Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BIBLIOTECA TEHNICA YO3KXL


Postări Recomandate

Seara buna, 

 

Intrucat am vazut un interes deosebit pentru cartile maestrului G.D. Oprescu, m-am gandit sa-l rog pe amicul Funkmuseum sa scoata de la naftalina colectia acestuia. 

Iata asadar, cea mai mare parte a cartilor scrise de G.D.O. :

 

Carti-GDOprescu.jpg

 

Click pe poza ptr. a accesa link-ul catre carti. Stati linistiti, mediul nu este virusat, e o zona sigura. 

 

GDO01.jpg  

 

Biografie-GDO.jpg

 

Alte info conexe G.D. Oprescu:

In Memoriam - George Dan Oprescu

Radioamatorul fara indicativ GEORGE DAN OPRESCU

In speranta ca cel putin unora le-am facut o surpriza placuta, grupul YO3KXL va ureaza toate cele bune!

 

Cu stima, 

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

(Later edit)

 

Adaug aici continutul articolului "Radioamatorul fara indicativ George Dan Oprescu", scris de conf. univ. dr. Gabriel Nastase si publicat pe 03.09.2017 in revista online "Independenta română" .

Nu de putine ori, astfel de texte au disparut in timp si consider ca merita sa dainuiasca. 

______________________

 

Citat

 

RADIOAMATORUL FĂRĂ INDICATIV GEORGE DAN OPRESCU

 

Despre George Dan Oprescu, despre viața și activitatea acestuia, se cunosc puţine date, ca urmare documentarea s-a făcut cu multă greutate, dar a meritat.


Personalitatea inginerului George Dan Oprescu a însemnat foarte mult pentru generația sa şi a tinerilor pe care i-a fascinat cu realizările sale tehnice, dar şi prin articolele și cărțile de electronică pe care le-a scris. Cartea „Aparate de radio cu tranzistoare” cuprinde numeroase scheme care le-au permis tinerilor de atunci, pasionaţi de electronică, să construiască aparate de radio.


George Dan Oprescu s-a născut la București, pe 13 septembrie 1931. După absolvirea liceului a început să studieze matematică în cadrul Facultăţii de Matematică a Universității din București, dar pe care nu a reuşit să o absolve.


În anul 1950 a realizat primul magnetofon din România. Din acel moment, inteligența tehnică pe care o dobândise, ca un har divin, l-a ajutat să realizeze primele stații de amplificare de mare putere, primele mixere audio, primul televizor de amator din țară şi primele recepții TV la mare distanță, în 1955.

 

A trudit în domeniul cercetării tehnico-ştiințifice, în secția de prototipuri de la Radio Progres și în Direcţia tehnică a Radiodifuziunii. Preocupările sale în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării s-au extins în electronica nucleară, fizica nucleară, dozimetre cu ultrasunete, diverse sonorizări. George Dan Oprescu a instalat primele copiatoare din țară, primele calculatoare electronice şi primele magnetoscoape.


Începând cu 1958 a publicat sute de articole de electronică și tehnici conexe în numeroase ziare și reviste de profil. În 1993 a ieșit la pensie de la Centrul de Perfecţionare a Cadrelor (CEPECA) devenit, ulterior, după 1990, IROMA.


Împătimitul boem al radiotehnicii, George Dan Oprescu, va muri într-un stupid accident de autovehicul, în noiembrie 1998. Avea 67 de ani și era în plină forţă creatoare. Încă de pe băncile liceului s-a îndrăgostit de radiotehnică şi muzică. Cele două pasiuni îl vor însoți toată viața, până la sfârșitul vieţii, ele fiind singurele lui “iubiri”. A dus o viaţă solitară, austeră, pe care și-a dedicat-o muncii neîntrerupte. Nu a avut niciodată o familie, a trăit singur într-o casă modestă, situată pe strada Silvestru. Casa şi-a transformat-o în laborator și bibliotecă, nepermițând nimănui să-i tulbure intimitatea creației.


Ca o ironie a sorții, după moartea lui George Dan Oprescu, “bojdeuca” sa a fost invadată de o familie de rromi, iar bruma sa de bunuri: cărți, reviste, aparate electronice de măsură, maşina de scris, casete de muzică, aparatele electronice de uz casnic etc au fost furate şi vândute “cine ştie cui și cine ştie unde”, pierzându-li-se urma.

 

Din păcate, de pe urma acestui radioamator fără indicativ nu au mai rămas nici măcar “hărțile”. Au dispărut şi documentele care arătau aportul lui George Dan Oprescu la realizarea primului magnetofon românesc sau la producerea, în România, a primelor rezistoare chimice cu peliculă de carbon, în cadrul laboratorului de la Clăbucet al MTT (Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţilor), unde a lucrat ca tehnician.
A scris, cu pasiune şi dăruire, articole şi cărți din domeniul radiotehnicii de generația întâi (tuburi electronice) și a doua (tranzistoare).


Era o perioadă de efervescenţă, când cei mai mulți tineri erau fascinaţi de radiotehnică și de muzică. Numele lui George Dan Oprescu a apărut frecvent în reviste, în special în “Tehnium” (cea cu primul an de apariţie 1970) sau pe coperţile unor cărți de radio tehnică din editurile: “Tehnică”, “Tineretului”, “Albatros”, etc.


Textele sale sunt clare, concise și demonstrează o bună înţelegere și descriere a fenomenelor radiotehnice. Stilul său de expunere a fost şi a rămas pe înțelesul tuturor cărora li s-a adresat cu precădere.
Cei care i-au citit textele au observat că autorul lor a avut un fin simţ al umorului, iar criticile sale, pentru stările de lucru care-l nemulțumeau, erau pertinente datorită logicii sale de abordare.        


Prin tot ceea ce a realizat și a creat în domeniul radiotehnicii, George Dan Oprescu, merită să fie recunoscut printre cei care au trudit și au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu.

 

Conf.univ.dr. GABRIEL I. NĂSTASE

 

 

Link spre comentariu

Construiti un televizor a fost prima mea carte de electronica... Impreuna cu "Radiotehnica" de I.P. Jerebtov...(cea din urma editie 195 si ceva, de la tata-mersi tati)... Cu Construiti un televizor am avut si primul succes in repararea televizorului parintilor mei(! eram in clasa a 8-a)...Mi-a zis mama : "daca nu-i asta te bat de toti 70 lei..."(DY86) Ei si n-am luat bataie... Ce amintiri...

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Pentru cei interesati : Colectia "Radioreceptoare si Receptoare de televiziune", Editura Tehnica 1968-1972.

Cele 11 volume existente deocamdata la noi, au fost restaurate in format digital de catre bunul nostru amic *FunkMuseum* .

Ca intotdeauna, munca lui o face total dezinteresat si cu speranta ca aceste volume vor fi de folos si altora, desi tehnica a evoluat foarte mult intre timp. 

Multumim FunkMuseum !

 

colectia-RR-RTV.jpg

 

Cele 11 volume cuprinse in colectie, la data postarii (06.01.2023) sunt:

 

01 Receptoare_pentru_radiodifuziune - proiectare generala (1971_Ed_Costiner)

02 Alimentarea_radioreceptoarelor si televizoarelor (1970_Gh_Mitiko & M_Ciuca)

03 Circuite de radiofrecventa (1968_Ed_Costiner)

04 Schimbatorul de frecventa si oscilatorul local (1970_Ed_Evanovici)

05 Blocul de unde ultrascurte (1968_V_Teodorescu)

06 Amplificatoare de frecventa intermediara (1968_Eugen_Statnic)

07 Etaje de detectie (1970_N_Patras)

08 Amplificatoare de audiofrecventa (1972_Barbat & Presura &Tanasescu)

09 Receptorul stereofonic (1972_D_Suciu)

10 Amplificatoare si detectoare de videofrecventa (1969_Damachi & Danila)

11 Generatoare de impulsuri si de tensiune liniar variabila (1969_Gh_Mitrofan)

 

73! de Cezar

 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări