Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pcf802 - corector RIAA

sabin.

Postări Recomandate

Buna seara,

Am avut disponibili mai multi condensatori de 820 pF si respectiv 510 pF. Pusi in paralel dau 1330pF.  Ca sa dea exact 1325pF I-am imperecheat cu ajutorul capacimetrului.

Editat de sabin.
Link spre comentariu

Exista si valori din astea, cu o clasa de precizie deosebita, eu am intalnit prin vechile echipamente de telecomunicatii, diverse oscilatoare sau habar n-am ce erau, dar aveau condensatoare styroflex de 1% si chiar 0,5% toleranta si valori de gen 1534 pF...dar in aplicatia de fata 1n in paralel cu 330 pF e perfect....cine nu e edificat, ii recomand sa puna in paralel cu un comutator inca 100pF si sa-mi spuna, cu mana pe inima, daca aude diferenta. Si daca da, cat il deranjeaza :d

Pentru a impaca si piticii audiofili pe care cu totii ii avem intr-o forma sau alta, doar ca la unii problema e de natura infectioasa, e bine si sa verificam valorile pe capacimetru, in mod normal n-ar trebui, dar si eu am cumparat condensatoare de 330 pF care aveau intre 270 si 360 pF, noroc ca am avut de unde sorta...am luat vreo 20 de bucati, banuind ca asa vor sta lucrurile.

Si a treia idee: cel mai simplu, la calculul unui montaj RIAA, este sa avem formulele de calcul pentru cele trei puncte de inflexiune si sa ne jucam cu rezistentele...sunt mult mai usor de adus intr-o anumita zona decat condensatoarele, la care avem in mod uzual mult mai putine valori prin sertare. Am facut candva o analiza a vreo 10 scheme din echipamente industriale, amplificatoare de larg consum de firme consacrate si am constatat ca foarte putine firme s-au stresat sa puna valori exacte pentru bucla de reactie RIAA - eu am analizat scheme cu amplificatoare operationale. O sa caut foile acelea, le-am scanat pt. a le trimite unui amic si o sa revin aici...ideea e valabila si la lampi, doar ca sunt alte ordine de marime din cauza impedantelor mult mai mari.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Soundul final este influențat și de doza folosita,cind cumperi o doza în cutie găsești și o foaie cu caracteristicile dozei și valori recomandate pentru rezistenta și condensatorul de încărcare a dozei,de exemplu intre 100..300pf,rezistenta intre 47k...100k,acestea se montează la intrarea preului, în paralel cu doza. Anul asta am fost lovit de virusul vinilului,am ajuns la o colecție de cinci pickup-uri și opt doze,cea mai buna pe care o am este o doza Nagaoka MP500,de ziua mea îmi fac cadou și o doza Ortofon 2M Black.Toate au dus la o gaura substanțială în buzunar.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Condensatorul de incarcare da, modifica raspunsul la inaltele superioare, dar nu foarte mult, insa eu nu am sesizat diferente intre 47 si 100k, cel putin pe cele doua doze incercate de mine, un MF104 unitra si o doza Shure M75, a doua suna evident mult mai bine - si cu cel putin 3 dB mai tare! Am un preamplificator Fisher cu trei trepte comutabile pe phono:MC, MM47 si MM100. Am putut verifica in timp real diferenta si n-am auzit nicio schimbare de sunet. Nu am idee insa ce impedanta aveau dozele mele, poate erau de 47 si una de 100 ar fi mai mult influentata...

Link spre comentariu

Corect. Dar aia nu au ce discuta cu noi :)

In alta ordine de idei, nu spun ca nu se poate auzi ceva, poate ca si eu aud, daca imi propun sa compar ca scop in sine. Dar, ascultand muzica, nu am observat ceva sesizabil. Si mostra de test era un disc american, de calitate.

Am vizitat si eu cateva magazine online cu cabluri din alea turbate...pe langa bugetul meu total incompatibil cu preturile lor, am decretat ca nu aud asa de bine ca sa merite sa investesc atat in niste sarme.

Concret, ma gandesc ca daca dozele erau pentru o impedanta mai mare, poate o intrare cu impedanta mai mica ar influenta sunetul, dar daca ambele au fost gandite pentru o impedanta de intrare de 47k, nu cred ca au vreo problema cu o impedanta de intrare mai mare...la dozele cu elemente piezo e alta treaba, acolo conteaza enorm impedanta de sarcina, care e de ordinul sutelor de kilo-ohmi din cate stiu, chiar catre 1M. O asemenea doza pusa in paralel cu 47k se va comporta cam ca o doza magnetica - inclusiv semnalul de iesire devine de ordinul 2-5 mV...am incercat si merge: un pickup nemtesc cu doza ceramica, 47K pe pinii mufei de iesire si a sunat excelent (in limitele tehnologiei, evident) pe intrarea preamplificatorului RIAA de doza magnetica.

Ca atare, cred ca discurile de Electrecord vechi pe care ma intereseaza sa le mai copiez le voi copia de pe acest pickup, are si o forta de apasare mai mare, numai buna pt. "buturugile" ce sunt prin santurile discurilor romanesti...

Link spre comentariu

Iata si calculele mele...trageti singuri concluziile.

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/RIAA%20Preamp%202/Prezentare/RIAA%20ETC%20001.jpg

http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/RIAA%20Preamp%202/Prezentare/RIAA%20ETC%20002.jpg

Am "modat" (eu ii zic totusi modificat) un kit de la celebrul magazin craiovean, in sensul ca am recalculat componentele si am pus componente de calitate. Rezistentele au cam ramas la loc, mai putin cele din bucla de reactie, condensatoarele insa au zburat toate. Pe intrare si iesire am pus niste condensatoare nepolarizate romanesti, din alea gri si urate, electrolitice am pus de calitate iar valorile finale apar in ilustratie, nu mai stiu exact cum le-am obtinut, dar nu m-am sfiit sa pun 3 componente in paralel...parca 11.8nF am facut din 10+1n8, iar 23k am facut din ceva 24k paralel cu una de valoare mare.Nu mai stiu schemele amplificatoarelor, nu erau chestii de varf, ci amplificatoare obisnuite, fara fitze, dar care canta frumos. Unde e cazul am specificat tipul operationalului folosit, altfel era etaj pe tranzistoare. Cel mai aproape de valorile teoretice a fost un Luxman - poate nu chiar intamplator si un Sony TA-AX4, pe care l-am auzit si in realitate.Ca integrat eu am folosit NE5532 ce era deja pe placa...n-am simtit nevoia sa tatonez cu altceva. Acest preamplificator il folosesc in prezent.

Cu o doza Shure M75 si un disc de test Electrecord, ca altul n-am, pe un pickup Dual 504 am inregistrat semnalele printr-o placa M-audio 24/96 cu un Cool Edit pro.Neliniaritatea a fost mai mica de 1db in toata banda audio, usoara cadere pe partea de inalte superioara, dar nesemnificativ. Acum nu stiu cat de liniar era si discul...cert e ca eu sunt multumit de cum suna si nu ma grabesc sa-mi construiesc altceva.

Ideea mi-a venit dupa ce am facut unui prieten un preamplificator RIAA fara pretentii, cu kitul asa cum era si am constatat ca nu suna chiar asa de rau...http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Preamplif%20RIAA%20George/DSCF0014.JPGhttp://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/Preamplif%20RIAA%20George/DSCF0015.JPGAl meu asa arata, dar intre timp am folosit alta carcasa, era prea mare inghesuiala acolo si traful ala, desi frumos, are scapari magnetice mari si introducea brum.http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/RIAA%20Preamp%202/Prezentare/2.%20Realizare.JPGFiecare poate experimenta, nu consider ca am inventat eu apa calda, doar am dat un exemplu de un montaj simplu, eficient, bine realizat, cu piese chiar recuperate dar masurate cu atentie, care isi face bine treaba.

Sper sa nu supere off-topicul partial, ca suntem la lampi, dar totusi vorbim de preamplificatoare RIAA...concluzia mea, desi sunt pasionat de amplificatoarele cu lampi, pentru ca am auzit ceva in plus ce nu am auzit reprodus inca pe tranzistoare, mosfeturi sau integrate, e ca nu merita construit un preamplificator de semnal mic pe lampi, decat daca vrem sa ne demonstram noua insine ca se poate. Si se poate!

***In incheiere, iata si montajul pe lampi, finalizat dar netestat inca...nu vreau sa ma laud, dar sa nu comenteze cineva ca vorbesc urat de lampi ca vulpea de strugurii acri...schema nu o gasesc, e ceva preamplificator AudioNote destul de cunoscut si discutat, inclusiv pe aici.http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/RIAA%20Preamp%202/Prezentare/Montaj%20pe%20lampi.JPG

Editat de carageae
Link spre comentariu
Vizitator viobio

carageae, componentele de care vorbeam eu au rostul lor și se simt în sunet,nuanțele sunt subtile,cum spunea cineva mai sus contează tot lanțul audio.

Link spre comentariu

Anul asta am fost lovit de virusul vinilului,am ajuns la o colecție de cinci pickup-uri și opt doze,cea mai buna pe care o am este o doza Nagaoka MP500,de ziua mea îmi fac cadou și o doza Ortofon 2M Black. 

Ma gandesc la o doza MC. Multora le place Denon DL103R. Eu nu am ascultat-o, insa pretul ei e mai "convenabil" decat al altor doze MC. Si ar mai fi si Audiotechnica OC9 mark II. Si Audiotechnica OC9 mark II si Denon sunt mai ieftine decat cea Ortofon. Mai trebuie si un etaj ridicator, cu trafuri. 

Link spre comentariu

Imi explica si mie cineva de ce sunt mai bune dozele MC? Nu vreau sa stiu principiul de functionare, il cunosc, vreau sa stiu un motiv tehnic pentru care merita sa investim intr-o instalatie de sunet mult mai pretentioasa, niste trafuri scumpe, aproape imposibil de realizat cu materialele accesibile unui diy-er, fie el si avansat.

Am ascultat multe pickupuri, dar nici un MC, de aia sunt curios, pe langa posibile avantaje, mai mult sau mai putin placebo, ce le face concret mai bune?

Caut un raspuns de genul: dozele piezo sunt mai slabe decat cele magnetice pt. ca sunt mai grele si au raspunsul in frecventa mult mai neliniar.

Evident, aici diferenta nu mai poate fi la fel de mare, dar exista una?

Intreb fara intentii tendentioase, doar vreau sa inteleg ce e una si ce e alta...

Link spre comentariu

Imi explica si mie cineva de ce sunt mai bune dozele MC? Nu vreau sa stiu principiul de functionare, il cunosc, vreau sa stiu un motiv tehnic pentru care merita sa investim intr-o instalatie de sunet mult mai pretentioasa, niste trafuri scumpe, aproape imposibil de realizat cu materialele accesibile unui diy-er, fie el si avansat.

Am ascultat multe pickupuri, dar nici un MC, de aia sunt curios, pe langa posibile avantaje, mai mult sau mai putin placebo, ce le face concret mai bune?

Caut un raspuns de genul: dozele piezo sunt mai slabe decat cele magnetice pt. ca sunt mai grele si au raspunsul in frecventa mult mai neliniar.

Evident, aici diferenta nu mai poate fi la fel de mare, dar exista una?

Dozele MC datorita impendantei scazute determina un transfer mult mai liniar spre preamplificator, sau altfel spus capacitatea cablului doza- preamp nu influenteaza mult frecventele superioare apoi un alt avantaj ar fi forta de apasare pe disc cam de patru ori mai mica comparativ cu MM 

Link spre comentariu

Eu am ascultat si doza mc pe sistem de 60 000 de lire nou nout in show-room si mm foarte bun pe sistem pana in 1000 de euro second hand din anii70 presupunand ca preul meu hibrid cu d3a e gratis si n-am observat superioritatea sistemului mc.Totul e un balans de factori.In plus , cand mc s-a dus trebuie sa iei altul pe cand la mm schimbi doar acul.Sunt cateva doze mm extrem de bune pe piata si la 150 de dolari iei cel mai bun raport pret calitate.Mai exista si varianta MIC inventata de B&O cu nimic mai prejos mc.La mc te vei lupta si cu raportul semnal zgomot desi exista variante suficient de performante si tranzistorizate si cu traf intrare.Degeaba iei super doza daca restul deformeaza totul.La ce folos liniaritatea in domeniul vinil-urilor.Eu am o doza sansui mm eliptica din anii 70 si desi inaltele par mai multe decat trebuie n-as da-o pe una mai liniara, dar mi-ar plavea sa ascul si una dintr-aia uneori, separat.Acum cat de mult conteaza uzura vinil-urilor depinde de ascultatori.Totusi daca in regim static o doza mc nu incarca tare un sistem sa nu uitam ca dozele mc prefera incarcari capacitive mai puternice pt a obtine liniaritatea de care se vorbeste, ceea ce ma face sa cred ca e posibil ca in ascultare sa exercite presiuni comparabile pe santurile vinilurilor cu dozele mm.Sa nu uitam ca dozele mc benz de varf au aceeasi impedanta de iesire cu o doza mm ceea ce ma face sa cred ca din punct de vedere a presiunii exercitate pe santuri trebuie sa se comporte identic cu o doza mm, ce ti-e unde-i bobina si unde-s magnetii ? electromagnetic e tot un drac.Apoi mai e o chestie: unele doze mc prefera brate usoare .Putini realizeaza ca pt doua tipuri de doza poti sa ai nevoie de pick-up uri diferite.

Editat de DRACU
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Aş vrea să construiesc, şi eu, acest preamplificator. Am ceva tuburi PCF802 nos şi folosite, socluri şi componentele pasive, însă doresc să fac alimentatrea montajului cu tub redresor. Am un transformator dintr-un radio cu tuburi Victoria, ce are înfăşurare Ua cu priză mediană şi infăşurare pentru filamente. Aş folosi un tub redresor EZ80 şi filtru CRC după sau să folosesc două diode pentru redresare şi tubul ca soft-start, urmat de filtru. Aş putea să fac şi un drosel, pentru filtru CLC, dar va tebui să renunţ la carcasa actuală. Se pretează o astfel de alimentare sau va influenţa (prin zgomote, brum) calea de semnal?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări