Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LME47920


Vizitator ciansoft

Postări Recomandate

Vizitator ciansoft

Salut tuturor !

 

Recunosc de la bun inceput ca sunt incepator in ale electronicii.

Am insa bunavointa si deschiderea de a intreba atunci cand nu stiu.

Asadar:

 

Am un soft pentru tratamente prin biorezonanta. Acest program genereaza oscilatii sinusoidale si square (patratice) cu frecvente bine stabilite, pentru inervale de timp programabile.

Ideea ar fi ca amplitudinea semnalului la iesirea din placa audio a laptopului este de maximum 1V, iar eu am nevoie de un semnal care are amplitudinea intre 5V si 12V.

Am cautat pe internet, in pagina producatorului si am gasit o schema de amplificator DIY. (documentul in format *.pdf se afla in atasament.).

Acolo, exista indicatia de a inlocui integratul folosit initial (TSH22) cu un alt integrat (LME47920). (Datasheet-ul pentru LME47920 se afla de asemenea in atasament).

Am incercat sa fac montajul utilizand LME47920 si piesele prezentate in schema cu TSH22. Nu functioneaza.

Ce parere aveti; ar trebui sa folosesc schema prezentata in Datasheet-ul LME47920 cu toate detaliile ei sau ar trebui sa modific doar ceva la schema initiala.

Ideea ar fi ca am nevoie ca forma de unda square generata de laptop ar trebui sa ramana nemodificata, doar sa aiba o amplitudine mai mare. La fel si pentru semnalele sinusoidale.

De asemeni, ar fi util sa pot regla amplitudinea semnalului obtinut.

Cum ar trebui completata schema ?

 

Va rog ajutati-ma sa gasesc solutia corecta si functionala.

 

Multumesc.

 

Ioan Antal

 

AMPLIFICATOR FREX extras.pdf

LME49720 extras.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • elektronu85

    5

  • sesebe

    4

  • mișa

    1

  • franzm

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar fi trebuit sa mearga.

Ce anume nu functioneaza?

 

Trebuie avut in vedere ca cele mai multe placi de sunet nu pot livra DC la iesire, au un condesator serie pt a anula componenta DC.

Din cauza acestui condesator semnalul v-a aparea derivat.

 

Semnalul arata pe osciloscop ca in cazul B sau C?

 

post-178603-0-11259400-1426680237_thumb.jpg

 

Daca da, atunci ai nevoie de un DAC extern (eventual placa externa de sunet) care poate livra si DC si atunci cel mai probabil poti obtine direct amplitudinea necesara (maxim ± 2,5V ~ ± 10V in functie de implementare) fara a mai fi necesara utilizarea unui alt amplificator.

 

Apropo, daca am vazut eu bine se doreste si obtinerea unor frecvente destul de ridicate, peste banda audio (care este pina pe la 16-20KHz)

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da de unde DC la iesire daca omului ii trebuie sinus si dreptunghiular??? Mie nu prea imi vine a crede ca poate scoate intre 5V si 12V la iesire doar cu acel amarat de TSH care nue decat un AO banal... iar legat de LME, eu din ce vad in primul PDF postat de initiator acolo scrie ceva despre LME4792ONA si nu LME47920NA, e o mica diferenta, e drept ca nici n-am gasit datasheet la LME4792ONA deci ar ramane doar varianta cu LME47920 cu zero in coada si nu cu O, dar eu nu sunt convins deloc ca acel amplificator livreaza la iesire puterea ceruta....

Link spre comentariu

E LME49720 cel mai probabil, desi am vazut si ceva referiri la LME4972 simplu dar cred ca erau greseli.

In nici un caz LME4792.

 

Orice operational cit de cit OK poate scoate 12V la iesire daca suporta alimentari de peste 14V-16V si este cu iesirea in aer. 

Conform unor informatii pe care le am, rezistenta corpului omenesc este considerata de ~10KΩ si majoritatea operationalelor pot lucra cu 12V pe 10K.

Link spre comentariu

Construieste un amplificator cu un singur operational cu amplificare 10-15. E aberant ca in aceasta aplicatie sa folosesti 2 operationale. Alimentarea o faci dubla la +-17V sau simpla la 34V (MINIM OBLIGATORIU). Poti folosi LME49710, care contine un singur operational.

Daca ar fi sa construiesc eu acest amplificator, as folosi LME49870 de exemplu, pentu ca admite tensiuni mai mari de alimentare. As alimenta amplificatorul la +-22V ca sa fiu sigur ca pot obtine 12Vrms la iesire. In asemenea conditii, teoretic, un operational ideal ar putea scoate la iesire maxim Uout = 44V/(2radical din 2) adica 15.6Vrms. Practic, la iesire o sa ai cam 12-13Vrms maxim inainte de limitare, daca discutam de sinus.

Mai sunt o gramada de amplificatoare operationale, chiar mai bune care se preteaza acestei aplicatii.

Nici nu se poate pune in discutie amplificatorul propus de tine, alimentat la +-6V!!! Ala scoate la iesire maxim 3-4Vrms!

Link spre comentariu

Pai asta ma contraria pe mine... cum sa scoata dom'le 12V rms la iesire din plus minus sase volti alimentare???!!!???

 

Pai asta ar fi un perpetuum mobile si inca nu stiu sa existe unul.....

 

Asa da, in conditiile propuse de dl Misa mai da... in cazul asta sunt variante cacalau, maria-ta....

Editat de elektronu85
Link spre comentariu
Vizitator ciansoft

sesebe a spus:

 

"Trebuie avut in vedere ca cele mai multe placi de sunet nu pot livra DC la iesire, au un condesator serie pt a anula componenta DC.

Din cauza acestui condesator semnalul v-a aparea derivat.

 

Semnalul arata pe osciloscop ca in cazul B sau C?

 

Posted Image

"

Am facut un Printscreen care reda forma de unda pe care o genereaza laptopul.

Acelasi model de forma de unda imi apare si pe osciloscop.

Si, da, se doreste obtinerea si utilizarea tuturor frecventelor pe care le poate genera placa audio a laptopului. Orice frecventa mai inalta este de ajutor in tratamentele cu biorezonanta.

...Daca aceasta informatie va poate fi de folos ca sa imi dati un sfat...

 

De asemeni, in datele tehnice ale LME49720, pe prima pagina, in dreapta, sus, exista specificatia: "Power Supply Voltage Range: ±2.5 to ±17V". Prin asta, eu inteleg ca poate fi alimentat la +- 17 V. Daca gresesc, va rog sa ma corectati.

 

Tot in Datasheet, observ ca integratul are de fapt doua operational in el. Am atasat LME49720 package - imaginea care arata conexiunile din integrat, si.. eu am considerat ca am utilizat un singur integrat... Dar nu va luati dupa mine... Eu pot gresi foarte usor, deoarece cunostintele mele in domeniu sunt saracute...

 

... Asa... vreau sa va spun ca, la iesire, nu am nici un fel de semnal!...

 

Deci, daca voi cunoasteti o schema mai buna decat ceea ce am eu aici, nu ma deranjeaza cu nimic sa o schimb ! Poate ma puteti ajuta si in sensul de a putea obtine la iesire o tensiune reglabila. Deci, daca imi puteti sugera o schema completa, si functionala, pentru mine ar fi un ajutor nepretuit. Orice detaliu suplimentar este folositor pentru un incepator !

 

Practic, scopul meu ultim este acela de a realiza un amplificator simplu si eficace. Am nevoie de asta, pentru a putea ajuta la insanatosirea unor oameni.

Am mai lucrat cu un aparat de biorezonanta care nu era al meu si am obtinut rezultate remarcabile. Acum lucrez la un cabinet de medicina alternativa si am cativa pacienti pe care stiu sigur ca ii pot ajuta pe aceasta cale.

 

Oricum, apreciez implicarea voastra si va multumesc.

 

Astept cu interes alte sugestii.

 

Va salut ! Pe curand !

 

 

post-244042-0-33505000-1426707537_thumb.jpg

post-244042-0-43996600-1426708054_thumb.jpg

Link spre comentariu

O tensiune reglabila se poate obtine destul de usor variind nivelul semnalului din placa audio(modificand volumul din laptop) sau intercaland un simplu potentiometru intre laptop si amplificatorul propriu zis. Daca tot ai circuitul asta LME49720 incearca sa scoti tot ce poti din el, pentru asta modifica montajul si fa-l exact ca in datasheet cu valorile de acolo si alimenteaza-l la tensiunea maxima sau foarte aproape de maxim sa zicem la +-16V. Apropo vezi ca si tensiunea de alimetare conteaza, ea trebuie sa fie cat mai egala ca valoare intre cele doua bare, adica nu prea e indicat sa ai pe bratul pozitiv +16v de exemplu iar pe cel negativ -15,5V. Tensiunile trebuie sa fie cat mai apropate ca valoare, chiar identice daca se poate. De asemeni ar fi bine sa fie si stabilizate, dar asta e doar parerea mea.

 

Sa inteleg ca ai si un osciloscop cu care vizualizezi forma de unda la iesirea din amplificator sau am inteleg eu gresit??? Daca ai avea intradevar unul ar fi foarte util ca sa-ti dai seama si daca montajul functioneaza corect si de asemenea poti regla foarte precis amplitudinea semnalului din potentiometrul de pe intrare.

Link spre comentariu

Eu nu inteleg nimic din ceea ce ai postat. 

Poate ma poate ajuta cineva care intelege cite ceva.

 

Ce tool este ala? Un osciloscop pe calculator realizat cu placa de sunet?

 

Placa de sunet nu este conceputa si indicata sa genereze semnale dreptunghiulare, asta asa ca o paranteza....

Link spre comentariu
Vizitator ciansoft

Multumesc, elektronu85 ! Ma voi gandi la ceea ce imi propui tu.

Daca nu voi primi alte sugestii, probabil ca voi incerca sa fac asta.

Deocamdata, ma gandesc sa mai ascult si parerile celorlalti.

Da, am un osciloscop cu care am verificat forma semnalului care iese din laptop. Este exact ca in imaginea din printscreen.

 

Sesebe, cauta si descarca programul FREX16.

Link-ul e aici : http://www.frex.com.au/frexdl.html

Exista o varianta gratuita. Ea isi intrerupe insa functionarea la fiecare 10 minute si trebuie sa startezi din nou sesiunea, pentru ca ea sa continue.

Joaca-te putin cu el si ai sa iti dai seama...

Editat de ciansoft
Link spre comentariu

Eu nu inteleg nimic din ceea ce ai postat. 

Poate ma poate ajuta cineva care intelege cite ceva.

 

Ce tool este ala? Un osciloscop pe calculator realizat cu placa de sunet?

 

Placa de sunet nu este conceputa si indicata sa genereze semnale dreptunghiulare, asta asa ca o paranteza....

Eu zic sa inchizi mai repede paranteza si sa pui matale un osciloscop direct in jackul de casti la orice laptop vrei dumneata si sa-i dai deptunghi din cel mai ordinar program online sa vezi ce forma de unda iti apare pe osciloscop...si asta fara paranteza.

 

Uite poti folosi programul asta ca si generator...http://onlinetonegenerator.com/

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Eu zic sa inchizi mai repede paranteza si sa pui matale un osciloscop direct in jackul de casti la orice laptop vrei dumneata si sa-i dai deptunghi din cel mai ordinar program online sa vezi ce forma de unda iti apare pe osciloscop...si asta fara paranteza.

 

Uite poti folosi programul asta ca si generator...http://onlinetonegenerator.com/

Nu vreau sa pornesc iar o polemica dupa ce deabia am terminat (sper) cu alta.

Din fericire stiu exact ce vorbesc si am acasa 3 osciloscoape, doua analogice si unul digital. 

Am vazut destule pina acum. Chiar am si ceva realizari pe exact aceasta directie: http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/245781-my-second-try-digital-side.html

Sint curios elektronu85 tu ce experienta relevanta ai in aceasta directie ca sa ma iei asa pe sus?

 

Din curiozitate stii care este banda pe care trebuie sa o aiba un sistem (placa de sunet de examplu) ca sa poata sa genereze un semnal dreptunghiular?

Teoretic ... infinita. Cauta pe net transformata fourier a unui semnal dreptunghiular (asta daca nu o stii) si ai sa vezi ca un semnal dreptunghiular are armonici pina la infinit (teoretic), practic pt a avea abateri de la forma dreptunghiulara mai mici trebuie sa ai cit mai multe armonici (impare).

 

ciansoft nu a specificat frecventa maxima dorita dar putem pleca de la banda de frecventa reprodusa de o placa de sunet si sa vedem cum ar arata semnalul dreptunghiular reprodus in functie si de frecventa.

Trebuie tinut cont ca este pur teoretic considerind o banda maxima reprodusa de 20KHz. In practica de fapt banda reprodusa este ceva mai mare.

 

Imaginile sint luare de pe net fara a mai fi modificate si am facut numai citeva calcule. Sint luate de aici :http://recordingology.com/in-the-studio/distortion/square-wave-calculations/

 

Un semnal dreptunghiular de 400Hz va arata ca in figura 1.

Un semnal dreptunghiular de 800Hz va arata ca in figura 2.

Un semnal dreptunghiular de 2,2KHz va arata ca in figura 3.

Un semnal dreptunghiular de 4KHz va arata ca in figura 4.

 

Il las pe initiatorul acestei discutii sa decida care este semnal dreptunghiular util si care nu.

In practica, cu o placa de sunet de calitate foarte buna, probabil putem inmulti cu 2-3 frecventele la care se obtin formele de unda prezentate, adica un semnal de 6,6KHz ar putea arata ca in figura 2 de exemplu considerind o banda maxima reprodusa de 165KHz.

 

 

post-178603-0-95349800-1426717167_thumb.gifpost-178603-0-76937800-1426717183_thumb.gifpost-178603-0-75213500-1426717193_thumb.gifpost-178603-0-13749400-1426717200_thumb.gif

 

ciansoft tie ti-ar cam trebui pt semnal dreptunghiular un DAC fara filtrare la iesire sau mai bine cu un filtru trece jos pasiv L-C setat pe la 10-15MHz, asta daca vrei sa obtii cum am inteles eu din documentul atasat de tine frecvente pina pe la 1.6MHz.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu din ce inteleg de la initiatorul topicului banuiesc ca nu are nevoie de o banda de frecventa foarte larga pentru scopul sau si nici de un dreptunghi asa de perfect cum aveti dvs dle sesebe, imi cer scuze daca am fost pe cale sa dau nastere unei polemici, nici eu nu vreau asta asa ca va prezint scuzele mele cu mentiunea ca atunci cand am postat m-a cam luat valul, fiind indispus putin de o alta discutie de aici de pe forum. In nici un caz nu va contest experienta sau sculele din dotare, stiu ce-i aia transformata Fourier si din punctul dvs de vedere aveti dreptate dar nu cred ca-i cazul aici de o precizie asa mare.

Link spre comentariu
Vizitator ciansoft

Salu tuturor !

 

Va multumesc tuturor pentru straduinta de a ma ajuta in mod real.

 

sesebe,

Da, as avea nevoie sa pot folosi cat mai mult dintre frecventele care pot fi emise de placa audio. Frecvente terapeutice sunt de la 2 - 3 Hz pana la... 12.000.000 Hz ... Dar Softul stie sa calculeze armonice inferioare, astfel incat sa poata fi utilizate cele care pot fi generate de placa audio. Din programul FREX poate fi setata limita superioara pana la care sa calculeze armonicele. Eu am incercat sa o setez la 22kHz, si am facut un sweep de la 0 la 22kHz. Limita maxima care mi-a fost indicata a fost pe undeva, pe la 21.500 Hz. Am modificat setarea in mod corespunzator.

 

franz,

Da, semnalul se aplica pacientilor, prin intermediul unor electrozi plasati la maini si/sau la picioare. Mai exista si varianta cand electrozii se plaseaza pe diagonala (mana stanga - piciorul drept, sau mana dreapta - piciorul stang).

Aparatul de biorezonanta cu care am lucrat inainte dispunea de patru electrozi - pe doua canale. Programul FREX dispune de un singur canal - deci se pot utiliza doar doi electrozi, asa ca tratamentul poate dura ceva mai mult..

 

Deseara, voi folosi osciloscopul ca sa vizualizez semnalele iesite din laptop, voi face fotografii si le voi posta.

 

Va salut si va multumesc pentru implicare !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări