Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atenuator compensat

nimeni_altci

Postări Recomandate

Salut, am o problema in realizarea unui atenuator compensat. Am facut unul de tipul celui din poza, cu rezistente egale(R1=R2) si condensatoare de valori egale (C1=C2). In mod normal, deoarece cele doua constant de timp sunt egale, atenuatorul ar trebui sa aibe atenuare egala la orice frecventa, adica 2. DIn pacate acest lucru nu se intampla. La 1000 Hz am atenuare aprox 2, iar la 1 Mhz, atenuarea e cam 3-4(la intrare 2 V,la iesire 600 mV). Imi poate spune cineva unde gresesc, va rog? Mentionez ca am folosit urmatoarele valori: R1=R2=100k, C1=C2=33pF

Multumesc!

post-195068-0-98528700-1426629160_thumb.png

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Atenuatorul se comportă așa cum ai calculat dacă sunt îndeplinite simultan două condiții : 

1. Sursa de semnal are impedanță de ieșire neglijabil de mică ( ideal nulă ).

2. Receptorul de semnal are impedanță de intrare foarte mare ( ideal infinită ) 

Dacă la ieșire ai pus un osciloscop ( cum bănuiesc ) impedanța acestuia - mai precis componenta ei capacitivă - ți-a afectat atenuarea totală.

Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru raspuns. Adevarat, impedanta osciloscopului imi strica masuratorile. Cam ce capacitate de intrare maxima ar trebui sa aibe un osciloscop pentru a putea masura semnale de 10 Mhz?

Link spre comentariu

Valoarea impedantei de intrare a osciloscopului e un " dat "  initial , nu prea o poti modifica . E " insotita " de o capacitate specifica . Lupta e sa fie cat mai mica ... de obicei e trecuta langa mufa de intrare , sau cel mai rau , in cartea tehnica , alaturi de impedanta , care se doreste mare . De obicei , e impusa prin standardizare , din motive de compatibilitate a sondelor ...

http://centers.njit.edu/ecelab/manuals/electrical-engineering/ece-291/lab7.php

Refa calculele si tine cont de ea ... asa se intampla si la sondele de fabrica . Au si un element reglabil ( trimer ) , pentru realizarea " egalitatii " din relatia de calcul .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări