Vizitator Chivulescu Adrian Gabriel Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 (editat) Buna seara.Doresc sa realizez un frecventmetru ca sa masoare pana la 30 MHz cu o precizie de +/-1Hz.Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o schema.Va multumesc si imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie. Editat Martie 16, 2015 de Chivulescu Adrian Gabriel Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 Nu cred ca o sa reusesti ca construiesti un frecventmetru cu o precizie atat de mare dar pentru inceput de poti inspira de aici http://www.circuitvalley.com/2011/07/60-mhz-frequency-meter-counter.html Link spre comentariu
gauss Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 (editat) Vrei d ' asta " modern " , cu piese putine , sau mai clasic ? Ce sensibilitate doresti la intrare ? Ce gama dinamica ? Cat de jos ( in frecventa ) vrei sa coboare la masurare ? Din ce am mai lucrat , in mileniul trecut , stiu ca importante sant baza de timp si formatorul semnalelor de intrare . Apoi , de cate ori vrei sa masoare pe secunda ? Sau vrei rezolutie comutabila ? Cred ca ar fi bine sa spui ce doresti sa faci , mai in amanunt ( utilizarea ... ) . Ceva probleme vor fi si la ( eventuala ) calibrare ... P .S . - link - ul recomandat are rezolutia de 10 Hz ... nu stiu daca se califica pentru precizia de + / - 1 Hz . Poate fi , teoretic , suficient de stabil , dar mai greu de constatat ... Sensibilitatea ( declarata ) e de 2 - 300 mV , de multe ori nu " ajunge " , mai ales daca sant valori varf la varf . Si impedanta de intrare e mica ... mai trebuie lucrat , repet , precizarile ar fi importante ! Editat Martie 17, 2015 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Chivulescu Adrian Gabriel Postat Martie 18, 2015 Partajează Postat Martie 18, 2015 Frecventmetrul meu este pentru un proiect la facultate si cred ca o sa ma bazez pe link-ul dat de colegul @RX-TX.Ideea e ca nu am primit foarte multe indicatii.Mi s-a dat doar tema de proiect cu specificatiile acelea.Daca mai exista pareri le ascult cu mare drag.Mai am o posibilitate de a face un voltmetru care sa masoare pana la 15V.sa contina rezistente universale in circuitul de intrare si o rezistenta de 20 kohm/V.acesta va fi realizat cu ajutorul unui convertor analog-numeric dubla panta.Va multumesc prntru ajutor Link spre comentariu
djvas Postat Martie 18, 2015 Partajează Postat Martie 18, 2015 (editat) Voltmetrul cred ca este un proiect mai usor abordabil, mai ales ca majoritatea uC au ADC integrat. Ce sunt alea "rezistente universale" ? La frecventmetru cred ca se face confuzie intre rezolutia si preciza de +/1Hz Editat Martie 18, 2015 de djvas Link spre comentariu
gauss Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 (editat) Nu se face nici o confuzie . Nu se poate constata o precizie de plus minus 1 Hz , la o rezolutie de 10 Hz . Schimbarea ultimei cifre se va face dupa 10 unitati LSB ( last significant bit ) . Intre timp , valoarea masurata poate fluctua cu de 10 ori precizia ceruta , fara ca observatorul uman sa poata constata . Cred ca e evident . Am scris mai sus . Daca ma insel , scuze ... In alta ordine de idei , daca se posteaza o tema , si se accepta derogari de un ordin de marime de la cerinte dupa ce se explica ce si cum , seamana a metoda lui Potriveli . Sau un viraj ca la Ploiesti ... In incheiere , si ma retrag , termenul de Kohmi / volt e specific multimetrelor analogice , cu instrument mecano - electric ( variante ... ) de indicare a valorii . Ar insemna vreo 50 microamperi . La ce mai foloseste CAN ? ... ca nu prea ma prind ... sau informatia s - a distorsionat si completat prin mixare pana la forum , sau cineva n - a avut cea mai fasta zi - vorbind din punct de vedere " electric " . P .S . - cred ca e vorba de valori standardizate de rezistori ... nu mai dezvolt , sa nu supar pe cineva . Bine ca nu mai producem AMC - uri ... si mai bine ca eu cel putin am prins " epoca " in care produceam ! Editat Martie 19, 2015 de gauss Link spre comentariu
Fulgerik Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 Pentru a masura cu precizie de 1Hz trebuie sa asigure timpul de măsurare(esantionare ) mai mare de 1s şi baza de timp (etalon de timp) sa aibă o stabilitate mai buna de 1hz.Pentru a masura fără pretenţii de precizie este suficient afişare pe 8 cifre şi un timp de masura 1s. Link spre comentariu
djvas Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 Domnule gauss cand am zis de confuzie EVIDENT nu ma refeream la dvs ! Cred ca autorul a inteles gresit cerintele proiectului. Nu cred ca cere nimeni un proiect de facultate cu precizie metrologica.Sau ... poate ma insel. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 (editat) Am inteles ... Altfel , ce sa zic ... de multe ori , se intampla sa fie si cerinte oarecum absurde . Sincer , m - a derutat si cea cu voltmetrul ... mi se pare o alambicare din mai multe " proiecte " . Asta daca informatia a ajuns corecta la noi , forumistii ... P .S . - la frecventmetrul ala ar fi de lucru ... parerea mea ! Ca sa nu zic de necesarul pentru verificarea performantelor ... in fine ! Editat Martie 19, 2015 de gauss Link spre comentariu
puriu Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 Pe autor il intereseaza precizia de 1 Hz, nu numai rezolutia. Pentru asta trebuie sa faca (sau sa procure) un pilot cu cuart termostatat integral si sa-l calibreze cu un post de radio etalon (WWV, RWM, etc.). Link spre comentariu
gauss Postat Martie 19, 2015 Partajează Postat Martie 19, 2015 (editat) Mai sant variante ... nu foarte simple . Semnal de tact extras dintr - un navigator GPS , sau prelucrarea semnalelor unui alt post etalon , specializat in semnale de ceas : Mainflingen , 77 , 5 kHz , receptionabil si la noi ... Exista in Elektor si alte reviste solutii de acest gen documentate si verificate . P .S . - la unul din fostele job -uri am avut o masinarie dedicata pentru verificarea si calibrarea bazelor de timp , de fabricatie URSS . Receptiona posturile lor dedicate : 2,5 MHz , 5 Mhz , 10 MHz , 15 MHz . Astfel , indiferent de momentul zilei ( sau al noptii ... ) , aveai receptie suficienta pentru cel putin una din frecvente ... indiferent de propagare , anotimp , etc . In afara de partea de receptie , avea si zona de comparare si sincronizare a semnalelor , etalon si proba ... am verificat cateva oscilatoare termostatate de la frecventmetrele romanesti E 0204 , productie NARVA , si ceva frecventmetre rusesti . Cele romanesti , produse de ICE , cam lasau de dorit ... Am postat ceva similar intr - un topic cu calibrarea unui frecventmetru , cu ceva timp in urma ... trebuie sa fie undeva pe forum . https://www.google.ro/search?client=opera&q=mainflingen+dcf77&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Editat Martie 19, 2015 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Chivulescu Adrian Gabriel Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 (editat) Am inteles perfect proiectele si problema nu este la mine..Dupa ce voi mai sta de vorba cu doamna profesoara si ii voi spune ce mi s-a zis pe acest forum o sa revin cu detalii.insa nu imi fac mari sperante ca se schimba ceva.Frecventmetrul ma gandeam sa il fentez putin si sa il fac cu ajutorul unei placute arduino dar mi-e frica sa nu cumva sa prajesc placuta :(.Va mulumesc pentru ajutor Editat Martie 20, 2015 de Chivulescu Adrian Gabriel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum