Blacksmith Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 (editat) Vreau sa fac o lampa pentru iluminat cu maxim 50 leduri si nu prea stiu cum sa le leg si cum sa le alimentez. Eu m-am gandit asa: leg cate 4 in serie si toate celulele serie in paralel. Vine 12 celule x 4 = 48 leduri. Caderea de tensiune pe leduri e 2V x 4 = 8V alimentare. Acum apare urmatoarea problema. Nu as vrea sa mai pun rezistente si sa alimentez direct la tensiunea necesara, dar daca nu mai pun nici o rezistenta trebuie o sursa cu o tensiune foarte precisa pentru ca orice variatie mica de tensiune mareste foarte mult si foarte repede curentul prin leduri si iar nu imi place nici treaba asta. Am testat si asa se intampla. Deci cum as putea sa fac ? As vrea sa pot sa variez iluminarea (curentul) cu tensiune de la, sa zicem.... 5 la 12V. Editat Martie 16, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 16, 2015 Autor Partajează Postat Martie 16, 2015 Cred ca am rezolvat-o. Pun cate o rezistenta de 220 ohmi in serie cu fiecare grupare de 4 leduri. N-am ce sa fac, nu am cum fara rezistente.... Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 (editat) Adica ai "descoperit" ca ledurile se alimenteaza in curent constant, nu in tensiune constanta. Faci foarte simplu, cum trebuie facut: construiesti sau cumperi un driver. Ce anume vrei sa variezi intre 5 si 12V ramane un mister - vrei sa stingi asa ledurile? Variatia intensitatii luminii se face fie din curent fie PWM. PS pe un led alb normal cad 3V, poate chiar 3,5 daca e de tip mai prost. Comod / uzual ledurile se leaga cat de multe posibil in serie (ramnand la tensiuni uzuale) reducand numarul de stringuri. Editat Martie 16, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 16, 2015 Autor Partajează Postat Martie 16, 2015 Variind tensiunea de alimentare intre 5 si 12V vreau sa variez intensitatea luminii. Ledurile sint rosii si cade 2V masurat pe ele. Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 Daca sunt rosii e corect. Nici alimentarea nici varierea luminozitatii nu se face din tensiune, te joci pe ceva relativ periculos pentru leduri. Trebuie sa le alimentezi in curent constant si variatia luminozitatii sa o faci prin variatia curentului. Daca pui rezistente in serie ai facut ce se numeste driver pasiv, adica rezistentele genereaza (din tensiune) curentul mai mult sau mai putin controlat si constant. Variatia luminozitatii va avea in mod normal insa un interval mult mai mic, intre 8V si 12V. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Aprilie 10, 2015 Partajează Postat Aprilie 10, 2015 Am si eu niste LEDuri pt iluminat dar in cazul meu este vorba de leduri de putere (1W/led) , eu le controlez prin "LM350T" este un regulator de tensiune reglabila si rezista la 3A ( se gaseste si la 1.5A LM317T). Inserezi un potentiometru cu o valoare calculata dupa nevoie si de acolo poti regla tensiunea intre ce valori vrei , eu reglez intre 9-14V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum