Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator turatie motor PWM


Marian

Postări Recomandate

Salutari.

 

Am fost rugat de un prieten sa-i fac un regulator de turatie pentru un motor de stergatoare de parbriz, mi-a dat motorul in cauza pentru teste dar nu mi-a zis si de la ce tip de masina era ( dacie sigur nu e ), deci nici eu nu v-as putea spune in caz ca sunteti curiosi. Ieri am pus la punct o schema si cablaj si azi le-am dat gata realizand practic micul montaj. Folosind timer-ul 555 in configuratia cunoscuta, numai ca nu exista protectie la scurt, chestie care mie nu imi place, recent m-am gandit la o posibila solutie si am zis s-o testez la montajul asta, in simulator functiona, si testul de azi mi-a confirmat, adica protectia la scurt functioneaza. principiul este relativ simplu, se foloseste de pinul 4, mosfetul a supravietuit la scurt pe iesire, deci e in regula.

 

Iata si ceva forme de unda vazute pe o sarcina rezistiva, prima cu umplerea undeva pe la 40% ( sau ceva de genul ), vroiam sa vad cum arata forma de unda, si este in regula ( sonda osciloscopului direct pe sarcina ):

Posted Image

 

Umplere maxima:

Posted Image

 

Umplere minima:

Posted Image

 

Adica ma declar incantat de reglaj. Poze cu placuta:

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Placa folosita a fost una simpla, ( fara foto ), realizarea s-a facut pe baza transferului de toner, atat traseele cat si silk-ul pe partea cu componentele ( parte care a si fost lacuita pentru protectia desenului ), dupa consolidare trasee si teste de anduranta, s-a lacuit si partea cealalta cu traseele, in cateva straturi de spray lac, pentru eventualitatea in care beneficiarul are de gand sa-si foloseasca jucaria in mediuri umede.

 

Motorul la teste a relevat un consum maxim de undeva spre 12A aproape de oprirea axului, eu am pus limitarea pe la 16A sa fie ceva rezerve. Am testat montajul cu motorul "in sarcina" ( fortam oprirea axului cu un lemn ) cu reglaj umplere maxima unde disipatia pe mosfet e maxima, deoarece vroiam sa vad daca acel radiator micut face fata ( si deci n-am estimat eu gresit pierderile ), si rezultatul a fost asa cum ma asteptam, radiatorul se mentine rece in timp ce motorul se incalzise destul de bine, Daca n-ar fi cei 4W disipatie pe shunt ( cele 3 rezistente de putere ) randamentul montajului ar fi de-a dreptul excelent, disipatia pe mosfet fiind undeva sub 1W la sarcina maxima de interes, asa am un randament de aproape 97%, nici asta nu-i rau...

 

Si cam atat, aici ma retrag si va cer scuze daca v-am plictisit.

Numai bine.

Marian.

Link spre comentariu

Montajul functioneaza bine ,este fiabil,il folosesc de 10 ani cu urmatoarele modificari:  frec. 1000Hz ,2x 3205, stabilizare la 9V pe 555(merg pana la 24V) ,in locul trz. de limit. curent am folosit un trz. cu germaniu EFT 321,sch. de 0,o1 ohm 15W cu limitare la 30A.

Link spre comentariu

Avem , cred, două probleme aici :

1. Valoarea prea mare a impulsului de tensiune pe șunt . Asta cred și eu că se datorează timpului lung de acționare a protecției . Curentul prin MOSFET crește aproape instantaneu - și limitează la valoarea pe care o vedem prin alt mecanism (?) - abia apoi crește curentul prin Q2 respectiv scade potențialul în pinul 4. Eu aș încerca să pun C3 direct între colector Q2 și masă , eventual cu o valoare mai mică. 

2. Scăderea frecvenței . Păi , la acționarea Reset se pune pe zero atât ieșirea cât și pinul Discharge . Condensatorul C1 se descarcă până la nivelul Trigger , circuitul basculează,  după care C1 se încarcă la loc . Problema este că la încărcare , el nu mai atinge pragul Threshold din cauza acțiunii protecției  - curentul la ieșire crește mult mai repede decât tensiunea pe C1. Perioada devine astefel mult mai mică. Am putea încerca să forțăm descărcarea la masă printr-o diodă cu catodul în colectorulu lui Q2 și anodul la C1. 

Link spre comentariu

Din ce spui inteleg ca, compensarea devine una de tip "lag", uite ca la asta nu m-am gandit... o sa testez, si neaparat cu C mai mic.

 

Referitor la cealalta chestiune, m-am tot uitat in pdf pe schema de circuit interna a timer-ului, si asistat putin si de simulator am observat ca initial el pleaca cu iesirea pe plus concomitent se incarca si C1, cand se atinge acolo 2/3 din alimentare se atinge si pragul thres si se comanda trecerea pe minus a iesirii si descarcarea C1 de catre pinul 7. Dioda despre care vorbesti ar trage pinul 2 spre masa, mult sub pragul de 1/3Vcc, deci forteaza iesirea sa treaca spre plus, prezenta ei ar mentine iesirea pe plus permanent pentru ca n-ar mai permite atingerea pragului de sus pe C... Cred ca vorba lui Smilex integratul asta nu e conceput pentru asa ceva ( protectie puls cu puls ), faptul ca actionarea pinului 4 "umbla" si la pinul 7 ne incurca, asa cum este el descarca pe C1, de cum Q2 se blocheaza integratul revine la regim normal de functionare si sesizeaza pe C1 descarcat, deci comanda trecerea spre plus a iesirii, dar creste indata curentul prin shunt si deci se deschide iarasi Q2 si deci sistemul devine mai degraba un soi de rezonanta... cred ( dar nu sunt sigur ) ca tocmai invers ar fi fost mai util, adica pinul 4 la actionare sa fi incarcat pe C1, dupa ce Q2 se bloca in lipsa curentului prin shunt, integratul revenea la normal dar sesiza ca c1 este incarcat si mentinea iesirea la 0 pana C1 ajungea la pragul trigger, deci la urmatoarul impuls, s-ar fi controlat prin protectie doar cat tine acel puls de ON, pastrandu-se insa perioada... sau cel putin asa cred, sper sa nu zic vreo prostie... Daca totusi zic bine atunci clar nu se poate ce vreau eu, adica limitare puls cu puls si pastrarea perioadei... Poate ca cel mai sigur este o protectie cu stop, una cu automentinere, un tiristor ceva care la atingerea unui prag sa mentina pinul 4 sub 0,8V pana la un reset manual al protectiei, un prag al limitarii setat sus fata de curentul maxim necesar in regim normal de lucru. Am avea o protectie la scurt destul de sigura dar una cu stop, deci pragul ar trebui probabil sa fie pus foarte sus ca sa nu sedeclanseze protectia atunci cand nu trebuie... nu stiu, zic si eu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări