Vizitator benny34 Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Salut, Am o intrebare care este posibil sa nu se incadreze chiar foarte bine in acest topic. Trebuie sa construiesc un ax rotativ. Pe acest ax o sa pun mai multe elice (16+) pe care o sa am niste benzi de leduri. Problema care apare este cum as putea sa centrez aproape perfect acest ax in interiorul rulmentilor? Folosesc 2 rulmenti de 6 mm, axul are tot 6 mm dar cumva la unul din ele nu este fix 6 mm si deja se introduce o mica eroare. Axul are in jur de 15 cm lungime iar o centrare cu 1 grad +- 90 fata de platforma duce intr-un joc de vreo 10 la varf (ceea ce e foarte mult). Iarasi de luat in considerare este faptul ca prin acest ax trebuie sa transmit 2 fire pentru Vcc + Gnd(foloseam un culoar sapat in ax pentru a introduce firele prin interiorul rulmentilor (posibil si asta sa genereze o eroare). As fi recunoscator daca puteti sa imi dati un sfat despre cum as putea sa rezolv problema. Ideea e ca ax-ul este destul de complex si imi ia ~10 ore sa il demontez complet ca sa incerc sa il recentrez (si sa vad la sfarsit ca tot nu merge :( ). Link spre comentariu
puriu Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Axul trebuie sa fie montat fix in rulment. "Centrarea in rulment" este o procedura atipica si disperata. Se poate face,in limita zecimii de milimetru, prin lovirea cu un punctator a axului in locul in care raza acestuia trebuie sa fie ceva mai mare. Link spre comentariu
validae Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Nu ai specificat ce turație ar avea tot acest ansamblu. Nici tensiunea de alimentare a benzilor de leduri.Nici posibilitatea ajutorului unui strungar pentruo lucrare bine făcută din punct de vedere mecanic.Dacă axul ar avea cotele de presare pentru rulmenți corect realizate, nu ar deranja cu nimic frezarea creată pentru trecerea firelor de alimentare a ledurilor. Dar dacă însă una din cote e mai mică, abaterile se adună în mod neplăcut pentru centrarea axului. Ai măcar un micrometru la dispoziție să măsori precis despre ce abatere vorbim ? Link spre comentariu
Vizitator benny34 Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Tensiunea de alimentare ar fi de 5V. Ledurile sunt rgb cu 2V si 3.2V in functie de culoare (deci oricum am nevoie de un stabilizator de tensiune + o conversie in tensiunile dorite montat pe ax). Turatia nu ar trebui sa fie prea mare, probabil 1000 rpm mi-ar fi suficient. Sa merg la un strungar probabil ar fi cea mai buna solutie, insa as fi vrut ca asta sa fie ultima optiune. Oricum, postand pe acest forum mi-am dat seama ca s-ar putea face putin mai simplu. La mine centrarea era procesul complicat deoarece trebuie sa scot tot ansamblul de pe ax (rulmentii + periile pentru curent) unde periile erau intre cei 2 rulmenti. Daca as pune periile deasupra rulmentilor mi s-ar simplifica putin procesul insa mi s-ar ingreuna ansamblul in general. Periile insa sunt o alta problema mai mica deoarece sunt cam zgomotoase dar aici nu prea am ce sa fac. Nu am un micrometru, probabil asta ar fi un punct destul de bun de unde as putea sa incep a rezolva problema. Link spre comentariu
validae Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 La turația aceea orice abatere mai mare de 4-5 sutimi va duce la vibrații mari și distrugerea ansamblului.Nu mai zic de echilibrarea dinamică necesară. Link spre comentariu
Vizitator benny34 Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Da, asa este. Cu echilibrarea dinamica nu ar trebui sa am prea mari probleme tinand cont ca elicele or sa aiba aceeasi dimensiune, acelasi print, componente... Asezate in unghiuri egale oricare 2 elice consecutive ar trebui sa fie bine. De problema asta ma lovesc de vreo saptamana, cu centrarea axului. Va multumesc de sfaturi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum