ceva nu este in regula cu ele. Mai mult ca sigur au o sensibiltate scazuta, adica au nevoie de o tensiune mare ca sa se miste acele.

Pune si tu o poza cu ele sa vedem despre ce este vorba.

Link spre comentariu

... pune în locul instrumentului multimetrul pus pe 2 volţi CC (sau în apropiere), reglează cursorul potenţiometrului la masă, alimentează, şi bagă în el semnal alternativ de la o sursă oarecare.dacă ai rang de 150/200 de microamperi, ai putea face măsurarea şi pe el, dar de obicei multimetrele banale, gen 890 nu au rangurile alea.pe măsură ce reglezi cursorul potenţiometrului ar trebui ca indicaţia voltmetrului să se schimbe, să indice o tensiune oarecare, nu 0.schemele de vumetre sunt de obicei pentru microampermetre de 100 de microamperi cap de scală, rareori de 1 miliamper cap de scală: dacă microampermetrul tău are o sensibilitate mult mai mică, gen 200 sau 250 de miliamperi, asemenea montaje sunt prea slabe pentru ele.schema aia dată de tine cu 741 nu e un amplificator, ci un buffer, nu amplifică nimic, ci doar adaptează 2 etaje cu impedanţă diferită între ele.ţi-a indicat ceva probabil pentru că ai băgat semnal în el luat în paralel de pe un difuzor! :)

Link spre comentariu

Vumetrele provin de la Unitra 2405 si de la un Tesla cred. Ambele sunt functionale. Semnalul pentru teste a venit de la telefon/placa de sunet si in final de la iesirea de casti a amplificatorului (n-am masurat niciodata ce iese pe ea, dar a fost singura suficient de puternica sa miste vumetrele).

MifTy: am facut deja asta, indicatia pe scala 200mV era sub 1mV la ambele variante cu tranzistori. Am sa incerc sa masor individual jonctiunile tranzistorilor, ma gandesc ca poate sunt totusi defecti (fiind recuperati) si aparatul a indicat aiurea la hFe.

Editare tarzie: s-ar parea ca ambele sunt de pe Unitra M2405, doar ca de pe generatii diferite.

post-175972-0-02319200-1446926835_thumb.jpg

Editat de bmwh548
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări